Stamboom Olde Scheper » Dr Petrus Hermanus Hugenholtz (1796-1871)

Persoonlijke gegevens Dr Petrus Hermanus Hugenholtz 

Bronnen 1, 2, 3

Gezin van Dr Petrus Hermanus Hugenholtz


Notities over Dr Petrus Hermanus Hugenholtz

 

Hij studeerde in Utrecht theologie vanaf 23 december 1811 en kreeg op 2 april 1818 de gouden erepenning voor zijn antwoord op de academische prijsvraag over de christenvervolgingen vóór Constantijn de Grote. Op 6 mei 1819 werd hij toegelaten als proponent door het provinciale kerkbestuur van Utrecht en werd hij op 1 augustus 1819 door zijn vader bevestigd als Nederlands Hervormd predikant in Woudenberg met 1 Corinthe III:9a "wij zijn Gods medearbeiders". In de namiddag deed hij zijn intrede met 1 Corinthe III: 11 "Niemand kan een ander fundament leggen, dan het gene gelegd is, hetwelk is Jezus Christus.Toen zijn 2e vrouw overleed werd de huishouding overgenomen door zijn dochter Catharina Geertruida en toen deze in 1855 in het huwelijk trad door zijn zuster Johanna Adriana (1797-1887).

Op 29 maart 1821 verwierf hij de doctorstitel op een proefschrift over Romeinen VI. Op 4 maart 1823 werd hij, wederom door zijn vader, bevestigd als predikant in Doetinchem (met 2 Timotheüs I: 12b; intrede met Colossenzen III: 12b). Hij nam afscheid van Woudenberg op 20 april met Johannes XVII: 21a. Zijn derde gemeente werd Harderwijk, waar ds. J. Radermacher Schorer hem op 7 mei 1826 bevestigde (met 1 Corinthe IV: 1; intrede met Johannes V: 19 en 20). Hij nam afscheid van Doetinchem op 23 april (met 2 Thessalonicenzen II: 15-17) Van Harderwijk vertrok hij naar Rotterdam waar zijn bevestiging plaats vond op 9 september 1827 door de Rotterdamse predikant ds. R. Adriani (met 2 Corinthe IV: 14, 16a; intrede met Johannes II: 1a). Het afscheid van Harderwijk vond plaats op 26 augustus (met 1 Johannes II: 28a).

Hij hoorde bij de orthodoxe richting met een ethische inslag. Veertig jaar lang was hij lid van het bestuur van het Nederlands Zendingsgenootschap. Van 1832 tot 1848 verzorgde hij de maandberichten van het Nederlands Zendingsgenootschap, maar oogstte daarvoor niet veel dank. Zo beklaagde Groen van Prinsterer zich in 1848, over een gebrek aan "apostolitisch karakter" in het door hem geleide blad: "Die met waardeering van de moeite door Hugenholtz e.a. aan de uitgave besteed, niet beantwoorden aan wat men er billijk van mocht verwachten". In zijn in druk verschenen Goede Vrijdagpreek getiteld: Vrede door het bloed des kruises (1848) gaf Hugenholtz een soort belijdenisschrift uit, tevens bedoeld als weerlegging van de beschuldiging dat het genootschap ontrouw zou zijn geworden aan deze leuze.

Bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Nederlands Zendingsgenootschap was Hugenholtz door een stemming aangewezen als meest geschikte spreker. "Zijn gelaat kwam het voordeeligst wanneer hij een voorspoedige tijding uit de zending vernam".

Na ruim veertig jaar met veel inzet aan de zending te hebben meegewerkt, kwam het moment dat hij vond dat hij als lid van het hoofdbestuur moest aftreden. Aanleiding hiertoe was de beschuldiging in het orgaan van de Nederlandse Zendingvereniging (februari en april 1865) ingebracht tegen de zendeling van het genootschap J. N. Wiersma, als zou deze behoren tot de "voorstanders van de zoogenaamde Moderne Theologie en zelfs bij een begrafenis ontkend hebben een vergelding na den dood, ja misschien een toekomstig leven". Hoewel de bestuurders deze beschuldiging weerspraken en Wiersma zich verdedigde, nam Hugenholtz zijn ontslag uit het hoofdbestuur.

