Stamboom Jacobs » Thijs Hulshof (1902-1976)

Persoonlijke gegevens Thijs Hulshof 


Gezin van Thijs Hulshof

Hij is getrouwd met Antje Kalsbeek.

Zij zijn getrouwd op 2 september 1921 te Odoorn, hij was toen 18 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Thijs Hulshof  1922-1990
  2. Jacob Hulshof  1927-2007 
  3. Klaas Hulshof  1931- 


Notities over Thijs Hulshof

Thijs en Antje Hulshof-Kalsbeek samen met jonge Thijs woonden toen in die crisisjaren met grote werkloosheid in 2e Exloërmond. In een tijd dat er nog voorlopig geen verandering op korte termijn in zicht was. Op aanraden verhuisden ze naar Limburg waar de mijnen in volle bloei waren. Zo kwamen vele Nederlanders uit alle delen van het land hun geluk beproeven. Ook mensen uit andere delen van Europa vonden daar hun werk én verdienden daar hun boterham. Ze gingen in Kerkrade/Kaalheide wonen.

Daar ging Thijs naar de Staatsmijn Wilhelmina ondergronds werken. Als meester-houwer kreeg hij het diploma uitgereikt op 1 juni 1931. Intussen waren Jacob en Nick geboren. Jaren later verhuisden ze naar Brunssum naar de wijk ´t Heufke. Hier ging hijtot aan zijn pensionering in 1957 werken bij de Staatsmijn Hendrik. Vlak voor de donkere oorlogsjaren gingen ze naar de Eksterstraat 5 in Versiliënbosch. Als een wonder was hij er niet bij betrokken voor Nederlandse begrippen zwaarste mijnramp in de geschiedenis. Deze vond plaats in 23 maart 1947. Hierbij kwamen 13 koempels om het leven. Toen de ramp voltrok was Thijs al onderweg naar huis…! Het had niet veel gescheeld of geen van de negen kleinkinderen hadden hun opa gekend.

Na zijn pensionering kreeg hij een stuk land van Kalfics aangeboden. Daar verbouwde hij allerlei groenten. Ook over de Heerenweg had hij een stuk land. Nadat de gezondheid hem in de steek liet verbouwde hij alleen nog bloemen die hij ook verkocht. Het stuk land over de Heerenweg heeft hij afgestaan. Hij deed het rustiger aan. Vanaf 1959 hadden ze een jonge hond aangeschaft. Zij heette Lex. Hij ging iedere dag met zijn trouwe viervoeter naar de Brunssumerheide dat maar een steenworp van zijn woning vandaan is.
Thijs en Antje hadden na de oorlog jarenlang kippen gehouden. Ze hadden meer dan voldoende ruimte achterom om ± 15 kippen te houden en de eieren ook te verkopen. Om te zorgen voor de beste kippen ging zoon Thijs deze halen in de Peel / Midden-Limburg.

Toen begin zestiger jaren de gasbel bij Slochteren in Groningen werd ontdekt en later tot exploitatie kwam, waren de twaalf Limburgse mijnen onrendabel geworden. Veel mijnwerkers zagen de bui al hangen en gingen zelf al solliciteren.
Op vrijdag 17 december 1965 maakte minister drs. Joop Den Uyl van Sociale Zaken in het pas opgeknapte Stadsschouwburg van Heerlen bekend dat alle mijnen gesloten zouden worden.
De productie en de sluiting van diverse mijnen waar familieleden hun boterham verdienden:
O.N. I : van 1899 t/m 1974 Emma : van 1911 t/m 1973
O.N. II : van 1904 t/m 1971 Hendrik : van 1915 t/m 1963
O.N. III : van 1917 t/m 1973 Maurits : van 1926 t/m 1967
O.N. IV : van 1927 t/m 1966 Wilhelmina : van 1906 t/m 1969

Hij was een verwoed motorliefhebber en reed altijd op een Norton 500 cc. met zijspan. Ieder jaar in de maand juni gingen zij samen met Thijs, Lenie en jonge Thijs met hun motor naar familie in 2e Exloërmond (Drenthe). Elk jaar op de laatste zaterdagvan de maand wordt n.l de beroemde T.T. races gehouden in Assen. De afstand van 2e Exloërmond naar Assen is dan maar een peulenschilletje!

In juli 1971 gingen Thijs en Antje samen met de twee oudste kleinzonen op vakantie naar Canada naar Nick, Dinie en de twee kleindochters Trudy en Virginia. Een vlucht van dertien uur! Een onvergetelijke ontspannende vakantie van zeven weken met al die dagen schitterend weer. Daar werd ook hun 50-jarig huwelijksfeest gevierd. Het dorpje waar Nick en Dinie woonden ligt aan het Cowichan Lake. Het is 1½ uur rijden naar Victoria, de hoofdstad van de provincie Brits-Columbia. Victoria is ´The City of Flowers´. Vooral niet te vergeten The Butchard Gardens! Thijs en Antje hebben daar volop van genoten.

