Stamboom Rolvink - Snoep

Foto van Henk Rolvink
De publicatie Stamboom Rolvink - Snoep is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 13.714 personen. Vanwege privacy zijn 3.545 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op maandag 12 februari 2024.


Een onderzoek naar je familie. Waarom begin je daar aan. In mijn geval omdat ik wel eens wilde weten waar mijn wortels lagen en wat de naam Rolvink betekent.

Om met dat laatste te beginnen. De naam Rolvink – in mijn geval – komt uiteindelijk uit Duitsland en wel uit Steinbrink, Koninkrijk Hannover, het huidige Nedersaksen. Daar werd het rond 1820 geschreven als ROHLFING.
De naam ROHLFING is van oorsprong een patroniem, dus vernoemd naar de eerste naam van de vader, in dit geval Rohlf, wat weer afgeleid is van Rudolf. Het lijkt wat op de Duitse koosnaam Rolfchen.
De naam Rudolf bestaat in feite uit twee delen namelijk “hrod” en “olf”. Het eerste deel “hrod” stamt waarschijnlijk van het Gotisch waar dit “zegenvierend” betekent. Ook zou het van het oud Hoog Germaans woord “roet” kunnen stammen waar het “rood” betekent. Het tweede deel “olf” komt van het oud Hoog Germaans woord “wolf”.
De naam was erg populair in de middeleeuwen vanwege de weid verbreide bewondering voor Rudolf von Habsburg, die in de dertiende eeuw leefde.
De achternaam komt in een aantal variaties voor. De oudst bekenste schrijfvorm is ROLEFINGK. In 1368 als Arnd ROLEVINK uit Hannover, in 1450 als Werner ROLEVINCK uit Laer in Westfalen, in 1648 als Focco Haynois Roeling uit Oost Friesland en als laatste Werner Rollfink, die rector was aan het Johanneums in Hamburg. Hij overleed daar op 3 oktober 1590.
Bron: Deutsches Geslechterbuch, deel 132 en deel 184

Waar komen we dan uiteindelijk vandaan? De Rolvinken die in Nootdorp en omgeving wonen stammen allemaal af van dezelfde stamvader en moeder. Heinrich Wilhelm Rohlfing kwam uit Steinbrink, een klein plaatsje in de omgeving van Hannover. Zie de plattegrond die gemaakt is door Erich Wünkhaus. Hij heeft veel uitgezocht over de familie Rohlfing in Duitsland.
Er is niets bekend over de reden waarom een 17-jarige jongeman uit een klein plaatsje in Duitsland naar een klein plaatsje in Nederland komt. Mogelijk heeft het te maken gehad met werk. Een mogelijke verklaring kan gevonden worden in de trek van veenarbeiders uit Westfaalse departementen naar onder andere Stompwijk.
Zie ook: Naar de kusten van de Noordzee: Trekarbeid in Europees Perspektief, 1600 – 1900, Jan Lucassen. Zie blz 290

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.
Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden
Gevonden online scans Scans zoeken

Gevonden aanknopingspunten Aanknopingspunten tussen stambomen

Bekijk de statistieken

Tweede WereldoorlogslachtoffersDe toegang tot de inhoud van de publicatie is door de auteur beperkt.

Als u bent uitgenodigd door de auteur dan kunt u inloggen en het besloten deel inzien.


Deze publicatie bevat 537 afbeeldingen!


Bekijk de afbeeldingengalerij
Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!