Stamboom Menting » Lambertus Menting (1844-1915)

Persoonlijke gegevens Lambertus Menting 

  • Hij is geboren op 30 november 1844 in Heteren.Bron 1
    Tijdstip: 11:00
  • Registratie van geboorte op 2 december 1844.
  • Beroep: Landbouwer, tabaksplanter..
  • Feit: Geschiedenis.
    Heteren is een dorp aan de rivier de Rijn. Heteren ligt in de Nederlandse provincie Gelderland, ten zuidoosten van Wageningen en ten zuidwesten van Arnhem.

    Na de gemeentelijke herindeling in 2000 maakt Heteren deel uit van de gemeente Overbetuwe, tot 2000 was Heteren onderdeel van de gemeente Heteren. Historisch gezien is belangrijkste bron van inkomsten de landbouw en in het bijzonder de fruitteelt. Bovendien waren vroeger de steenbakkerijen erg belangrijk. Door mechanisatie in de landbouw is de werkgelegenheid in deze sector sterk geslonken en de meeste Heterenaren moesten op zoek naar ander werk. Heden ten dage heeft Heteren een klein bedrijventerrein, met daarop onder andere het distributiecentrum van de firma AS Watson (Kruidvat). Aan de Boterhoeksestraat naast de Steenovenlaan is een onderzoekscentrum van het Nederlands Instituut voor Ecologie te vinden.

    Tot het eind van de jaren zestig werd er in Heteren alleen gebouwd voor de aanwas van de eigen bewoners. Na de aanleg van de A50 langs Heteren, met een brug over de Rijn, veranderde dit drastisch. Door de verbeterde verbindingen vonden veel mensen een baan in Nijmegen, Wageningen of Arnhem. Door deze ontwikkelingen kwam de woningbouw in een grote stroomversnelling. Er werden veel bouwplannen in uitvoering genomen en honderden woningen opgeleverd in diverse bestemmingsplannen. Heteren groeide in een rap tempo naar een inwonertal van 3500. Tussen 1999 en 2001 werd een laatste groot bouwproject gestart, de wijk "de Melkweide" met ruim 500 woningen. Het inwonertal ligt inmiddels rond de 5200 personen. Momenteel wordt er gewerkt aan de uitbreiding van een nieuw industrieterrein.

    Het ontstaan van Heteren begint met de vestiging van de Romeinen en de Batavieren bij Rayen onder Elst, Hemmen, Zetten en op de Hoge Woerd bij Kesteren. In de kom van het dorp Heteren lag zo’n Bataafse nederzetting.

    Nadat de Batavieren verdwenen waren werd het land bewoond door de Chamaven, daarna geruime tijd door de Saksen. In 1232 wordt voor het eerst “Insula de Hetere” vermeld. Met insula wordt vermoedelijk “eiland” bedoeld, omdat men in het rivierengebied op hoger gelegen gronden bouwde.

    Behalve buurtschappen vormden zich spoedig Kerspelen (R.K. gemeenten, kerkdorp, parochie), die omvatten alles wat met de kerk en ook school samenhing. Vaak was de grens van een buurschap hetzelfde als die van een kerspel, soms omvatte een kerspel meerdere buurtschappen. Heteren, Randwijk, Indoornik en Lakemond hadden ieder een eigen heer. Oude gebouwen als de Roode Toren, Vredesteyn Nyenborgh en Doijen-borgh herinneren nog aan die tijd. In latere Middeleeuwen werd het noodzakelijk dat verschillende zaken centraal geregeld werden, onder andere dijkwezen, de waterafvoer en de rechtspraak. Bovendien werd de macht van graven en hertogen groter. Toen ontstonden de ambten. Heteren viel onder het Ambt Over Betuwe, met als zetel Elst. Het Ambtshuis in Elst herinnert hieraan.

    De rechtspraak had een onderverdeling in panderambten of scholambten met aan het hoofd een Scholtus (schout). Het panderambt Heteren omvatte Heteren, Driel en Randwijk. Tijdens de Franse overheersing wordt de uitdrukking municipaliteit (gemeentebestuur) geïntroduceerd. De Staatsregeling van 1798 spreekt van gemeenten in staatskundige zin. De Reglementen van 1800 en 1801 bevatten de indeling van de Republiek in gemeenten. In de grondwet van 1805 en 1806 werd het land verdeeld in departementen, arrondissementen, cantons en mairien (gemeenten). Het Mairie Heteren behoorde tot het canton Elst, arrondissement Tiel en tot het departement Boven-IJssel. De Mairie Heteren omvatte toen Driel (633 inw. ) Heteren (454 inw. ) Homoet (116inw.) en Meinerswijk (45 inw.). Indoornik (115 inw.). Lakemond en Randwijk (406 inw.) vielen onder de Mairie Hemmen.

    In 1816 onder koning Willem I werd een reglement uitgevaardigd voor het platteland van de Provincie Gelderland. Er ontstonden hoofdambten, schoutambten en gemeenten. Heteren viel als schoutambt onder de Over-Betuwe. Tot Heteren behoorden toen de dorpen Heteren, Driel, Randwijk Lakemond en Indoornik. Sinds 1825 na de inwerkingtreding van het Reglement is het territorium nauwelijks veranderd. In 1995 is een gedeelte van het gebied (Driel Oost) afgestaan aan de gemeente Arnhem.