Bij Thijs ging de gezondheid zienderogen achteruit en er werd maagkanker geconstateerd. Door het vele jaren ondergronds werken in de mijnen heeft zijn negatieve uitwerking gehad qua gezondheid. Kortademigheid was een van die gevolgen.
Na een kortstondig ziekbed in het ziekenhuis van Heerlen is hij op zondag 12 september 1976 overleden in de leeftijd van 73 jaar. Hij werd gecremeerd in het Brabantse Heeze. In Heerlen was toen der tijd nog geen crematorium.

Nadat Antje Hulshof in september weduwe is geworden heeft ze nog ruim zes maanden in de Eksterstraat 5 gewoond. Haar zoon Thijs heeft er voor gezorgd dat ze kleiner ging wonen. In april 1977 verhuisde ze naar het bejaardentehuis de Regenboog in Meezenbroek. Ze kon zich daar goed aanpassen. Eind van het jaar gingen - op steenworp afstand - ook haar oudste kleinzoon Thijs met zijn vrouw Josette in Meezenbroek wonen.

Het reizen zat bij Antje Hulshof in haar bloed. Zo heeft ze tot drie keer toe de oversteek gemaakt naar Canada. De eerste reis over de grote plas die ze alleen maakte was in 1968.

In 1981 verhuisden Josette en Thijs naar Heerlerheide. Niet veel later verhuisde Antje Hulshof in maart 1983 naar het bejaardenhuis Ter Eijck, John Franklinstraat 30 in Heerlerheide. Eerst naar kamer 212 (de donkere achterkant) daarna naar de voorkant naar 205.
Antje Hulshof heeft daar gewoond tot aan haar overlijden op 25 juli 1999.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Thijs Hulshof?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Thijs Hulshof

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Thijs Hulshof


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 10 december 1902 lag tussen -7,0 °C en -1,4 °C en was gemiddeld -5,3 °C. Er was -0,1 uur zonneschijn (0%). Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 augustus 1901 tot 16 augustus 1905 was er in Nederland het kabinet Kuijper met als eerste minister Dr. A. Kuijper (AR).
  • In het jaar 1902: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,2 miljoen inwoners.
    • 19 april » De pogrom van Chisinau.
    • 1 juni » De grote staking van Twentse textielarbeiders verloopt. Op het hoogtepunt van de acties waren 45.000 textielarbeiders werkloos, hetzij door staking, hetzij door uitsluiting.
    • 23 juli » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SBV Excelsior.
    • 25 augustus » Oprichting van de Uruguayaanse voetbalclub Montevideo Wanderers FC.
    • 31 oktober » Voltooiing van de eerste telegraafkabel door de Stille Oceaan.
    • 15 november » In Brussel pleegt de Italiaanse anarchist Gennaro Rubino een mislukte aanslag op koning Leopold II.
  • De temperatuur op 2 september 1921 lag tussen 11,7 °C en 20,0 °C en was gemiddeld 15,6 °C. Er was 0.9 uur zonneschijn (7%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
    • 23 januari » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub SV Ommoord.
    • 14 maart » Lis Hartel, Deens amazone († 2009)
    • 1 juli » Oprichting van de Communistische Partij van China in Sjanghai.
    • 21 juli » Riffijnse opstandelingen aangevoerd door Mohammed Abdelkrim El Khattabi overwinnen Spaanse troepen bij de Slag om Annual in Noord-Marokko.
    • 27 juli » Eerste isolatie van insuline door Frederick Banting en Charles Best.
    • 29 juli » Adolf Hitler wordt voorzitter van de NSDAP.
  • De temperatuur op 12 september 1976 lag tussen 8,2 °C en 18,5 °C en was gemiddeld 13,6 °C. Er was 8,5 uur zonneschijn (66%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van vrijdag 11 mei 1973 tot maandag 19 december 1977 was er in Nederland het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA).
  • In het jaar 1976: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 13,7 miljoen inwoners.
    • 5 januari » De eerste uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.
    • 3 april » Het eenentwintigste Eurovisiesongfestival vindt plaats in Nederland en wordt gewonnen door de groep Brotherhood of Man met het liedje Save your kisses for me.
    • 9 mei » Ulrike Meinhof van de RAF wordt dood aangetroffen in haar cel in de gevangenis in Stuttgart-Stammheim.
    • 28 juni » De PLO kaapt een toestel van Air France onderweg van vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv (Israël) naar Parijs (Frankrijk). Na een korte tussenstop in Libië wordt het toestel gedwongen door te vliegen naar Entebbe in Oeganda. Op 4 juli zal de bevrijding, Operatie Entebbe, door het Israëlische leger volgen.
    • 2 juli » Noord- en Zuid-Vietnam worden herenigd en vormen de Socialistische Republiek Vietnam. De stad Saigon wordt omgedoopt tot Ho Chi Minhstad.
    • 2 november » Amerikaanse presidentsverkiezingen: Jimmy Carter, oud-gouverneur van Georgia, verslaat zittend president Gerald Ford.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hulshof

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hulshof.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hulshof.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hulshof (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Jacobs is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Michael Jacobs, "Stamboom Jacobs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-michael-jacobs/I26553.php : benaderd 12 mei 2025), "Thijs Hulshof (1902-1976)".