Stamboom Pasman-Kuit » Jules Haeck (1894-1944)

Persoonlijke gegevens Jules Haeck 

  • Hij is geboren op 1 september 1894 in Croix.Bron 1
  • Hij is overleden op 7 oktober 1944 in Vliegveld Twente, Weerselo, hij was toen 50 jaar oud.Bron 2
    Bron: Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant 15-10-1947
    Overlijdensbericht Jules Haeck
    "Enige en algemene kennisgeving. Na drie jaren van onzekerheid vervullen wij hiermede de droeve plicht U mede te delen, dat blijkens opgravingen op het Vliegveld Twente gefusilleerd werd onze lieve Man en Vader JULES HAECK. M. HAECK-Jelten. RENÉ. IRENE. Hengelo (O). 15 October 1947. Ter ere zijner nagedachtenis wordt de begrafenis door het Gemeentebestuur van Hengelo (O) geregeld. Deze vindt plaats op Zaterdag 18 October a.s. op de Algemene Begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat. Vertrek vanaf het Stadhuis des namiddags te twee uur."
  • Hij is begraven op 18 oktober 1947 in Hengelo (G).Bron 2
  • Een kind van Julius Haeck en Alphonsine Lenfant
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2023.

Gezin van Jules Haeck

Hij is getrouwd met Hermanna Gerharda Wilhelmina Hendrika Jelten.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. René Haeck  1934-1965 
  2. Irene Haeck  1934-2000


Notities over Jules Haeck

Bron: https://oorlogsgravenstichting.nl
Jules Haeck 1894 - 1944
Oorlogsslachtoffer - Is 50 jaar geworden
Geboren op 01-09-1894 in Croix, Fr.
Overleden op 07-10-1944 in Enschede, vliegveld Twente
Beroep: Grossier in groente en fruit

Bron: https://oorlogsdodendinkelland.nl/massa-executies-op-vliegveld-twente
De Duitsers hebben het vliegveld Twente tijdens de oorlogsjaren in bezit genomen en uitgebreid. Voor de mensen, veelal boeren, die hun boerderij of woning moesten verlaten voor deze uitbreiding was het een vreselijke tijd. Na de oorlog is gebleken dat het vliegveld ook een plek was om mensen te laten verdwijnen. Op 30 juli 1944 was het ‘Niedermachungsbefehl’ ingevoerd. Hitler bepaalde dat vanaf die datum alle vorm van rechtspraak kwam te vervallen en iedereen die zich schuldig maakte aan enig verzet zonder rechtspraak kon worden gedood. Gedurende september-oktober 1944 werden aldaar, zonder enige vorm van proces, een aantal mensen uit het verzet als ook Joodse onderduikers gefusilleerd om ze vervolgens in bomtrechters te laten verdwijnen. Om hoeveel personen het gaat is niet bekend omdat er nog steeds mensen vermist zijn. Zij kunnen weggevoerd zijn naar de beruchte kampen, of gefusilleerd zijn op het vliegveld en begraven in een bomkrater.
Naar aanleiding van een bekentenis van de opgepakte S.D.-leider Schöber is men in oktober 1947 op zijn aanwijzing gaan zoeken op het vliegveld Twente. Op de aangewezen plek zouden de in de oorlog door de Duitsers gefusilleerde Nederlanders zijn begraven. De plek bevond zich in een uithoek van het vliegveld een eind van de Weerseloseweg. Dit gebied behoorde toen tot de gemeente Weerselo. Het betrof een weiland omgeven door prikkeldraad, ver weg van de gebouwen op het vliegveld. Deze plek was omgeven met ruïnes van door de geallieerden gebombardeerde onderkomens. Toeval was dat de plek waar de slachtoffers zijn gevonden niet in maart 1945 werd gebombardeerd.
De Dienst Identificatie en Berging uit Amersfoort onder leiding van Kapitein J. Haverman is met behulp van peilstokken gaan zoeken. Aan de hand van de geur konden ze bepalen of er lichamen lagen begraven. Deze Dienst werd later geholpen door mensen van de Illegaliteit die zorgden voor de afbakeningen en het graven van sleuven. De gevonden lichamen werden voor identificatie naar Amersfoort gebracht en de bevolking werd opgeroepen vermissingen en belangrijke kenmerken door te geven. De eerste lichamen die in een massagraf werden gevonden, waren van drie mannen en drie vrouwen. Hun vondst werd als volgt beschreven: ze lagen over elkaar heen op 1,5 meter diepte begraven. De kledingstukken waren nog goed te herkennen. Eén vrouw droeg een bontmantel en een mannelijk slachtoffer een blauwe werkbroek. Ook een bepaalde sjaal was nog in goede staat. Vervolgens werden nog drie graven gevonden.
Toen bekend werd dat er slachtoffers waren gevonden gingen de procureur-fiscaal Mr. W. L. de Walle, burgemeester M. van Veen van Enschede en commissaris van Politie T.J. van de Wal naar de betreffende plek. Uiteindelijk werden er twaalf lichamen opgegraven. Eén persoon kon niet worden geïdentificeerd. Allen werden daarna overgebracht naar hun laatste rustplaats. De onbekende man werd na verder onderzoek in augustus 2022 alsnog geïdentificeerd als de 35-jarige Gerrit Abraham van Weeren.
Ze werden in oktober 1948 naar aanleiding van een beschikking van de Rechtbank van Almelo ingeschreven in het overlijdensregister van Enschede. De vader van Geert Schoonman diende een officieel verzoek in om het overlijden van zijn zoon in het overlijdensregister van de gemeente Weerselo bij te schrijven.
Op 8 oktober 2021 is er voor hen, in aanwezigheid van hun familieleden, een monument onthuld op de kruising van de Sniedersveldweg en Knollerveldweg in Deurningen.


