Stamboom Simmeren » Ephraim Simmeren (1910-1977)

Persoonlijke gegevens Ephraim Simmeren 


Gezin van Ephraim Simmeren

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd


Notities over Ephraim Simmeren

.
Een indringende getuigenis van MAURITS BARNSTIJN (1910) over zijn tijd met drie andere Groningse Joden in barak 51, de gevangenis van kamp Westerbork:

Maurits Barnstijn, Ephraim van Simmeren, Benjamin & Bendix van Dam

‘Vanaf het einde van de maand september 1944 tot de bevrijding ben ik geïnterneerd geweest in het kamp Westerbork. Naar aanleiding van het vluchten van twee geïnterneerden uit onze barak, ben ik met zeven andere personen, waaronder Ephraim van Simmeren (1910) en Benjamin van Dam (1906) naar de strafbarak overgebracht als represaillemaatregel.

Enige tijd later ben ik met Van Simmeren, Benjamin van Dam en vijf personen uit het vrije kamp waaronder Bendix van Dam (1906), in verband met het uit het kamp smokkelen van brieven geplaatst in de cellen van barak 51. Lemke, een Duitse bewaker, was voor deze barak verantwoordelijk en belast met onze verzorging. Tijdens ons afgenomen verhoren is één van de overige gevangenen door Lemke mishandeld.

Met de eerste groep met personen en Bendix van Dam heb ik ongeveer zeventien of achttien dagen in één cel doorgebracht. De anderen zijn na drie of vier dagen te hebben vastgezeten weer in vrijheid gesteld. Enkele dagen voor de bevrijding zijn wij vieren uit de cel gelaten.

Eén keer is het gebeurd dat Lemke ons gedetineerden 24 uur geen eten of drinken heeft gebracht en het is gebeurd dat hij ons 72 uur geen eten of drinken bracht. Wij werden in die periode niet gelucht of kwamen de cel niet uit.

In de cel waarin wij waren opgesloten, was geen verwarming aanwezig, evenmin een ton om je behoefte te doen. Per dag kregen wij ieder een stuk brood, waaruit vier dunne sneetjes konden worden gesneden, alsmede gezamenlijk een kleine hoeveelheid drinkwater. Wij allen waren gekleed in overall en aangezien er geen dekens aanwezig waren, hebben wij het in de cel koud gehad.

Eén keer is het gebeurd dat Lemke ons gedetineerden 24 uur geen eten of drinken heeft gebracht en het is gebeurd dat hij ons 72 uur geen eten of drinken bracht. Wij werden in die periode niet gelucht of kwamen de cel niet uit. Gedurende zeventien dagen ben ik één keer in de gelegenheid gesteld mijn behoefte te doen. In de cel waren geen toiletten aanwezig om onze behoefte te doen. Wij urineerden in een klomp en gooiden de inhoud daarna tussen de tralies door naar buiten.’
.

Westerbork 1945 – ”De Tommy’s zijn er.” Op 12 april 1945 wordt kamp Westerbork bevrijd door de Canadezen. De gevangenen krijgen chocolade en sigaretten uitgedeeld, maar moeten nog tot na 5 mei wachten voordat ze het kamp ook daadwerkelijk mogen verlaten.

Bevrijding van Zuid-Nederland
Op 12 september 1944 trokken Amerikaanse soldaten het zuiden van Limburg binnen. De eerste bevrijde gemeenten waren Eijsden, Mesch, Noorbeek en Mheer. Twee dagen later werd Maastricht ingenomen. De intocht naar noordelijkere provincies liet echter nog op zich wachten.

Canadezen in Groningen
In de lente van 1945 trokken met name de Canadezen het noorden van Nederland binnen. Op 7 maart 1945 veroverden de geallieerden eerst de Ludendorffbrug bij Remagen in Duitsland. Vervolgens boog het Brits-Canadese leger af naar Oost-Nederland en de eerste troepen ontzetten Dinxperlo en Elten. Een hevige strijd werd nog geleverd om Groningen, waar zich duizenden fanatieke SS’ers van Duitse en Nederlandse komaf begaven.

