Stamboom Smeets » Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz) (± 1610-1665)

Persoonlijke gegevens Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz) 

  • Hij is geboren rond 1610.
  • Hij is overleden op 25 maart 1665 in Born (Lb).
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 februari 2021.

Gezin van Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

Hij is getrouwd met Agnes (Neesgen) Salden.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 20 januari 1630 te Born (Lb).


Kind(eren):

  1. Margareta Smeets  1630-????


Notities over Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

.
Born

Born maakte anno 1630 deel uit van het Duitse hertogdom Gulik (Herzogtum Jülich), hetgeen verklaart dat de tekst van het trouwboek en de achternaam in het Duits geschreven zijn. Ofschoon Born tot aan 1794 tot het hertogdom Gulik behoorde, is saillant dat de doop-, trouw- en sterfboeken in de 18e eeuw in het Latijn waren en niet Duitstalig, zoals in de 17e eeuw.

Familiewapen Smeets

Het Familiewapen SMEETS is in 2008 ontworpen in opdracht van Peter H. Smeets, zoon van Harry (Hendrik Johan) Smeets en Mien (Ida Wilhelmina Gerarda) Hermans.

Toelichting wapen:

De leeuw op de helm is ontleend aan het wapen van de gemeente Nieuwenhagen, de plaats waar veel afstammelingen van Dionisius zijn geboren en hebben gewoond.De drie hoefijzers in het schild verwijzen naar de naam Smeets, die is afgeleid van smid.De staf onder in het schild is een Mercuriusstaf. Mercurius was de Romeinse god van de handel. Veel nakomelingen van Smeets verdienden in de 18e en 19e eeuw de kost als handelaars en marskramers (rondreizende handelaren van kleine koopwaar) in de regio Nederland, Duitslland, België en Frankrijk.

In Limburg komt de familienaam SMEETS in vrijwel elke plaats voor. De naam Smeets is na Janssen de meest voorkomende
familienaam in Limburg. Een en ander is gebleken uit de Volkstelling van 31 mei 1947, waarvan de officiële cijfers pas in 1988 zijn gepubliceerd.

Het aantal naamdragers Smeets bedroeg toen 6.169 (Janssen 12.658), op een bevolking van 684.105 personen. Dat wil dus zeggen dat circa 0.9 % of te wel bijna 1 op de 100 inwoners Smeets heette. Smeets is derhalve een uitgesproken Limburgse familienaam. Het merendeel is woonachtig in Zuid-Limburg.

Volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen, deel XIV, Limburg. A’dam-Zutphen - 1988 kwamen in 104 van de in totaal 111 gemeenten die de provincie Limburg in 1947 nog telde, naamdragers Smeets voor. Behalve in Baexem, Broekhuizen, Cadier & Keer, Jabeek, Ottersum, Slenaken en Tegelen.

In de navolgende plaatsen werden 100 of meer naamdragers aangetroffen:

Noord-Limburg: Venlo (134), Weert (267).

Midden-Limburg: Echt (270), Posterholt (136), Roermond (256).

Zuid-Limburg: Maastricht (482), Beek (131), Brunssum (151), Elsloo (130), Geleen (139), Grevenbicht (117), Heerlen (257), Kerkrade (179), Meerssen (254), Nieuwenhagen (134), Sittard (112), Stein(252), Ubach/Worms (113), Valkenburg-Houthem (144), Voerendaal (107).

Het verspreidingsgebied houdt echter niet aan de provincie- of landsgrenzen op: in Brabant werden nog 347 naamdragers geregistreerd en in Gelderland 111. Ook in Belgisch Limburg is "Smeets" een gekende naam en ook in het aangrenzende Rijnland, o.a. in de regio Aken is de familienaam niet vreemd.

De ene Smeets is echter de andere niet, d.w.z. dat dezelfde naam niet hoeft te betekenen dat men ook verwant is aan elkaar. Genealogisch onderzoek zal moeten uitwijzen tot welk geslacht of welke stam Smeets men behoort. De smid was in vroeger tijden een van de belangrijkste ambachtslieden, die zijn stiel in praktisch elk dorp of gehucht uitoefende. Het is daarom niet zó verwonderlijk dat velen hun achternaam of familienaam aan hem te danken hebben, want de naam Smeets betekent "zoon van d'r smeet" en "smeet" is een dialectwoord voor smid. De familienaam is dus van een beroep afgeleid. Er is ook nog een oud Limburgs spreekwoord dat luidt: "Doe bis nog neet langs Smeets bakkes", hetgeen zoveel wil zeggen als: 'daar ben je nog niet vanaf', 'daar zul je nog van horen'. Vaak wordt het ook gezegd tegen iemand die wat al te voorbarig is.

In Sittard en omgeving worden de spellingsvormen Schmeitz, Schmeits, Smeits en Smeitz aangetroffen. In Noord-Limburg is de variant Smets, Smedts, Schmets, Schmetz sterk ingeburgerd.

De Vlaming heet de Sme(d)t of Desme(d)t, de Duitser Schmidt of Schmitz en boven de grote rivieren heet men Smit of Smits.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

Voorouders (en nakomelingen) van Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)
± 1610-1665

Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

1630

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1630: Bron: Wikipedia
    • 22 februari » De Wampanoag-indiaan Quadequine laat de Britse kolonisten tijdens hun eerste Thanksgivingdiner kennismaken met popcorn.
    • 17 mei » De Italiaanse astronoom Niccolò Zucchi ontdekt de wolkengordels op de planeet Jupiter.
    • 10 juni » Paus Urbanus VIII verleent de kardinalen bij decreet de titel Eminentie.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1665: Bron: Wikipedia
    • 4 maart » Begin van de Tweede oorlog tussen Nederland en Engeland.
    • 6 maart » Het eerste nummer van de Philosophical Transactions, het tijdschrift van de Royal Society, wordt gepubliceerd.
    • 19 april » Heiligverklaring van Franciscus van Sales (1567-1622), Frans bisschop van Genève, door paus Alexander VII.
    • 12 augustus » In de baai van Bergen begint tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog een zeeslag tussen een Nederlandse retourvloot met een van de rijkste vrachten ooit aan boord en een Engels flottielje van oorlogsschepen.
    • 10 december » Mede op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter komt het Korps Mariniers tot stand.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Smeets (Schmeetz - Schmitz)


De publicatie Stamboom Smeets is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Roelf Schrik, "Stamboom Smeets", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets/I481.php : benaderd 2 juni 2024), "Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz) (± 1610-1665)".