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jules Haeck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jules Haeck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jules Haeck


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.genealogieonline.nl/haeck-stamboom
  2. Rouwadvertenitie in 3 Twentse dagbladen d.d. 15-10-1947

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 september 1894 lag rond de 14,9 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • In het jaar 1894: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 12 maart » Coca-Cola wordt voor het eerst in flessen verkocht.
    • 14 april » Thomas Edison geeft een demonstratie met de kinetoscoop, een soort voorloper van de filmprojector.
    • 6 juni » Oprichting van de Duitse voetbalclub Karlsruher SC.
    • 24 juni » Het IOC besluit elke vier jaar Olympische Spelen te organiseren.
    • 28 juni » Lieven Gevaert richt in Mortsel een firma op van fotografische producten.
    • 4 juli » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC La Chaux-de-Fonds.
  • De temperatuur op 7 oktober 1944 lag tussen 6,4 °C en 15,6 °C en was gemiddeld 10,2 °C. Er was 5,3 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 22 januari » De geallieerden beginnen Operatie Shingle met een aanval op de plaats Anzio in Italië.
    • 12 februari » Oprichting van de Colombiaanse voetbalclub Deportivo Pereira.
    • 13 september » Terwijl Amerikaanse bommenwerpers het concentratiekamp Auschwitz in Polen bombarderen, vertrekt de laatste trein uit Kamp Westerbork.
    • 17 september » Britse grondtroepen steken bij Lommel de grens over en paratroepen landen bij Eindhoven, Son, Nijmegen en Arnhem, als onderdeel van Operatie Market Garden.
    • 19 oktober » In Japan ontstaan de Kamikaze, een zelfmoord groep ter verdediging van Japan in de Tweede Wereldoorlog.
    • 30 oktober » De gaskamers van Auschwitz worden voor de laatste keer gebruikt.
  • De temperatuur op 18 oktober 1947 lag tussen 1,5 °C en 13,2 °C en was gemiddeld 7,3 °C. Er was 0,1 mm neerslag. Er was 6,6 uur zonneschijn (63%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • In het jaar 1947: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,5 miljoen inwoners.
    • 10 februari » De geallieerden tekenen in Parijs de Vrede van Parijs met Roemenië, Italië, Hongarije, Bulgarije en Finland.
    • 21 februari » Edwin Land demonstreert de eerste instant fotocamera, de Polaroid Land Camera geheten.
    • 7 juni » Oprichting van de Roemeense voetbalclub Steaua Boekarest.
    • 14 augustus » India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.
    • 17 november » De transistor wordt uitgevonden door John Bardeen, Walter Brattain en William Shockley. Zij kregen hier in 1956 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor uitgereikt.
    • 30 december » Koning Michael van Roemenië doet afstand van de troon, onder druk van de communisten, aldus de verklaring die hij aflegt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Haeck

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Haeck.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Haeck.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Haeck (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Pasman-Kuit is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Pasman, "Stamboom Pasman-Kuit", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-pasman-kuit/I106490.php : benaderd 2 mei 2024), "Jules Haeck (1894-1944)".