De temperatuur op 12 december 1857 lag rond de 3,7 °C. De luchtdruk bedroeg 78 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
4 maart » De eerste vakbond in België, de Gentse "Broederlijke Maatschappij der Wevers", wordt opgericht.
4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
11 mei » Indiase rebellen veroveren Delhi op de Britten
18 mei » Opening van de Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp.
30 november » Ignacio Comonfort treedt af als president van Mexico.
Trouwdag 29 juli 1887
De temperatuur op 29 juli 1887 lag rond de 26,7 °C. De winddruk was 14 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 49%. Bron: KNMI
26 januari » Slag bij Dogali: Abessinië verslaat de Italianen.
22 maart » De eerste editie van de Colombiaanse krant El Espectador verschijnt.
4 juni » In Parijs wordt het Institute Pasteur opgericht.
26 juli » Het eerste Esperantoboek komt uit. De verwachting is dat binnen 100 jaar de hele wereld deze taal spreekt.
15 september » De Texelse Courant wordt opgericht.
3 december » Oscar Carré opent aan de Weesperzijde te Amsterdam zijn Circustheater.
Dag van overlijden 19 november 1938
De temperatuur op 19 november 1938 lag tussen 4,2 °C en 10,9 °C en was gemiddeld 7,5 °C. Er was 5,9 mm neerslag gedurende 4,5 uur. Er was 2,9 uur zonneschijn (34%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
7 februari » België - Oprichting van twee cultuurraden: een Nederlandstalige en een Franstalige.
17 februari » Juan Soldado wordt in Tijuana ter dood veroordeeld. Later zouden velen dit als onterecht beschouwen, en hij groeit uit tot een soort heilige.
26 mei » Adolf Hitler legt in Wolfsburg de eerste steen voor de fabriek van de "Kraft durch Freude"-wagen, het huidige Volkswagen.
19 juni » Italië wint in Frankrijk de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
13 december » Honderd gedeporteerde gevangenen uit Sachsenhausen bouwen het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.
31 december » De Amerikaan Rolla Neil Harger ontwikkelt de Drunkometer, een apparaat dat sporen van alcohol in adem kan detecteren.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Jos Smits, "Stamboom Smits, van Leeuwenkamp", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smits-van-leeuwenkamp/R14.php : benaderd 10 mei 2025), "Gerrit Leeuwenkamp (1857-1938)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.