Stamboom Pieter Eelckes » Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs) (1931-2007)

Persoonlijke gegevens Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs) 


Gezin van Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs)

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 18 juni 1960 te Amsterdam, hij was toen 29 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities over Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs)

Pleegzoon van Bouhuijs.

Nico Bouhuijs 1931-2007

Nico Bouhuijs was pastor bij de Leidse Studenten Ekklesia en wat je noemt een preektijger. Van zoetsappige religiositeit moest hij niets hebben.

Zo nu en dan vertelde hij het iemand: dat zijn ouders niet zijn biologische ouders waren, maar dat hij was geadopteerd. Zelf was hij daar als kind al achtergekomen. Maar, echt belangrijk leek hij het niet te vinden. Als hij je erover vertelde, was het of hij er wel vrede mee had.

Dat hij niet als eenling, maar als de helft van een tweeling was geboren en een broer had, dat deed hem meer. Contact met die broer, dat vond hij belangrijk. Op zoek gaan naar de biologische moeder die de baby’s meteen na de geboorte had afgestaan, dat hoefde voor hem niet.

Misschien was dat wel omdat Nico Bouhuijs bij zijn adoptieve ouders een gelukkige jeugd had gehad. In zijn preken kwam zijn vader wel eens voor. Dat hij gedroomd had van zijn, inmiddels overleden, vader. Dat die in pyjama in een telefooncel naar hem opbelde. Dat hij had gevraagd: ’Hoe heeft u het, in de hemel?’ Het wekte de indruk dat hij zijn vader heel erg had gewaardeerd.

Nico Bouhuijs was het enige kind van een Amsterdams echtpaar. Voor de oorlog waren ze samen ’gereformeerd in hersteld verband’ geworden. Dat waren de gereformeerden die het in 1926 eens waren met de predikant van Amsterdam-Zuid, J.G. Geelkerken. Die vond dat de slang in het Paradijs heus niet echt gesproken had: je hoefde Genesis 3 niet letterlijk te nemen. Geelkerken en zijn aanhangers, onder wie ook dominee J. Buskes, werden er bij de gereformeerden uit gegooid en begonnen een eigen kerk. In 1946 sloten ze zich aan bij de hervormden.

In dat milieu groeide Nico Bouhuijs op. Hij ging naar de HBS en ging daarna werken, maar met name

Buskes, de bevlogen prediker, inspireerde hem langzaamaan om zelf ook predikant te worden. Maar, daar moest je gymnasium voor hebben. Op z’n 21ste ging Nico Bouhuijs dat diploma alsnog halen in het internaat van de Hervormde Kerk in Doetinchem, Ruimzicht. Twee jaar later ging hij in Amsterdam theologie studeren. De ’Amsterdamse’ theologie, sterk op het oude testament en op exegese gericht, zat hem als gegoten. Halverwege de jaren zestig, hij gaf inmiddels les op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam en was getrouwd, ging hij samen met Karel Deurloo voor de (toen nog) IKOR tv-programma’s maken die ’Dichterbij’ heetten. Daarin werd de ontstaansgeschiedenis van de bijbelboeken uitgelegd. Er hoorden boekjes bij: Dichter bij Genesis, Dichter bij Amos, Dichter bij Paulus. Ze beleefden vele drukken. Antiquarisch zijn ze nog altijd te krijgen (soms met de opmerking ’als nieuw’, soms met de opmerking ’onderstrepingen met pen door het hele boek’) en worden in leerhuizen nog altijd gebruikt.

De Amsterdammer Nico Bouhuijs ging eind jaren zestig naar Leiden: daar stond een oecumenische studentengemeente in de steigers, die later ’De Leidse Studentenekklesia’ zou gaan heten. Bouhuijs werd er pastor namens de hervormde kerk, maar het was een sterk oecumenische gemeente die zich vooral onderscheidde omdat het er ’christelijk, maar toch links’ was: het was zo’n plek waar God niet a-politiek was, maar opkwam voor de verdrukten. Van oudsher kregen katholieken nooit te horen wat er in de bijbel staat. Hervormden wel, maar die hoorden weer niets over het praktische leven. Bij de LSE stond het allebei op de agenda. De gemeente trok in die jaren volle kerken, al bleven orthodoxe studenten naar hun eigen clubs gaan.

