genealogieonline

Stamboom Ocken » Wolter Louis Albert Collard

Persoonlijke gegevens Wolter Louis Albert Collard 

Bron 1

Voorouders (en nakomelingen) van Wolter Louis Albert Collard


Gezin van Wolter Louis Albert Collard

Hij is getrouwd met Esselina Keyzer op 27 maart 1906 te Bloemendaal, hij was toen 30 jaar oud.Bron 4

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)


Notities bij Wolter Louis Albert Collard

Collard bezocht het gymnasium te Maastricht en studeerde van 1894 tot 1900 rechten aan de Gemeente-Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op 12 juli 1900 cum laude tot doctor in de rechtswetenschappen op het proefschrift De handel in blanke slavinnen[1] en was vervolgens gedurende een jaar als advocaat en procureur te Amsterdam gevestigd, waarna hij in 1901 benoemd werd tot adjunct-commies der eerste klasse bij de Provinciale Griffie van Drenthe te Assen. Op 1 februari 1902 werd hij bij Koninklijk Besluit in deze rang overgeplaatst bij het departement van Waterstaat, Handel en Nijverheid[2] en in april 1903 benoemd tot commies bij het ministerie van Justitie.[3] Hij werd in november 1904 bevorderd tot hoofdcommies[4] en bij Koninklijk Besluit in september 1906 samen met jhr. mr. A.F. de Savornin Lohman benoemd tot gedelegeerde van Nederland bij het op 22 oktober 1906 te Parijs geopende derde internationale congres in het belang van de bestrijding van de zogenaamde handel in vrouwen en meisjes.[5] Collard werd in mei 1908 tot referendaris en in april 1911 benoemd tot kantonrechter-plaatsvervanger in het kanton 's-Gravenhage.[6] In 1918 werd hij, inmiddels bevorderd tot administrateur titulair (1917), benoemd tot administrateur en aangesteld als hoofd van de staatsrechtelijke, strafrechtelijke en politieafdeling van het department van Justitie.

In 1933 werd Collard benoemd tot raadsheer in het Gerechtshof te 's-Gravenhage; bij deze rechtbank was hij sinds 1911 kantonrechter-plaatsvervanger geweest en president-plaatsvervanger van de krijgsraad in het toenmalige arrondissement 's-Gravenhage. Hij was verder onder meer lid van de staatscommissie voor de luchtvaart en publiceerde artikelen over het luchtrecht in het Weekblad van het Recht (onder meer in 1908: Beschouwingen over de rechtsverhouding van de luchtruimte tot den Staat, boven welks grondgebied zij zich verheft). Collard kreeg in 1937 een fysieke instorting, nam vervolgens een jaar rust maar werd toen weer gedreven tot werken, waarna hij weer ziek werd. Hij overleed na een langdurig ziekbed op 64-jarige leeftijd te 's-Gravenhage en werd begraven op Nieuw Eik en Duinen. Onder de aanwezigen waren onder meer oud-minister van Justitie mr. dr. J. Donner, raadsheer van de Hoge Raad en procureur-generaal van de Hoge Raad mr. W.J. Berger en advocaat-generaal jhr dr. L.H.K.C. van Asch van Wyck. Mr. J.R.M. van Angeren herdacht Collard als een goed vaderlander en een uitnemend magistraat.[7] Collard was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, commandeur in de Kroonorde van België en commandeur in de Orde van Sint-Olaf van Noorwegen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wolter Louis Albert Collard?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

  1. Utrechts Archief
  2. Wikipedia
  3. Encyclo.nl
  4. Noord-Hollands archief

Tijdbalk Wolter Louis Albert Collard

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Collard

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Collard.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Collard.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Collard (onder)zoekt.

Historische context (op basis van trouwdag 27 maart 1906)


    

De publicatie Stamboom Ocken is samengesteld door (neem contact op).