Stamboom Stroo Van der Leeuw » Numa Pomplius

Persoonlijke gegevens Numa Pomplius 

  • Hij is geboren in het jaar 756 BC in Rome.Bron 1
  • Feit: (functie) van 716 BC tot 671 BC Koning.
    Zie nototie onderaan de pagina.
  • Hij is overleden in het jaar 671 BC.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 juli 2019.

Gezin van Numa Pomplius

(1) Hij had een relatie met (Niet openbaar).

De relatie startte.


(2) Hij had een relatie met Egeria ?.

De relatie startte.


Kind(eren):



Notities over Numa Pomplius

Numa Pompilius was volgens de legenden de tweede van de zeven koningen van Rome (716 - 673 v.Chr.) die regeerden voordat Rome rond 509 v.Chr. werd uitgeroepen tot republiek. Hij ging de geschiedenis in als de vormgever van de religieuze kalender en de stichter van enkele Roomse instituten, waaronder het college van de Vestaalse maagden. Volgens de legenden is hij de opvolger van de gewelddadige stichter van Rome, Romulus

Biografische gegevens
Wat over Numa bekend is, behoort in grote mate tot het domein van de legende. Hij werd door de Latijnen en de Sabijnen als koning aangewezen na het interregnum dat volgde op de mysterieuze verdwijning van Romulus, die Rome stichtte. Numa was een wijze en deugdzame Sabijn uit de stad Cures, die het hem aangeboden koningschap pas wilde aanvaarden nadat de goden hem gunstige voortekenen hadden gezonden. Tijdens het bewind van Numa vonden er géén oorlogen plaats; het was een rustpunt van vrede in een geschiedenis vol oorlogen.
Koning Numa wilde door zijn wijsheid en godsvrucht de ruwe zeden van de eerste Romeinen verzachten. Hij gold als een vredestichter die voor zijn rijk een voortreffelijke politieke en religieuze regeling tot stand bracht. Godsdienstige instellingen van respectabele ouderdom werden trouwens door de Romeinen in de regel aan Numa toegeschreven. Zo zou hij het college van de Vestaalse maagden opgericht hebben. Om respect af te dwingen voor zijn wetgeving beriep hij zich op de goddelijke oorsprong ervan: hij kreeg immers raad en inspiratie van de nimf Egeria, met wie hij een vertrouwelijke omgang had. Antieke schrijvers weten ook te vertellen dat hij ooit met Jupiter debatteerde over zijn wetgeving.
Volgens een andere traditie haalde Numa Pompilius zijn wijsheid van Pythagoras, wiens leerling hij zou geweest zijn. Deze versie wordt echter door Livius verworpen op grond van een anachronisme. Na zijn dood werd Numa Pompilius begraven aan de voet van de Janiculus-heuvel, samen met een exemplaar van zijn wetten. Toen in 181 v.Chr. na een zware regenbui de kist bloot kwam te liggen, bleek dat het lijk van de koning geheel vergaan was. Maar de boekrollen waren intact, en werden op het Forum verbrand en opnieuw bijgezet. Wat Egeria betreft, na Numa's dood ging zij treurend bij zijn graf zitten en veranderde volgens Ovidius' Metamorfosen in een bron.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Numa_Pompilius

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Numa Pomplius?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Numa Pomplius

Numa Pomplius

(1) 
(Niet openbaar)
(2) 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Stamboom Klumpers

Over de familienaam Pomplius

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Pomplius.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Pomplius.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Pomplius (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Frans Stroo, "Stamboom Stroo Van der Leeuw", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stroo-van-der-leeuw/I12269.php : benaderd 20 mei 2024), "Numa Pomplius".