Nico Bouhuijs bleek niet alleen een preektijger, een man van het woord: tamelijk vrijzinnig, veel aandacht voor het verhalende en voor de nauwgezette bestudering van de brontekst. Maar hij was ook een sterke liturg. Aan de volgorde van de liederen en de keuze van de muziek besteedde hij veel zorg. Bij het delen van brood en wijn kon je maar beter geen Bach hebben, vond hij. Mozart paste daar beter: dat was niet al te verheven. Van reli-zoetsappigheid moest hij ook niets hebben. Wie met Kerst ’Komt allen tezamen’ wenste, kon de ekklesia beter overslaan. „Komt laten wij aanbidden, die kooo-hooo-ning”, zong hij dan smalend. En voegde eraan toe: ,,Hij moet niet aanbeden, hij moet gevolgd worden.” In gespreksgroepen was Bouhuijs goed in prikkelen en jennen – ook in die zin had hij iets Amsterdams.

Tussen hem en zijn gezin, hij had inmiddels drie kinderen, ging het een aantal jaren niet goed. Bouhuijs kreeg een vriendin en was een tijdlang met haar. Rond de tijd dat hij met emeritaat zou gaan bleek hij de ziekte van Parkinson te hebben. Het zorgde voor een terugkeer tot zijn familieleven. Hij trouwde opnieuw met zijn vrouw en werd door haar tot vrijwel het laatst verzorgd.

Nico Bouhuijs werd op 21 januari 1931 geboren in Groningen. Hij overleed op 10 juni 2007 in Leiden.

© Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.
Reacties (1)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs)


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 31 januari 1931 was gemiddeld 0.6 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
      • 1 maart » Japan installeert ex-keizer Puyi van China als staatshoofd van de marionettenstaat Mantsjoekwo.
      • 23 maart » Benoeming van de Nederlander Leo Kierkels tot apostolisch delegaat in Brits-Indië.
      • 31 maart » Een forse aardbeving verwoest bijna de helft van Managua in Nicaragua, tweeduizend mensen komen om.
      • 11 juli » Opening van het Prater Stadion in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
      • 17 september » RCA brengt zijn eerste grammofoonplaat uit.
      • 26 november » De Vlaamse Geschiedkundige Kring van Gent wordt opgericht.
    • De temperatuur op 18 juni 1960 lag tussen 11,5 °C en 26,8 °C en was gemiddeld 19,6 °C. Er was 9,5 uur zonneschijn (57%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • In het jaar 1960: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 11,4 miljoen inwoners.
      • 21 februari » Cuba - Fidel Castro nationaliseert alle bedrijven.
      • 1 mei » Gary Powers wordt, vliegend in een U-2, boven de Sovjet-Unie neergeschoten.
      • 19 juni » Peñarol wint de eerste editie van de Copa Libertadores. In de finale over twee wedstrijden is de voetbalclub uit Uruguay te sterk voor het Paraguayaanse Olimpia Asunción.
      • 13 augustus » De Centraal-Afrikaanse Republiek verklaart zich onafhankelijk van Frankrijk.
      • 24 november » Oprichting van de Rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in Vietnam met drie aartsbisdommen en zeventien bisdommen.
      • 7 december » Ivoorkust wordt onafhankelijk.
    • De temperatuur op 10 juni 2007 lag tussen 15,0 °C en 23,2 °C en was gemiddeld 18,7 °C. Er was 14,1 mm neerslag gedurende 2,2 uur. Er was 4,1 uur zonneschijn (25%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van vrijdag 7 juli 2006 tot donderdag 22 februari 2007 was er in Nederland het kabinet Balkenende III met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
    • Van donderdag 22 februari 2007 tot donderdag 14 oktober 2010 was er in Nederland het kabinet Balkenende IV met als eerste minister Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA).
    • In het jaar 2007: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,3 miljoen inwoners.
      • 8 januari » De Europese Unie meldt een groot tekort aan tolken in het Iers-Gaelisch, dat net als het Roemeens en Bulgaars op 1 januari 2007 een officiële werktaal werd.
      • 26 januari » Michel Platini wordt op het UEFA-congres in Düsseldorf gekozen als nieuwe UEFA-voorzitter.
      • 10 maart » Sven Kramer verbetert in Salt Lake City zijn eerdere wereldrecord op de 10.000 meter aanzienlijk en finisht in 12.41,69.
      • 1 april » In de Efteling wordt de attractie De Vliegende Hollander geopend.
      • 1 juli » Felipe Massa wint de F1 GP van Frankrijk op het circuit van (Magny-Cours).
      • 7 juli » De Nieuwe Centrale Bibliotheek van Amsterdam wordt op het Oosterdokseiland geopend: de grootste openbare bibliotheek van de Benelux en ontworpen door Jo Coenen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Gorkum (Bouhuijs)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Irene Jolanda van der Meulen, "Stamboom Pieter Eelckes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pieter-eelckes/I4941.php : benaderd 22 juni 2024), "Klaas (Nico) van Gorkum (Bouhuijs) (1931-2007)".