Stamboom Schuurman (Ureterp) » Saakje Schuurman (1908-1984)

Persoonlijke gegevens Saakje Schuurman 


Gezin van Saakje Schuurman

Zij is getrouwd met Cornelis ten Napel.

Zij zijn getrouwd op 20 september 1938 te Emmen, zij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)
  5. (Niet openbaar)


Notities over Saakje Schuurman

* 1934-heden bakker Ten Napel
Hoofdstraat 37
hernummerd Hoofdstraat 68
hernummerd Hoofdstraat 77

De Emmer Courant van november 1934: "De heer E.ten Napel opent een nieuwe bakkerij in het vroeger door den heer J.Nijemanting bewoonde pand aan de Hoofdstraat. Door den heer J.van Ess werd het pand verbouwd tot een moderne winkel, die er zoowel van binnen als van buiten aantrekkelijk uitziet. De reputatie die den heer Ten Napel in Klazienaveen en omgeving geniet, is een waarborg dat ook zijn klanten in Emmen niet te klagen zullen hebben."

De bakkerij werd oorspronkelijk gesticht door Evert ten Napel, die als boerenzoon uit Vollenhove op 25-jarige leeftijd in 1906 zijn eerste zaak vestigde in Klazienaveen. Evert had twee zonen Hendrik (Hennie) en Cornelis (Cor). Toen deze de volwassen leeftijd naderden besloot hun vader dat beiden de leiding over een eigen zaak moesten krijgen en in 1934 werd het pand in Emmen gehuurd, waar Cor de scepter ging zwaaien. Cor trouwde in 1938 met Saakje Schuurman (een zuster van Bockelina Schuurman wier winkel aan de Noorderstraat elders in deze site is beschreven onder "Radio Stuulen").

Oprichter Evert was inmiddels druk als gemeenteraadslid en wethouder van de gemeente Emmen en werd vooral in Klazienaveen een bekende persoonlijkheid naar wie ook een straat en een flatgebouw is genoemd.

Cor en Saakje kregen tussen 1939 en 1948 drie zonen en twee dochters. Hierbij mag nog wel vermeld worden dat de drie zonen in drie verschillende jaren maar wel alledrie op 5 november zijn geboren; een curiositeit die ooit door de redactie van de Emmer Courant de moeite van een artikeltje waard werd gevonden. De kinderen zijn later alle vijf regelmatig in de winkel en in de bakkerij te vinden geweest omdat het in de vijftiger en zestiger jaren zeer gebruikelijk was dat het hele gezin van een middenstander meewerkte.

Bestellingen werden op de fiets tot in bijvoorbeeld Emmerschans en Zuidbarge gratis bezorgd. Het gebeurde regelmatig dat later de houten gebaksdoos weer moest worden opgehaald en nog weer later de rekening gepresenteerd. Dat een klant vroeg om een week later nog eens te komen omdat de gebaksdoos nog niet leeg was, was een uitzondering; maar dat de rekening twee of meer keren moest worden gepresenteerd was minder uitzonderlijk.......

Ondanks het feit dat alle drie de zonen de eerste beginselen van het bakkersvak werd bijgebracht, heeft toch uiteindelijk geen van deze drie Cor opgevolgd. De uitspraak van vader tot oudste zoon: "je mag alles worden als je maar geen bakker wordt" leidde er ondermeer toe dat hij ze allen de kans gaf om te gaan studeren.

Wel bleef er altijd familie in de zaak. Toen Cor het op zeker moment wat kalmer aan wilde gaan doen heeft eerst Evert, de oudste zoon van Hennie, een paar jaren in de zaak gewerkt om te kijken of hij er voor voelde deze over te nemen. Deze bleek echter allergisch voor bloem te zijn, de reden waarom Nederland hem nu kent als sportjournalist. Later is Cor zijn jongste zoon Henk enige jaren bakker geweest. Ook hij ambieerde uiteindelijk een ander beroep.

Juist toen het erop ging lijken dat er geen Ten Napel als opvolger beschikbaar was, kwam Hennie’s oudste dochter Anneke uit Madeira terug naar Nederland met de Portugese bakker Ivo de Sousa. Vrij snel daarna, rond 1966, namen Ivo en Anneke de zaak van Cor over en zij waren het die daarna vele jaren de zaak leidden.