Op 4 augustus herdacht hij in Rotterdam zijn 25 jarig ambtsjubileum (met Johannes II: 1a) en op 12 september 1852 zijn 25 jarige dienst in Rotterdam. Op 14 augustus 1859 preekte hij nog eenmaal voor zijn eerste gemeente en herdacht hoe hij er 40 jaar geleden de bediening had aanvaard (met Hebreeën XIII: 8). Enkele maanden daarvoor, op 3 april had hij zijn afscheidspreek in Rotterdam gehouden (met 1 Johannes II: 28), vanwege het ingaan van zijn emeritaat, dat hem met ingang van 1 april 1859 wegens lichaamszwakte was verleend.

Hij overleed in Rotterdam.

Uit het boek "Indrukken en Herinneringen", blz 8-9, dat in 1904 door zijn zoon Petrus Hermannus werd uitgegeven heb ik het volgende ontleend.

 

Nog zie ik hem voor mij, den eerbiedwaardigen grijsaard, want nooit heb ik hem anders dan als grijsaard gekend, met zijn lange magere gestalte, zijn vriendelijk oog, zijn grooten arendsneus en zijn korte kuitbroek, waaruit zijnen dunne beenen te voorschijn kwamen, dat men hem met welgemeende scherts den waaghals noemde, die daarop durfde loopen. Zozeer waren wij kinderen gewoon aan zijn officieel ambtsgewaad, dat wij, toen hij eens op reis gaande naar West-Falen -een lange gewichtige reis!- zijn steek door een gewonen hoed vervangen had, vol verbazing rondom hem stonden en zeiden: "Nu lijkt vader wel een linnenkoopman". Later toen de toga werd ingevoerd, werden steek en korte broek door gewoon kostuum vervangen, maar nog altijd leven zij in mijn herinnering voort.

In heel zijn leven en werken vertoonde hij het beeld van strenge, stipte plichtsbetrachting. Klokke half acht ging hij 's morgens naar beneden om het ontbijt te gebruiken, nadat hij reeds een rustig uur op zijn studeerkamer had doorgebracht. Zijn maaltijden gebruikte hij gewoonlijk met het horloge voor zich, om geen oogenblik te verliezen. Nog hoor ik zijn stem, die mij als jongen uit een diepe slaap deed opschrikken om mij zoo gauw mogelijk in de kleeren te steken. Te acht uur was het gezin, de dienstboden incluis, rondom de eettafel vereenigd en sloeg mijn vader den grooten bijbel op, waaruit hij volgens vasten regel stichtelijke en min-stichtelijke bladzijden voorlas.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dr Petrus Hermanus Hugenholtz?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dr Petrus Hermanus Hugenholtz

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dr Petrus Hermanus Hugenholtz

Maria Broers
????-1773

Dr Petrus Hermanus Hugenholtz
1796-1871


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. H rlimann Web Site, Jean Paul H rlimann, Dr Petrus Hermanus Hugenholtz, 15 mei 2011
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: H rlimann Web Site
      Stamboom: H rlimann Family Tree
    2. Familieleden van A tot Z, een zoektocht Web Site, Mary Wesseling, Petrus Hermanus Hugenholtz, 28 mei 2011
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Familieleden van A tot Z, een zoektocht Web Site
      Stamboom: Familieleden van A tot Z
    3. Hugenholtz Web Site, Gerard Hugenholtz, Petrus Hermannus HUGENHOLTZ, 13 september 2011
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Hugenholtz Web Site
      Stamboom: genealogie 10I05

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 23 juni 1796 lag rond de 14,0 °C. Er was 66 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
      • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
      • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
      • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
      • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
      • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
      • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.
    • De temperatuur op 7 mei 1871 lag rond de 13,8 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-oosten. De relatieve luchtvochtigheid was 44%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1871: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 18 januari » Wilhelm I wordt de eerste keizer van het Duitse Keizerrijk.
      • 24 februari » Charles Darwin publiceert in Londen zijn Descent of Man (De afstamming van de mens).
      • 18 maart » Begin van de Parijse Commune.
      • 29 maart » De Royal Albert Hall wordt geopend door koningin Victoria.
      • 8 oktober » Een grote brand verwoest bijna zes vierkante kilometer van Chicago waarbij honderden mensen omkomen.
      • 24 december » eerste uitvoering van Aida, opera van Giuseppe Verdi, ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hugenholtz


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ted Olde Scheper, "Stamboom Olde Scheper", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-olde-scheper/I779.php : benaderd 18 mei 2024), "Dr Petrus Hermanus Hugenholtz (1796-1871)".