Stamboom Martens IJsselstreek » Levi van Thijn (1917-1943)

Persoonlijke gegevens Levi van Thijn 


Gezin van Levi van Thijn

Hij is getrouwd met Betje Trompetter.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Alice van Thijn  1941-1944


Notities over Levi van Thijn

Beroep: Kleermaker
Adres in februari 1941: President Steynstraat 5 I, Amsterdam

Na het huwelijk van Levi en Betje woonden zij nog enkele maanden op het adres Afrikanerplein 16 I in Amsterdam, waarna zij in Mei 1939 voor korte tijd woonden op de Archimedeslaan 23 hs. Echter op 1 September 1939 trokken zij weer in bij Levi’s ouders op het Afrikanerplein 16 I. Per 22 Mei 1940 verhuisden zij naar de President Steijnstraat 5 I, hetwelk ook hun laatst bekende adres zou worden. Daar werd ook hun dochtertje Alice geboren.

Uit een notitie op de registratiekaart van de Joodse Raad blijkt, dat Levi van Thijn werd opgeroepen voor tewerkstelling in één van de Joodse werkkampen, die ingesteld werden op basis van een op 10 oktober 1941 genomen besluit van rijkscommissaris Arthur Seys Inquart. In de loop van 1942 draaide de nazi-vernietigingsmachine op volle toeren; in Nederland leidde dat ertoe, dat de werkverruiming voor Joodse werklozen door de SS werd ingezet in de vervolgingsmachinerie. Van December 1941 tot en met Augustus 1942 werden 42 onder de Rijksdienst voor de Werkverruiming ressorterende kampen ontruimd; zij vormden de wachtkamer van kamp Westerbork.

Levi van Thijn bleek al in de eerste week van September 1942 vanuit één van die werkkampen te zijn overgebracht naar Westerbork en op 7 September op transport gesteld te zijn naar Auschwitz. Dat transport omvatte 930 personen en stopte in Kozel, ca 80 km westelijk gelegen van Auschwitz. Daar werden 110 mannen tussen 15 en 50 jaar gedwongen de trein te verlaten, om vervolgens als dwangarbeiders in één van de omliggende satellietkampen van Auschwitz tewerkgesteld te worden. Diegenen die in de trein achterbleven werden verder naar Auschwitz vervoerd en bij aankomst op 10 September vermoedelijk direct vermoord.
Levi behoorde tot die groep die als dwangarbeider tewerkgesteld werd; hij was toen 25 jaar oud en kwam terecht in het dwangarbeiderskamp Seibersdorf in Polen, waar gewerkt moest worden aan de Reichsbahn. Twee leden van de Kozelgroep verklaarden daarover: “Overdag moesten we aan de spoorbaan werken en ’s avonds aan de opbouw van het kamp. Water was er haast niet. De mensen (uit Westerbork ca 330) stierven er als ratten. De bevolking van Seibersdorf overigens was heel goed voor ons. De doden werden door onze eigen jongens begraven en als we dan naar de begraafplaats liepen, lag de hele weg bezaaid met brood en kaas. De spoorbeambten droegen revolvers; er waren enkele goeden onder hen, maar de meesten waren bandieten. Als de jongens niet goed genoeg naar hun zin werkten, werden ze doodgeschopt of doodgeslagen."

Het is niet bekend wanneer Levi van Thijn in Seibersdorf om het leven is gekomen; vermoedelijk door uitputting, ziekte of ontbering. Zijn officiële datum van overlijden is vastgesteld op 31 Maart 1943.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Levi van Thijn?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Levi van Thijn

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Levi van Thijn

Voorouders (en nakomelingen) van Levi van Thijn

Levi van Thijn
1917-1943

Levi van Thijn



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 18 januari 1917 lag tussen -0.1 °C en 1,0 °C en was gemiddeld 0.5 °C. Er was 1,9 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1917: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,5 miljoen inwoners.
    • 17 januari » De Verenigde Staten kopen de Maagdeneilanden van Denemarken voor $25 miljoen.
    • 6 april » De Verenigde Staten verklaren Duitsland de oorlog (zie Eerste Wereldoorlog).
    • 5 juli » Het Aardappeloproer in Amsterdam mondt uit in een veldslag op het Haarlemmerplein, waarbij militairen het vuur openen op de menigte. De opstand wordt neergeslagen. Er vallen 9 doden en 114 gewonden
    • 21 september » Britse troepen verslaan de Turken bij Megiddo. De Slag bij Megiddo is afgelopen en de Ottomanen worden uit Palestina verdreven.
    • 22 november » In Amsterdam wordt de amateurvoetbalclub VV Sloterdijk opgericht.
    • 12 december » Het algemeen kiesrecht voor mannen werd in Nederland ingevoerd.
  • De temperatuur op 31 maart 1943 lag tussen 7,6 °C en 11,3 °C en was gemiddeld 9,3 °C. Er was 4,9 mm neerslag gedurende 4,9 uur. Er was 2,1 uur zonneschijn (16%). De gemiddelde windsnelheid was 6 Bft (krachtige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1943: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 2 februari » Het Duitse leger verliest de Slag om Stalingrad van het Rode Leger. Dit is een van de keerpunten van de Tweede Wereldoorlog.
    • 22 februari » Leden van de Duitse verzetsorganisatie de Weiße Rose worden door de nazi's geëxecuteerd.
    • 16 april » Albert Hofmann neemt voor het eerst de hallucinogene effecten van lsd waar.
    • 17 mei » Tweede Wereldoorlog: 617 squadron van de Royal Air Force breekt met Operatie Chastise twee dammen in het Duitse Ruhrgebied.
    • 6 juni » Eerste transport van kinderen vanuit Kamp Vught naar Sobibór, waar zij een dag na aankomst worden vergast. Dit betrof kinderen in de leeftijdcategorie van 0 tot en met 3 jaar, een dag later gevolgd door een groep kinderen van 4 tot 16 jaar. Totaal aantal: ruim 1200 kinderen.
    • 12 september » Naar eerst in 'huisarrest' gezeten te hebben wordt Benito Mussolini bevrijdt door de Duitsers, onder leiding van Otto Skorzeny.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Thijn


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.W. Martens, "Stamboom Martens IJsselstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I129797.php : benaderd 24 mei 2024), "Levi van Thijn (1917-1943)".