genealogieonline

Stamboom Martens IJsselstreek » Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband (± 825-896)

Persoonlijke gegevens Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband 


Verwantschap Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband


Voorouders (en nakomelingen) van Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband

N.N. der Franken
± 800-????

Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband
± 825-896


Gezin van Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband


Kind(eren):

  1. Dirk I van Holland en Kennermerland  860-939 


Notities over Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband

Kind(eren):
Waldger III (de Fries) van Friesland Graaf van Teisterbant, Nifterlake en Upgoye ± 850-936
Dirk I van Holland van Kennemerland 860-939

Notities bij Gerulf II (de Jonge) Graaf (Gerolf) van Holland en Teisterband
Graaf Gerolf van Holland of (rond 850 - rond 896) was graaf van Frisia, comes Fresonum, vanaf ongeveer 885. Zijn naam wordt ook wel geschreven als Gerulf, soms met de toevoeging ?van Kennemerland?. Zijn afkomst is niet precies bekend, er zijn aanwijzingen dat hij een nazaat is van de Friese koning Radboud, wat zou verklaren waarom hij tot de hoge rijksadel werd gerekend.
Het is niet geheel duidelijk waar het gebied van Gerolf lag, maar Kennemerland lijkt het meest waarschijnlijk. De toevoeging ?van Holland? is (net als ?van Kennemerland?) van later datum. De eerste graaf die officieel graaf van Holland genoemd werd was Floris II in 1101, maar tot 1100 werden de bewoners van zijn gebied nog Friezen genoemd. Gerolf geldt als de stamvader van het huis van Holland, ook wel Gerulfingen genoemd.

Het ontstaan van het graafschap Holland
Hoewel het gebied waar Gerolf woonde sinds het verdrag van Verdun (843) onderdeel was van het Middelfrankische rijk, maakten in de praktijk de vikingen er de dienst uit. Na het verdrag van Meerssen (870) viel geheel het gebied, waarop het latere Nederland gelegen is, onder het Oost-Frankische Rijk. In 884 vergezelde Gerolf Godfried de Noorman op een plundertocht langs de Rijn. In 885 was Gerolf een van de afgezanten van Godfried naar Karel de Dikke. Hij werd daar door Hendrik van Babenburg (de legeraanvoerder van Karel) overgehaald om Godfried uit te schakelen. Gerolf vermoordde, samen met Everhard Saxo en koninklijke soldaten, Godfried tijdens een banket in Spijk.
Graaf Gerolf ontving als beloning voor zijn rol bij het verdrijven van de Noormannen van de Oostfrankische koning Arnulf van Karinthië op 4 augustus 889 een aantal goederen in vol eigendom. Het betrof een gebied buiten zijn graafschap, in Teisterbant, bestaande uit een aantal boerderijen en huizen in onder andere Tiel, Aalburg en Asch, plus een gebied binnen zijn graafschap, bestaande uit een bos en een bouwakker, ergens tussen de monding van de Oude Rijn en (vermoedelijk) Bennebroek.

Twijfels over het stamvaderschap
Gerolf wordt pas sinds laat negentiende eeuw gezien als de stamvader van het Huis van Holland. Dit is gebaseerd op een gedicht uit omstreeks 1120. Daarin worden de graven uit het Huis genoemd, en het gedicht begint met: "De eerste Dirk, broer van Waldger, was een roemrijk man ......" In een ander werk over deze Waldger staat: "Waldgarius Freso, Gerilfi filius", wat te vertalen is als "Waldger de Fries, zoon van Gerulf". Hiermee wordt Gerolf gezien als de vader van Dirk I en als de stamvader van het Hollandse Huis.
Vreemd is echter dat Waldger als oudste zoon na de dood van Gerolf het landgoed in Teisterbant kreeg, terwijl zijn jongere broer Dirk het graafschap erfde. Ook vreemd is dat Waldger zijn enige zoon Radboud noemde. Het was in die tijd namelijk gebruikelijk dat de oudste zoon de naam van zijn grootvader kreeg. Er wordt daarom ook wel gedacht dat Gerolf niet de vader maar de pleegvader van Waldger en Dirk was. "Filius" zou in dit geval de betekenis "pleegzoon" kunnen hebben. De meest waarschijnlijke kandidaat voor de biologische vader is Radboud, Heer van Nederfriesland. Deze Radboud sneuvelde in 874 tijdens zijn strijd tegen de Noormannen. Gerolf zou als voogd ook het gebied hebben beheerd dat aan de oudste zoon Waldger nagelaten werd. Dat Dirk vervolgens het graafschap van Gerolf erfde zou komen omdat Gerolf zelf kinderloos bleef.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerulf II(de Jonge) Graaf van Holland en Teisterband

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Holland en Teisterband


    

De publicatie Stamboom Martens IJsselstreek is samengesteld door (neem contact op).