Stamboom Smit, Zimmermann » Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau (1881-1940)

Persoonlijke gegevens Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau 


Gezin van Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau

Hij is getrouwd met Helena Emilie Johanna Van Der Heijden.

Zij zijn getrouwd rond 1904.Bron 1


Kind(eren):

  1. ??  
  2. ??  


Notities over Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau


Jhr. Jules Theodore Alting von Geusau (Nieuwer-Amstel, 28 juli 1881 - in de omgeving van Vogelenzang, 13 maart 1940) was een Nederlands generaal-majoor der artillerie en commandant van het eerste legerkorps.

Familie:
Geusau was zoon van jhr. W.A. Alting von Geusau (1836-1885), officier en laatstelijk luitenant-kolonel, en M.E.J. Colen (1842-1925). Zijn broer jhr. George August Alexander Alting von Geusau (1864-1937) was minister van Oorlog 1918-1920 enzijn broer Paul Auguste Alting von Geusau (1867-1894) sneuvelde tijdens de Lombok-expeditie; diens zoon, Willem Henri Alting Von Geusau, advocaat en lid van de landraad, was zijn neef. Hij trouwde in 1904 met Helena Emilie Johanna van derHeijden (1881-1956); het echtpaar kreeg vier kinderen, onder wie jkvr. mr. Marie Tonny Alting von Geusau (1905-1977), plaatsvervangend lid van de Sociaal Economische Raad, en jhr. Jan Jules George Alting von Geusau (1909-1978), onder anderekolonel.

Loopbaan:
Alting von Geusau volgde de H.B.S. te Maastricht en 's-Gravenhage en werd vervolgens voor de officiersrang opgeleid aan de cadettenschool te Alkmaar en de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Hij was van 1913 tot 1918 werkzaam alsleraar aan de Academie en werd in 1918 benoemd tot commandant van de school voor reserveofficieren der onbereden artillerie in Utrecht. Het jaar daarop werd hij benoemd tot leraar aan de hogere krijgsschool met overplaatsing bij de generalestaf. Op 4 mei 1927 werd hij bevorderd tot majoor en op 2 oktober 1930 benoemd tot luitenant-kolonel. In 1931 werd Alting von Geusau aangesteld als waarnemend chef van de staf der eerste divisie en in november van datzelfde jaar definiefals zodanig benoemd. In 1932 werd hij benoemd tot directeur van de hogere krijgsschool en op 1 mei 1934 bevorderd tot kolonel. Alting von Geusau werd op 1 november 1936 benoemd tot generaal-majoor en aangesteld tot commandant van de eerstevredesdivisie, waaruit later het eerste legerkorps ontstond. Hij was daarnaast bevelhebber van de eerste afdeling.

Alting von Geusau schreef vele artikelen en hield lezingen door het gehele land over de weerbaarheid. Hij vond dat er een einde diende te komen aan het verwaarlozen der weermiddelen en aan de halfslachtigheid van het Nederlandse volk tenaanzien van zijn weermacht. In toespraken via de radio trachtte hij het defaitisme te bestrijden en probeerde hij vertrouwen te wekken in eigen kunnen en in eigen kracht. De laatste brochure die hij schreef was Nederland is paraat, waarinhij in begrijpelijke taal de rol van het leger, de luchtmacht en de vloot beschreef tijdens het waken voor de Nederlandse onafhankelijkheid. Alting von Geusau was redacteur van de Militaire Spectator en bestuurslid (ondervoorzitter) van deKoninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap. In deze vereniging was hij ook actief als redacteur van het orgaan en van het haar wetenschappelijk jaarbericht. Daarnaast was hij adviseur voor de Roomsch-KatholiekeStaatspartij en zeer actief binnen de Algemene Rooms-Katholieke Officierenvereniging. Hij gold als een der steunpilaren van de zuidelijke actie voor nationale veiligheid.

Overlijden:
Alting von Geusau overleed op 58-jarige leeftijd plotseling op een waarnemingspost, terwijl hij militaire oefeningen van de artillerie in de omgeving van Vogelenzang waarnam. Direct na zijn overlijden werd een erewacht gevormd, eenplechtigheid die bijgewoond werd door een groot aantal officieren en die grote indruk maakte. In zijn functie als commandant van het eerste legerkorps werd hij opgevolgd door generaal-majoor N.T. Carstens, dan inspecteur der artillerie.Z.M. Leopold III, koning der Belgen, gaf zijn gezant in 's- Gravenhage opdracht om de persoonlijke deelneming over te brengen aan de echtgenote van Alting von Geusau en de KRO zond een rapportage van de begrafenis op de Rooms-KatholiekeBegraafplaats te Den Haag uit in de Actuele aetherflitsen.

De begrafenis werd bijgewoond door vertegenwoordigers van H.M. de koningin, de opperbevelhebber, alsmede van alle onderdelen der weermacht. Alting von Geusau was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, officier in de Orde vanOranje-Nassau, droeg het grootkruis in de Orde van Leopold II en bezat diverse andere buitenlandse ordes.

Bron: Wikipedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jules Theodore Alting Von Geusau

Theodora Jordens
± 1809-± 1838

Jules Theodore Alting Von Geusau
1881-1940

± 1904

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Wikipedia

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 juli 1881 lag rond de 17,7 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 74%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1881: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 3 maart » De Nederlandse koning Willem III kondigt een nieuw Wetboek van Strafrecht af
    • 4 maart » Een studie in rood, het eerste Sherlock Holmes verhaal begint.
    • 4 juni » De Brabantse Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt, wordt geopend.
    • 30 juni » Opening van het Széchenyibad in het Hongaarse hoofdstad Boedapest.
    • 2 juli » President James Garfield van de VS wordt neergeschoten door Charles J. Guiteau. Hij overlijdt uiteindelijk op 19 september 1881 aan bloedvergiftiging.
    • 15 augustus » Opening van de Internationale Elektriciteitstentoonstelling in Parijs.
  • De temperatuur op 13 maart 1940 lag tussen 6,0 °C en 12,5 °C en was gemiddeld 9,3 °C. Er was 5,5 mm neerslag gedurende 5,7 uur. Er was 1,0 uur zonneschijn (9%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
    • 13 mei » Laatste kabinetsvergadering in Nederland voor het vertrek van de regering naar Engeland, in het Fort aan den Hoek van Holland.
    • 15 mei » Tweede Wereldoorlog: Capitulatie van het Nederlandse leger.
    • 29 mei » Seyss-Inquart aanvaardt het ambt van rijkscommissaris in Nederland.
    • 7 oktober » Duitsland valt Roemenië binnen.
    • 8 november » De Nederlandse onderzeeboot O 22 keert niet terug van een patrouille en wordt als vermist beschouwd.
    • 29 december » Duitsland begint met bombardementen op doelen in het Verenigd Koninkrijk.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Alting Von Geusau


De publicatie Stamboom Smit, Zimmermann is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Erik Smit, "Stamboom Smit, Zimmermann", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I53357444.php : benaderd 20 mei 2024), "Jonkheer Jules Theodore Alting Von Geusau (1881-1940)".