Stamboom Martens IJsselstreek » Boudewijn IV van Vlaanderen (± 975-1035)

Persoonlijke gegevens Boudewijn IV van Vlaanderen 


Gezin van Boudewijn IV van Vlaanderen

Hij is getrouwd met Otgiva van Luxemburg.

Zij zijn getrouwd rond 1012.


Kind(eren):

  1. Boudewijn V van Vlaanderen  ± 1013-1067 

  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Boudewijn IV van Vlaanderen

    Hij is getrouwd met (2) Eleonora van Normandië rond 1031.
    Kind(eren):
    Judith van Vlaanderen ± 1033-1094

    Boudewijn IV, graaf van Vlaanderen van 988 tot 1035, zoon van Arnulf IIen van Rosala, dochter van de door de Duitse keizer Otto II onttroonde koning van Italië, Berengarius II. Toen zijn vader in 988 overleed, was Boudewijn minderjarig en werd de zelfstandigheid van het graafschap Vlaanderen door Frankrijk bedreigd. Een tweede huwelijk van Boudewijns moeder, Rosala, met Robrecht II de Vrome, zoon en opvolger van de Franse koning Hugo Capet, kon dit gevaar echter voorkomen. Bij zijn meerderjarigheid namBoudewijn het bestuur stevig in handen. Hij maakte een eind aan de onderzijn vader ontstane gezagscrisis in het noorden (Gent, Waas, Kortrijk)en deed door de graven in het zuiden (Boulogne, Guines, Hesdin en Saint-Pol) zijn soevereiniteit erkennen. Hij verplaatste de belangstelling vande Vlaamse graven, die tot dan toe op het zuiden was gericht, naar het oosten. Hij veroverde aanzienlijke gebieden op de rechteroever van de Schelde, afhankelijk van de Duitse keizer, die het zgn. Rijks-Vlaanderen zouden vormen. In 1012 werd hij door keizer Hendrik II beleend met de Zeeuwse eilanden en het gebied dat later de Vier Ambachten zou worden. In 1015 verkreeg hij Valenciennes en hij werd ook tijdelijk meester over de burcht Ename, twee van de belangrijkste plaatsen in de verdedigingslijn van het keizerrijk. Zijn expansiepolitiek was duidelijk gericht op de beheersing van het Scheldebekken, waarvan hij het economisch belang begreep.Tijdens zijn bewind begon de draperie ook vaste vorm aan te nemen. De graaf was eigenaar van de schorren langs de kust, waar schapen werden gefokt; hij was waarschijnlijk de eerste wolleverancier van de Atrechtse draperie. Boudewijn spande zich ook in om de Godsvrede ingang te doen vindenin zijn graafschap. CD ROM Encarta encyclopedie Winkler Prins editie 1998

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Boudewijn IV van Vlaanderen?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Boudewijn IV van Vlaanderen

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Boudewijn IV van Vlaanderen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Boudewijn IV van Vlaanderen



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Vlaanderen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.W. Martens, "Stamboom Martens IJsselstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I103476.php : benaderd 29 april 2024), "Boudewijn IV van Vlaanderen (± 975-1035)".