Stamboom Martijn » Anna Hollander (1838-1866)

Persoonlijke gegevens Anna Hollander 

Bronnen 1, 2

Gezin van Anna Hollander

Zij is getrouwd met Antonie Jagghien.Bron 3

[[BS]],

Zij zijn getrouwd op 23 maart 1865 te Zwolle (OV), zij was toen 26 jaar oud.

Bs Zwolle, akte 22

Kind(eren):



Notities over Anna Hollander

De Pijlsteeg is een steeg in het centrum van Amsterdam. De steeg loopt achter de Damstraat, van de Dam naar de Oudezijds Voorburgwal. Na de aankoop en sloop van naastgelegen panden door Hotel Krasnapolsky wordt de Pijlsteeg nu deels overkapt door het Krasnapolsky en loopt midden door het hotel heen. De steeg is echter wel openbaar toegankelijk gebied gebleven.
Aan de Pijlsteeg bevindt zich een bekende toeristische trekpleister, De Gekroonde Wildeman. Dit voormalige proeflokaal van de likeurstokerij Wijnand Fockink stamt uit 1679.[1] De huidige firma Wijnand Fockink beheert ook een slijterij en distilleerderij in de Pijlsteeg. De distilleerderij, De Liefde geheten, dient tevens als museum en informatiecentrum over de bereiding van jenever en andere likeuren.
In de rechtermuur van de ingang vanaf de Pijlsteeg naar de Wintertuin van het Krasnapolsky zijn drie gevelstenen ingemetseld van panden die zijn afgebroken voor de nieuwbouw van het hotel. Een van deze gevelstenen toont een houten stoel en het jaartal "Anno 1728". De steen zat oorspronkelijk op de gevel van een huis aan de Pijlsteeg waar in de 18e eeuw een stoelenmaker woonde en werkte.
De Pijlsteeg is vernoemd naar een bewoner van de steeg, Dirk Pijl, die eind 14e eeuw burgemeester van Amsterdam was. De oorspronkelijke naam was Apostolensteeg. [2]
Volgens een keurboek uit 1413, een van de eerste documenten over prostitutie in Amsterdam, was de Pijlsteeg een van de twee straten in de stad (samen met de naastgelegen Halsteeg, nu Damstraat) waar bordelen waren toegestaan. [3] In de Pijlsteeg bevond zich in de 18e en 19e eeuw een internationaal bekend "speelhuis" (in feite een bordeel), De Pijl geheten. [4]
De schoolmeester Willem Bartjens, bekend van het rekenlesboek De Cijfferinghe van Mr. Willem Bartjens, opende in 1591 een school in de Pijlsteeg, waar hij onderwijs gaf in rekenen, lezen, godsdienst, Frans en vaderlandse geschiedenis. Bartjens woonde in de Pijlsteeg tot hij in 1618 naar Zwolle verhuisde.
In 1897 werd een gaarkeuken aan Pijlsteeg 9-11 gebouwd, naar ontwerp van Adolf Leonard van Gendt. Het pand is inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouw van het Krasnapolsky. [5]
De Bierkaai was de vroegere benaming voor het gebied van steegjes tussen de Warmoesstraat, Oudekerksplein, O.Z. Voorburgwal en Pijlsteeg. Hiervan stamt de uitdrukking "Vechten tegen de bierkaai".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Anna Hollander?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Anna Hollander

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Anna Hollander

Jan Hollander
1808-????
Aaltje Zwiers
1811-????

Anna Hollander
1838-1866

1865

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. BS Overlijdensregister Amsterdam Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  2. Akteplaats: Amsterdam,NH,NLD
    Archiefnaam: Archief Amsterdam
    Inventarisnr.: Fol. 163v , Img. 172
    Overlijdensakte van Anna Hollander te Amsterdam op den 11e oktober 1866 in de ouderdom van 28 jaar. Overleden in huis in de Pijlsteeg nr. 141 Wijk J.
    Archief: Overlijdensregister
    Gebeurtenissen 11 oktober 1866
  3. BS Geboorteregister Meppel Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  4. Archiefnaam: Archief Meppel
    Geboorteakte van Anna Hollander te Meppel op den 20e september 1838.
    Archief: `Geboorteregister
    Inventarisnr.: Akte 157, Img. 100
    Akteplaats: Meppel,DR,NLD
    Gebeurtenissen 20 september 1838
  5. BS Huwelijksregister Amsterdam Er zijn gekoppelde afbeeldingen
  6. huw. akte van Johannes Jaggie met Maria Hendrika Uitzinger te Amsterdam op den 2e mei 1888.
    Akteplaats: Amsterdam,NH,NLD
    Inventarisnr.: Akte 825, Img. 1865
    Archiefnaam: Archief Amsterdam
    Archief: Huw. register
    Gebeurtenissen 2 mei 1888

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 september 1838 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1838: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 6 januari » Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.
    • 28 juni » Koningin Victoria wordt gekroond in de Westminster Abbey in Londen.
    • 10 augustus » Oprichting van het Bisdom Algiers in Algerije.
    • 25 augustus » Einde van het slechts tweejarige bestaan van de Confederatie van Peru en Bolivia.
    • 10 september » Première van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz in de Opera van Parijs.
    • 13 september » Paus Gregorius XVI creëert twee nieuwe kardinalen, onder wie de Belgische aartsbisschop van Mechelen Engelbertus Sterckx.
  • De temperatuur op 23 maart 1865 lag rond de 3,1 °C. Er was 3 mm neerslag. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 72%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1865: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 19 juni » In Galveston, Texas wordt de afschaffing van de slavernij en de vrijheid van alle voormalige slaven in Texas afgekondigd. De dag wordt in de Verenigde Staten gevierd als Juneteenth.
    • 5 juli » De eerste maximumsnelheidswet wordt doorgevoerd in Groot-Brittannië.
    • 9 oktober » In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt gestart met de aanleg van de eerste oliepijplijn.
    • 18 december » Door aanname van het 13de amendement van de Amerikaanse grondwet wordt slavernij afgeschaft in de Verenigde Staten van Amerika.
    • 23 december » België, Frankrijk, Italië en Zwitserland komen een Latijnse muntunie overeen.
    • 26 december » De percolator wordt uitgevonden door James Mason.
  • De temperatuur op 11 oktober 1866 lag rond de 13,1 °C. De winddruk was 6 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 62%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 10 februari 1866 tot 1 juni 1866 was er in Nederland het kabinet Fransen van de Putte met als eerste minister I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Van 1 juni 1866 tot 4 juni 1868 was er in Nederland het kabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk met als eerste ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) en Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1866: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 31 maart » De Spaanse marine bombardeert de haven van Valparaíso in Chili.
    • 15 april » Ontdekking van het decreet van Canopus.
    • 25 juli » Verheffing van het Bisdom Algiers tot aartsbisdom en oprichting van de bisdommen Oran en Constantine in Algerije.
    • 27 juli » De eerste telegraafkabel tussen Amerika en Europa is gelegd.
    • 31 oktober » Première van Jacques Offenbachs 'Pariser Leben'.
    • 12 december » Een ondergrondse mijnexplosie in Barnsley, Engeland zorgt voor veel doden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hollander


De publicatie Stamboom Martijn is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ruud Martijn, "Stamboom Martijn", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martijn/I268.php : benaderd 7 mei 2024), "Anna Hollander (1838-1866)".