Bevrijding van Westerbork
In kamp Westerbork werd ondertussen vol spanning op de bevrijders gewacht. Op 12 april 1945 bereikten de Canadese soldaten het kamp, wat voor gevangen genomen Joden onder andere als doorvoerhaven werd gebruikt naar concentratiekamp Auschwitz. De SS die de leiding van het kamp had tijdens de oorlog, was inmiddels vertrokken. Er waren zo’n 850 gevangenen toen de Canadezen aankwamen. Zodra zij arriveerden renden de gevangenen de Canadezen tegemoet en riepen: ”De Tommy’s zijn er”. Velen sprongen op de tanks en reden als overwinnaars over de Boulevard des Misères. Na de bevrijding van noord oost Nederland bezocht prins Bernhard in april 1945 de bevrijde steden en ook kamp Westerbork.

Officiële bevrijding
De officiële bevrijding van Nederland op 5 mei werd door de kampbewoners echter nog gevierd in Westerbork. Ze moesten daar nog blijven, omdat nog niet het hele land was bevrijd: verder naar het noorden werd nog gevochten. Daarnaast was de kans op besmettelijke ziekten groot. De kampbewoners werden eerst medisch onderzocht voordat zij het kamp mochten verlaten.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ephraim Simmeren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ephraim Simmeren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Ephraim Simmeren

Voorouders (en nakomelingen) van Ephraim Simmeren

Ephraim Simmeren
1910-1977


(Niet openbaar)

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 juli 1910 lag tussen 11,8 °C en 17,2 °C en was gemiddeld 13,6 °C. Er was 0.3 mm neerslag. Er was 2,5 uur zonneschijn (15%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
      • 14 maart » Blow-out van oliebron Lakeview-1 in Californië, waarbij bijna een miljard liter aardolie verloren gaat.
      • 15 april » Charles Daniels scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.02,8. Het oude record stond sinds 20 juli 1908 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
      • 1 juli » Verheffing van het rooms-katholieke bisdom Ispahan (Isfahan) in Fars tot aartsbisdom Ispahan (Latijn).
      • 5 september » De natuurkundige Marie Curie slaagt erin in haar laboratorium in Parijs enkele grammen radium te verkrijgen.
      • 20 november » Francisco I. Madero begint de opstand tegen Porfirio Díaz: begin van de Mexicaanse Revolutie.
    • De temperatuur op 14 oktober 1977 lag tussen 5,3 °C en 12,5 °C en was gemiddeld 8,0 °C. Er was -0,1 mm neerslag. Er was 3,8 uur zonneschijn (35%). Het was licht bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1977: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 13,8 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Een aardbeving in Zuid- en Oost-Europa kost meer dan 1500 mensen het leven, zie aardbeving Roemenië 1977.
      • 9 april » Jan Raas wint voor de eerste keer Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
      • 21 juli » Begin van een zesdaags gewapend grensconflict tussen Egypte en Libië.
      • 5 september » Voyager 1 gelanceerd.
      • 12 september » Steve Biko sterft als gevolg van mishandeling door politie in Zuid-Afrika. Zijn dood krijgt een symboolfunctie in het anti-Apartheidsprotest.
      • 18 oktober » Een aantal leden van de Rote Armee Fraktion (RAF) plegen zelfmoord in hun cel, al wordt er getwijfeld of het wel echte zelfmoorden waren. Bevrijding van een gekaapt Duits vliegtuig in Mogadishu door een elite-eenheid van de Duitse politie.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Simmeren

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Simmeren.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Simmeren.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Simmeren (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Simmeren is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Simmeren", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-simmeren/I167.php : benaderd 12 mei 2024), "Ephraim Simmeren (1910-1977)".