In Klazienaveen had Hennie’s jongste zoon Jan de zaak ondertussen van zijn vader overgenomen en deze Ten Napel had wel twee zonen, Henk en Gertjan, die uit het goede bakkershout bleken gesneden. Beiden gingen vanzelfsprekend in de zaak.

De geschiedenis van 1934 herhaalde zich. Er waren weer meerdere bakkers Ten Napel, dus er moesten meerdere zaken komen. Eerst openden vader en zonen een tweede zaak in Nieuw Amsterdam. Toen enige tijd later Ivo en Anneke die, evenals destijds Cor, geen opvolgers hadden, besloten dat het tijd werd om de zaak aan anderen over te dragen, werd ook het bedrijf in Emmen door Jan en zijn zonen overgenomen. Dit betekende dat er na ruim 70 jaren nog steeds Ten Napels aan het hoofd van de gelijknamige bakkerij staan.

De Souza liet in 2001/2002 de luifel, welke als gevolg van "het luifelplan" was aangebracht, weer wegnemen waardoor de karakteristieke gevel weer beter uitkomt.

In de laatst bekende situatie zijn aan weerszijden van de centrale dakkapel twee dakramen zichtbaar.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Saakje Schuurman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Saakje Schuurman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Saakje Schuurman


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Saakje Schuurman



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteakte Ureterp, 1908, akte nr. 059

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 17 februari 1908 lag tussen 0.7 °C en 7,2 °C en was gemiddeld 4,0 °C. Er was 7,8 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
      • 2 maart » Eerste driechromatische foto's van Gabriel Jonas Lippmann.
      • 1 april » Oprichting van de Argentijnse voetbalclub CA San Lorenzo de Almagro.
      • 21 mei » Door een verkeerde wissel rijdt een trein bij Kontich in op een stilstaande reizigerstrein, met als gevolg veertig doden en driehonderdtwintig gewonden.
      • 21 juni » In Londen demonstreren duizenden vrouwen voor vrouwenkiesrecht.
      • 29 juni » Oprichting van de Congregatie voor de Sacramenten van de Romeinse Curie door Paus Pius X.
      • 27 september » In het Amerikaanse Detroit rijdt de eerste T-Ford uit de fabriek; een auto waarvan er 15 miljoen gebouwd zullen worden.
    • De temperatuur op 20 september 1938 lag tussen 7,6 °C en 21,2 °C en was gemiddeld 15,1 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 6,2 uur zonneschijn (50%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
      • 10 april » In Oostenrijk wordt een referendum gehouden over de op 13 maart voltrokken Anschluss, de vereniging van Oostenrijk en Duitsland. Een overweldigende meerderheid geeft aan voorstander te zijn.
      • 26 mei » Eerste uitzending van de AVRO-quiz Hersengymnastiek.
      • 19 juni » Italië wint in Frankrijk de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
      • 27 september » Het passagiersschip Queen Elisabeth wordt te water gelaten en gedoopt door Koningin-gemalin Elisabeth. Het schip speelt een belangrijke rol in WO II als snel troepenschip.
      • 30 oktober » Het hoorspel War of the Worlds van H.G. Wells, gemaakt door Orson Welles, wordt uitgezonden op de radio in Verenigde Staten; onder de luisteraars ontstaat paniek.
      • 17 december » Het pas twee jaar oude Centraal Station van Utrecht brandt grotendeels uit.
    • De temperatuur op 30 januari 1984 lag tussen 3,1 °C en 6,6 °C en was gemiddeld 4,3 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 1,6 uur. Er was 0.7 uur zonneschijn (8%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1984: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,4 miljoen inwoners.
      • 11 mei » Acht tieners komen door een brand in de attractie Haunted Castle in het pretpark Six Flags Great Adventure om het leven.
      • 1 juli » Beëdiging van Richard von Weizsäcker als zesde bondspresident van West-Duitsland.
      • 13 oktober » John Lowe gooit de allereerste nine-darter ooit op televisie.
      • 16 oktober » Aan Desmond Tutu wordt de Nobelpijs voor de Vrede toegekend.
      • 31 oktober » Eerste uitzending "Tussen Kunst & Kitsch"
      • 6 november » Benoeming van de Australiër Edward Idris Cassidy tot nuntius in Nederland.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Schuurman


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Wietze Visscher, "Stamboom Schuurman (Ureterp)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schuurman-ureterp/I2306.php : benaderd 22 mei 2024), "Saakje Schuurman (1908-1984)".