Stamboom Martens IJsselstreek » Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome (347-395)

Persoonlijke gegevens Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome 


Gezin van Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome

(1) Hij is getrouwd met Aelia Flavia Syagrius.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Baudogast der Franken  360-± 388 


(2) Hij is getrouwd met Flavia Galla Justina Valentina Prinses van Rome.

Zij zijn getrouwd in het jaar 387, hij was toen 39 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome

Hij is getrouwd met (1) Aelia Flavia Syagrius rond 375.
Beroep: Romeinse generaal
Kind(eren):
Flavius Arcadius van Constantinopel Keizer van Het Oost-Romeinse Rijk 377-408
Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West-Romeinse Rijk 384-423
Pulcheria 385-386

Hij is getrouwd met (2) Flavia Galla Justina Valentina Prinses van Rome in het jaar 387, hij was toen 39 jaar oud.
Kind(eren):
Gratien van Rome 388-????
Galla Placidia Prinses van Rome 389-450
Constance van Rome 392-????
Eudoxia van Rome 394-462

Religion: Christianity

Flavius Theodosius, bekend als Theodosius I de Grote (Cauca, Spanje, ca. 346 ? Milaan 17 januari 395), was keizer van het oostelijk deel van het Romeinse Rijk van 379 tot 394, en daarna tot 395 van het gehele rijk. Hij was hiermee de laatste keizer die nog (kortstondig) heerste over het gehele rijk. Na zijn dood werd het rijk definitief gesplitst in Oost en West.

Levensgeschiedenis
Theodosius was de zoon van de Spanjaard Flavius Theodosius die zich onder Valentinianus I als magister equitum verdienstelijk maakte. Na de terechtstelling van zijn vader trok hij zich op zijn landgoed in Spanje terug.

Toen de Goten in 378 bij Adrianopel Valens, keizer van het oostelijk rijksdeel, versloegen (zie slag bij Adrianopel), ontbood Gratianus, keizer van het westelijk rijksdeel, hem als magister equitum tegen de Goten. Na zijn overwinning op de Sarmaten in Pannonië (eind 378) werd hij tot keizer (augustus) van de oostelijke rijkshelft verheven (379) en bracht hij de Goten in 382 tot onderwerping, waarop hij hun vaste woonplaatsen aanwees ten zuiden van de Donau en een gedeelte van hen bij zijn leger inlijfde. De usurpator Maximus, die Gratianus ten val had gebracht, moest hij wel als augustus van Brittannië, Gallië en Spanje erkennen; toen deze echter ook Valentinianus II uit Italië verdreef, bracht Theodosius hem een beslissende nederlaag toe (388).

De bewoners van Thessaloniki, die bij een oproer een van zijn bevelhebbers vermoord hadden, strafte hij gruwelijk (390), waarvoor bisschop Ambrosius hem kerkelijke boete liet doen. In 394 trok hij op tegen Arbogastes, die waarschijnlijk in 392 Valentinianus II had laten vermoorden om Eugenius tot keizer van het westelijk rijksdeel te verheffen. Beiden werden in de Vipava vallei - tijdens de slag aan de Frigidus, nabij Ad Pirum - verslagen. Zo kwam het rijk voor de laatste maal in één hand. Dit duurde maar even want Theodosius overleed een paar maanden later. Na Theodosius' dood werd het rijk onder zijn beide zoons Arcadius en Honorius verdeeld, onder voogdij en regentschap van de germaanse generaal Stilicho.

Christendom verheven tot staatsgodsdienst
Terwijl zijn twee laatste voorgangers de Arianen begunstigden, koos Theodosius de kant van Athanasius. In 380 verklaarde hij met Gratianus en Valentinianus II het Trinitaire christendom tot staatsgodsdienst (Drie-Keizers-edict), gericht tegen het Arianisme. Tegelijkertijd bleef hij voorlopig een tolerante politiek jegens het heidendom voeren. In 381 verklaarde hij op het Concilie te Constantinopel de geloofsbelijdenis van Nicea uitsluitend geldig. Tegelijkertijd was hij voorstander van het in ere houden van heidense cultplaatsen als openbare gelegenheden.

Vanaf 392 koos Theodosius echter een harde lijn tegen het heidendom. De heidense cultus werd verboden en heidenen konden geen officiële ambten meer bekleden. In welke dit besluit vrucht heeft gedragen is niet duidelijk, omdat bij zowel christelijke als heidense auteurs in de 5e eeuw geen aanwijzingen voor een effectief verbod op de heidense cultus zijn aan te treffen. Achter de omzetting van het verbod heeft waarschijnlijk nauwelijks druk gezeten. De officiële teloorgang van de Romeinse godsdiensten en het heidendom was ingezet, maar zonder veel overtuiging. Bovendien hadden de Romeinse godsdiensten al sinds lang hun aantrekkingskracht verloren voor de grote volksmassa die inmiddels bijna geheel christelijk was geworden. Eigenlijk waren de enige 'heidenen' die er nog waren intellectuelen die uit een soort 'nostalgie' naar het glorieuze Romeinse verleden lippendienst aan de oude godsdienst bewezen. Of daar nog echte overtuiging bij aanwezig was kan rustig betwijfeld worden. De vervolgingen van overheidswege golden veeleer de aanhangers van christelijke ketterijen die vaak het etiket 'heidendom' kregen opgeplakt. Theodosius begreep dat het christendom als een integratieinstrument kon dienen om het Rijk beter bij elkaar te houden. Vernietiging van niet-christelijke tempels was voornamelijk het domein van lokale fanatieke bisschoppen. Heidense tempels werden overigens door hen graag tot kerk omgebouwd. Naast een duidelijk symbool als 'overwinning' op de vroegere heidense cultplaats was er ook een meer praktisch doel met vermijden van hoge kosten om anders een geheel nieuw gebouw te moeten optrekken. Dit gebeurde in Rome bijv. met het Pantheon dat daarom tot in de huidige tijd behouden bleef. Maar elders werd ook veel verwoest. Zo werd het prachtige heiligdom, het Serapeum in Alexandrië met de laatste restanten van de eertijds beroemde bibliotheek van Alexandrië verwoest.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Rome

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Rome.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Rome.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Rome (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.W. Martens, "Stamboom Martens IJsselstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I104613.php : benaderd 6 mei 2024), "Flavius Theodosius I Augustus (de Grote) van Rome (347-395)".