    Tweede Wereldoorlog
    Zoals de gehele Betuwe heeft ook Heteren geleden onder het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de eerste jaren van de oorlog rustig verliepen en het gewone leven, op enkele incidenten na, zijn gang ging, had het einde van de oorlog een hoop onrust in petto. Tijdens operatie Market Garden werd er ook gevochten in Heteren, de geallieerde slachtoffers die in Heteren gevallen zijn liggen begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Heteren. Aan het einde van de oorlog liep de gehele Betuwe en dus ook Heteren onder water ten gevolge van een gat in de dijk die veroorzaakt was door de Duitse bezetter. In Heteren is ook een monument ter nagedachtenis aan de oorlog te vinden. Een leeg platform aan de Randwijkse Rijndijk herdenkt aan de molen die daar jaren zijn dienst heeft gedaan, maar die in de oorlog onherstelbaar verwoest werd.

    Het gebied rond Culemborg, Rhenen, Heteren en Amerongen was vroeger (1940 / 1950) erg bekend om zijn tabaksteelt. Met name bij Rhenen en Amerongen zie je nog enorme tabaksschuren langs de weg staan.
  • Hij is overleden op 5 maart 1915 in Heteren, hij was toen 70 jaar oud.Bron 2
    Overlijden op 5 maart 1915 te Heteren

    Vader
    Engelbertus Menting, zonder beroep
    Moeder
    Cornelia Meinders, zonder beroep

    Overledene (mannelijk)
    Lambertus Menting, 70 jaar oud, tabaksplanter van beroep
    Echtgenote
    Theodora Jansen

    Bronvermelding

    Gelders Archief te Arnhem, BS Overlijden
    Heteren, archief 207, inventaris­num­mer 8437, 06-03-1915, aktenummer 10
    Tijdstip: 10:30
  • Registratie van overlijden op 6 maart 1915.Bron 3
  • De biologische ouders zijn Engelbertus Menting en Cornelia Mijnders
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2019.

Gezin van Lambertus Menting

Hij is getrouwd met Theodora Jansen.

Zij zijn getrouwd op 12 januari 1876 te Heteren, hij was toen 31 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):



Notities over Lambertus Menting

Het gebied rond Culemborg, Rhenen, Heteren en Amerongen was vroeger (1940 / 1950) erg bekend om zijn tabaksteelt. Met name bij Rhenen en Amerongen zie je nog enorme tabaksschuren langs de weg staan.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lambertus Menting?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lambertus Menting

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Burgerlijke stand - Geboorte. Archieflocatie: Gelders Archief Arnhem. Archief: 0207. Registratienummer: 4130. Aktenummer: 61.
  2. Burgerlijke stand - Overlijden. Archieflocactie: Gelders Archief te Arnhem. Akteplaats: Heteren. Archief: 207. Inventarisnummer: 8437, 06-03-1915. Aktenummer: 10.
  3. Burgerlijke stand - Overlijden. Locatie Archief: Gelders Archief. Aktenummer: 10. Inventarisnummer: 8437. Plaats van akte: Heteren. Aktedatum 06-03-1915.
  4. Huwelijksakte Lambertus Menting (GL00456). Gelders Archief Arnhem. Aktenummer: 2. Plaats van akte: Heteren, Aktedatum: 12-01-1876.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 november 1844 lag rond de 1,0 °C. Er was 836 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bijzondere weersverschijnselen: . Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1844: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Umberto I, koning van Italië († 1900)
    • 24 mei » Het eerste telegram ooit wordt door Samuel Morse van Baltimore naar Washington D.C. verstuurd, met als inhoud: "What hath God wrought?".
    • 6 juni » De YMCA wordt opgericht in Londen.
    • 27 juni » Joseph Smith, leider van de Mormonen, en zijn broer Hyrum worden in de gevangenis te Carthage, Illinois, door tegenstanders van de Mormoonse Kerk gelyncht.
    • 1 augustus » De Zoologischer Garten Berlin, de eerste Duitse dierentuin, wordt geopend.
    • 28 september » Kroonprins Oscar wordt tot koning Oscar I van Zweden gekroond.
  • De temperatuur op 12 januari 1876 lag rond de -4.6 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 14 februari » Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
    • 10 maart » Eerste succesvolle telefoongesprek: Alexander Graham Bell spreekt "Mr. Watson, come here, I want to see you."
    • 22 mei » Splitsing van het Apostolisch vicariaat Japan in de apostolische vicariaten Noord-Japan, Centraal-Japan en Zuid-Japan.
    • 1 augustus » Colorado wordt de 38e staat van de Verenigde Staten.
    • 2 augustus » Wild Bill Hickok, gunslinger uit het Wilde Westen, wordt tijdens het pokeren in de rug geschoten en sterft.
    • 4 november » Première van Symfonie nr. 1 (Brahms) van Johannes Brahms in Karlsruhe.
  • De temperatuur op 5 maart 1915 lag tussen 6,8 °C en 9,7 °C en was gemiddeld 8,3 °C. Er was 1,8 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
    • 31 januari » Duitsland zet tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gifgas in, in Polen tegen de Russen.
    • 14 maart » Sewraam Rambaran Mishre, Surinaams politicus († 1964)
    • 14 april » De Duitsers torpederen het Nederlandse stoomschip Katwijk.
    • 7 mei » De RMS Lusitania wordt getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot.
    • 9 september » Een Duitse zeppelin bombardeert Londen.
    • 14 september » De gemeente Amsterdam stelt de Gemeentelijken Woningdienst in, met Arie Keppler als directeur, die wordt belast met het aanpakken van de woningnood en van de krottenwijken in de binnenstad.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Menting

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Menting.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Menting.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Menting (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Menting is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Peter Menting, "Stamboom Menting", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-menting/I17.php : benaderd 12 mei 2024), "Lambertus Menting (1844-1915)".