Stamboom Martens IJsselstreek » Sallo Zendijk (1921-1945)

Persoonlijke gegevens Sallo Zendijk 

  • Hij is geboren op 28 februari 1921 in Deventer,Gemeente Deventer,Overijssel.
  • Hij is overleden op 7 februari 1945 in Gross-Rosen-Ext.kommando Senftenberg, Brandenburg, Duitsland, hij was toen 23 jaar oud.Bron 1
    DEVENTER, 'HET VERSTOORDE LEVEN'
    Kapjeswelle, 7411SJ, Deventer, Overijssel

    Het monument 'Het Verstoorde Leven' in Deventer is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen, waaronder Etty Hillesum, die op 30 november 1943 in Auschwitz door de bezetter om het leven is gebracht. Daarnaast dient het gedenkteken als waarschuwing tegen hedendaagse vormen van discriminatie.

    DEVENTER, 'JOODS MONUMENT' IN HET STADHUIS
    Grote Kerkhof 4, 7411KT, Deventer, Overijssel

    Het 'Joods monument' in het stadhuis te Deventer is opgericht ter nagedachtenis aan 401 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.
  • Een kind van Mozes Aron(Moos Toet) Zendijk en Sara de Wijze
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 december 2019.

Gezin van Sallo Zendijk


Notities over Sallo Zendijk

Tot zijn deportatie woonde hij met zijn vader, moeder en 3 zussen aan de Singel 2:
Sallo Zendijk bleek eind augustus 1942 te zijn vertrokken naar een onbekende woonplaats (ondergedoken). (SAD, Politiearchief nr. 843, doos 502) De Commissaris van Politie te Deventer verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Sallo Zendij k. Hij werd ervan verdacht van woonplaats te zijn veranderd zonder de daartoe vereiste vergunning te hebben verkregen. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken. Algemeen Politieblad nr 38, 24 september 1942, 1087, berich t 2055 (jm.nl). Sallo was zeer goed bevriend met zijn neef Max (zoon van Aron Mozes 1875). Samen probeerden ze naar Zwitserland te vluchten, maar voor Sallo ging het in Maasstricht al mis. Hij probeerde daar de nodige papieren voor hun vluch t in orde te maken met behulp van de illegaliteit. Echter, hij werd herkend door een Deventer NSB-er daar die hem volgde naar het pension waar hij met Max verbleef. Arrestatie volgde en Sallo werd op de trein gezet naar Westerbork. Onderweg hierhe en stopte deze trein op het station in Deventer en Sallo reed hier voor de laatste keer langs zijn ouderlijk huis gelegen aan de Singel, dat niet ver van de spoorbaan ligt. Na een kort verblijf in Westerbork ging hij richting Polen naar het werkka mp Gross Rosen. Hij was zeer sterk en beschikte over veel doorzettingsvermogen en redde het tot februari 1945. Hij bezweek uiteindelijk aan kou, zwakte en uitputting tijdens een van de vele dodenmarsen.Sallo probeerde eind augustus 1942 met zij n goede vriend en neef Max Zendijk naar Zwitserland te vluchten, maar voor Sallo ging het in Maastricht al mis. Hij probeerde daar de nodige papieren voor hun vlucht in orde te maken met behulp van de illegaliteit. Echter, hij werd herkend door ee n Deventer NSB-er daar die hem volgde naar het pension waar hij met Max verbleef. Arrestatie volgde en Sallo werd op de trein gezet naar Westerbork. Onderweg hierheen stopte deze trein op het station in Deventer en Sallo reed hier voor de laatst e keer langs zijn ouderlijk huis gelegen aan de Singel, dat niet ver van de spoorbaan ligt. Na een kort verblijf in Westerbork ging hij richting Polen naar het werkkamp Gross Rosen. Hij was zeer sterk en beschikte over veel doorzettingsvermoge n en redde het tot 7 februari 1945. Hij bezweek uiteindelijk aan kou, zwakte en uitputting tijdens een van de vele dodenmarsen.
Neef Max Zendijk is opgepakt in Frankrijk en vermoord in 1943 in Auschwitz.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sallo Zendijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sallo Zendijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Sallo Zendijk

Voorouders (en nakomelingen) van Sallo Zendijk

Sara de Wijze
1893-1960
Sara de Wijze

Sallo Zendijk
1921-1945

Sallo Zendijk


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Online-begraafplaatsen.nl

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 28 februari 1921 lag tussen 4,9 °C en 8,9 °C en was gemiddeld 6,4 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
    • 4 maart » Warren G. Harding wordt beëdigd als 29e president van de Verenigde Staten
    • 21 april » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub AC Pistoiese.
    • 24 mei » De Belgische regering verleent het stakingsrecht aan de vakbonden.
    • 21 juli » Riffijnse opstandelingen aangevoerd door Mohammed Abdelkrim El Khattabi overwinnen Spaanse troepen bij de Slag om Annual in Noord-Marokko.
    • 3 december » Oprichting van de Egyptische voetbalbond.
    • 18 december » Het Pools voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis van het land. In Boedapest wordt met 1-0 verloren van Hongarije.
  • De temperatuur op 7 februari 1945 lag tussen 5,1 °C en 9,4 °C en was gemiddeld 7,7 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 2,3 uur. Er was -0.1 uur zonneschijn (0%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
    • 14 februari » Bombardement van Dresden.
    • 7 maart » De geallieerden krijgen de ongeschonden Ludendorffbrug over de Rijn in Remagen in handen.
    • 18 maart » Tweede Wereldoorlog: 1250 Amerikaanse bommenwerpers vallen Berlijn aan.
    • 30 april » Adolf Hitler en Eva Braun plegen zelfmoord na een dag getrouwd te zijn. Hiermee valt het Kabinet-Hitler in Nazi-Duitsland.
    • 30 september » De Finse atleet Viljo Heino verbetert in Turku het werelduurrecord atletiek: in één uur tijd loopt hij 19.339 meter.
    • 10 oktober » De NSDAP en zijn onderafdelingen worden verboden en opgeheven, wat wordt besloten tijdens de Processen van Neurenberg.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Zendijk

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Zendijk.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Zendijk.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Zendijk (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.W. Martens, "Stamboom Martens IJsselstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I119046.php : benaderd 9 mei 2024), "Sallo Zendijk (1921-1945)".