Stamboom Martens IJsselstreek » Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev (935-972)

Persoonlijke gegevens Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev 


Gezin van Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev

Hij is getrouwd met Malusha van Lübeck.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):



Notities over Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev

Svjatoslav I (±942 - 972) was knjaz van het Kievse Rijk van 962 tot zijn dood in 972. Hij was de zoon van Igor en Olga. Hij staat bekend om zijn veldtochten naar het oosten en het zuiden, die de val veroorzaakten van het rijk der Chazaren en het Eerste Bulgaarse Keizerrijk, toen twee grootmachten in het oosten van Europa. Hij onderwierp tevens de Volga-Bulgaren, de Alanen en talrijke Oost-Slavische stammen, waarbij hij vaak de hulp in riep van de Petsjenegen en de Hongaren. Het decennium waarin hij over Kiev heerste, werd gekenmerkt door een stormachtige expansie in de Volgavallei, de Pontisch-Kaspische steppe en de Balkan. Op het einde van zijn korte leven stond hij aan het hoofd van de grootste staat van Europa, waarbij hij in 969 de hoofdstad van zijn rijk even verplaatste naar Perejaslavets aan de Donau. In tegenstelling tot zijn moeder Olga, die zich tot het christendom bekeerde, bleef Svjatoslav zijn hele leven het heidense Slavische geloof aanhangen. Door zijn plotselinge dood in de strijd, was hij niet in staat geweest de macht over de veroverde gebieden te consolideren en een goed functionerend rijk te creëren, waardoor er na zijn dood burgeroorlogen ontstonden onder zijn opvolgers.

Svjatoslav was de eerste heerser van Kiev-Roes' wiens naam van zuiver Slavische origine is, in tegenstelling tot zijn voorgangers, wier namen uit het Oudnoords komen. Bij andere Slavische volkeren werd er echter geen variant van zijn naam gevonden. En zelfs in Kiev-Roes' kwam zijn naam (alsook die van zijn opvolgers Vladimir, Jaroslav en Mstislav) enkel in het geslacht der Ruriken voor. Over zijn jeugd, toen hij over de Novgorod heerste, is niets bekend. Zijn vader Igor werd in 942 vermoord door de Drevljanen, en zijn moeder Olga heerste als regentes over Kiev tot Svjatoslavs meerderjarigheid. Zijn leermeester was een Varjaag die luisterde naar de naam Asmund. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door met zijn droezjina (legertroep), in permanente oorlog met zijn buurstaten.

Volgens de kronieken was hij van gemiddelde lengte en lichaamsbouw, en schoor hij zijn hoofd en baard, maar liet hij een lange snor staan en een kuif op de zijkant van zijn hoofd, als teken van zijn adellijke afkomst. Het liefst droeg hij een wit gewaad, en hij droeg steeds één grote gouden oorring, met een robijn en twee parels. Ondanks de bekering van zijn moeder bleef hij Perunu, Veles, Svarog en de andere Slavische goden eren. Hij bleef koppig volharden in zijn heidense geloof, naar verluidt omdat hij dacht dat zijn mannen hem zouden uitlachen als hij zich tot het christendom zou bekeren. De steun van zijn krijgers was immers van essentieel belang in de uitbreiding en het behoud van zijn uitgestrekte rijk.

Ondanks de waarschuwingen van Sveneld, om de eilanden van de Dnjepr te vermijden, trok Svjatolav ook hierheen ten strijde, en toen hij de eilanden wou oversteken werd hij verrast en verslagen door de Petsjenegen (972). Volgens de kronieken maakte Koerja, de khan van de Petsjenegen van zijn schedel een schedelbeker. Na Svjatolavs dood stegen de spanningen tussen zijn zonen, en brak er een burgeroorlog uit tussen Oleg en Jaropolk, waarbij Oleg gedood werd en Jaropolk zijn opvolger werd. In 977 vluchtte Vladimir naar Scandinavië om te ontsnappen aan het lot van Oleg, waar hij een leger verzamelde, en waarna hij in 980 terugkwam.

Svjatoslav (920-973), grootvorst van Kiëv van 962 tot 973, zoon van Igor en Olga, vernietigde het rijk van de Chazaren in 962-969. Op verzoek van de Byzantijnse keizer Nicephorus Phocas veroverde hij in 967/968 het rijk van de Bulgaren, sloeg in 969 de door de Bulgaren te hulp geroepen Petsjenegen terug en vestigde zich als heerser in Bulgarije. Van deze veroveringen moest hij echter afzien nadat hij door keizer Johannes Tzimisces werd verslagen (971). Hij sneuvelde op de terugweg naar Kiëv in een veldslag tegen de Petsjenegen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev

Voorouders (en nakomelingen) van Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Kiev

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Kiev.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Kiev.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Kiev (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.W. Martens, "Stamboom Martens IJsselstreek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I103238.php : benaderd 12 mei 2024), "Swatislau I Igorevitch Rurikides Grootvorst van Kiev (935-972)".