Arbre généalogique Smeets » Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz) (± 1610-1665)

Données personnelles Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz) 

  • Il est né environ 1610.
  • Il est décédé le 25 mars 1665 dans Born (Lb).
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 21 février 2021.

Famille de Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

Il est marié avec Agnes (Neesgen) Salden.

Ils se sont mariés à l'église le 20 janvier 1630 à Born (Lb).


Enfant(s):

  1. Margareta Smeets  1630-????


Notes par Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

.
Born

Born maakte anno 1630 deel uit van het Duitse hertogdom Gulik (Herzogtum Jülich), hetgeen verklaart dat de tekst van het trouwboek en de achternaam in het Duits geschreven zijn. Ofschoon Born tot aan 1794 tot het hertogdom Gulik behoorde, is saillant dat de doop-, trouw- en sterfboeken in de 18e eeuw in het Latijn waren en niet Duitstalig, zoals in de 17e eeuw.

Familiewapen Smeets

Het Familiewapen SMEETS is in 2008 ontworpen in opdracht van Peter H. Smeets, zoon van Harry (Hendrik Johan) Smeets en Mien (Ida Wilhelmina Gerarda) Hermans.

Toelichting wapen:

De leeuw op de helm is ontleend aan het wapen van de gemeente Nieuwenhagen, de plaats waar veel afstammelingen van Dionisius zijn geboren en hebben gewoond.De drie hoefijzers in het schild verwijzen naar de naam Smeets, die is afgeleid van smid.De staf onder in het schild is een Mercuriusstaf. Mercurius was de Romeinse god van de handel. Veel nakomelingen van Smeets verdienden in de 18e en 19e eeuw de kost als handelaars en marskramers (rondreizende handelaren van kleine koopwaar) in de regio Nederland, Duitslland, België en Frankrijk.

In Limburg komt de familienaam SMEETS in vrijwel elke plaats voor. De naam Smeets is na Janssen de meest voorkomende
familienaam in Limburg. Een en ander is gebleken uit de Volkstelling van 31 mei 1947, waarvan de officiële cijfers pas in 1988 zijn gepubliceerd.

Het aantal naamdragers Smeets bedroeg toen 6.169 (Janssen 12.658), op een bevolking van 684.105 personen. Dat wil dus zeggen dat circa 0.9 % of te wel bijna 1 op de 100 inwoners Smeets heette. Smeets is derhalve een uitgesproken Limburgse familienaam. Het merendeel is woonachtig in Zuid-Limburg.

Volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen, deel XIV, Limburg. A’dam-Zutphen - 1988 kwamen in 104 van de in totaal 111 gemeenten die de provincie Limburg in 1947 nog telde, naamdragers Smeets voor. Behalve in Baexem, Broekhuizen, Cadier & Keer, Jabeek, Ottersum, Slenaken en Tegelen.

In de navolgende plaatsen werden 100 of meer naamdragers aangetroffen:

Noord-Limburg: Venlo (134), Weert (267).

Midden-Limburg: Echt (270), Posterholt (136), Roermond (256).

Zuid-Limburg: Maastricht (482), Beek (131), Brunssum (151), Elsloo (130), Geleen (139), Grevenbicht (117), Heerlen (257), Kerkrade (179), Meerssen (254), Nieuwenhagen (134), Sittard (112), Stein(252), Ubach/Worms (113), Valkenburg-Houthem (144), Voerendaal (107).

Het verspreidingsgebied houdt echter niet aan de provincie- of landsgrenzen op: in Brabant werden nog 347 naamdragers geregistreerd en in Gelderland 111. Ook in Belgisch Limburg is "Smeets" een gekende naam en ook in het aangrenzende Rijnland, o.a. in de regio Aken is de familienaam niet vreemd.

De ene Smeets is echter de andere niet, d.w.z. dat dezelfde naam niet hoeft te betekenen dat men ook verwant is aan elkaar. Genealogisch onderzoek zal moeten uitwijzen tot welk geslacht of welke stam Smeets men behoort. De smid was in vroeger tijden een van de belangrijkste ambachtslieden, die zijn stiel in praktisch elk dorp of gehucht uitoefende. Het is daarom niet zó verwonderlijk dat velen hun achternaam of familienaam aan hem te danken hebben, want de naam Smeets betekent "zoon van d'r smeet" en "smeet" is een dialectwoord voor smid. De familienaam is dus van een beroep afgeleid. Er is ook nog een oud Limburgs spreekwoord dat luidt: "Doe bis nog neet langs Smeets bakkes", hetgeen zoveel wil zeggen als: 'daar ben je nog niet vanaf', 'daar zul je nog van horen'. Vaak wordt het ook gezegd tegen iemand die wat al te voorbarig is.

In Sittard en omgeving worden de spellingsvormen Schmeitz, Schmeits, Smeits en Smeitz aangetroffen. In Noord-Limburg is de variant Smets, Smedts, Schmets, Schmetz sterk ingeburgerd.

De Vlaming heet de Sme(d)t of Desme(d)t, de Duitser Schmidt of Schmitz en boven de grote rivieren heet men Smit of Smits.
.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Image(s) Illustration(s) Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

Ancêtres (et descendants) de Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)
± 1610-1665

Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz)

1630

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1630: Source: Wikipedia
    • 29 janvier » en France, première rencontre entre Richelieu et Mazarin.
    • 17 septembre » fondation de Boston.
    • 10 novembre » journée des Dupes.
    • 11 novembre » journée des dupes au château de Versailles.
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1665: Source: Wikipedia
    • 5 janvier » parution à Paris du premier numéro de la première revue scientifique, le Journal des Sçavans.
    • 4 mars » début de la deuxième guerre anglo-néerlandaise.
    • 12 juin » Thomas Willett devient le premier maire de New York.
    • 2 août » expédition française contre les pirates barbaresques de Tunis et d’Alger.
    • 17 septembre » grande peste de Londres, faisant autour de 75000morts, soit le cinquième de la population londonienne.
    • 29 octobre » bataille d'Ambuila. Les Portugais défont l'Empire Kongo.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Smeets (Schmeetz - Schmitz)


La publication Arbre généalogique Smeets a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Roelf Schrik, "Arbre généalogique Smeets", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets/I481.php : consultée 10 mai 2024), "Dionisius (Nijs - Neijs) Smeets (Schmeetz - Schmitz) (± 1610-1665)".