genealogieonline

Stamboom Martens IJsselstreek » Margaretha (de Heilige) van Schotland (± 1045-1093)

Persoonlijke gegevens Margaretha (de Heilige) van Schotland 


Afbeelding(en) Margaretha (de Heilige) van Schotland


Verwantschap Margaretha (de Heilige) van Schotland


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Margaretha (de Heilige) van Schotland


Gezin van Margaretha (de Heilige) van Schotland

Zij is getrouwd met Malcolm III Canmore Dunkeld Koning van Schotland in het jaar 1069 te Dunfermline, Fifeshire, Schotland.

Kind(eren):

  1. David I Dunkeld Koning van Schotland  1085-1153 


Notities over Margaretha (de Heilige) van Schotland

Margaretha van Schotland (Rékaburcht bij Mecseknádasd in Hongarije, ca. 1045 - Edinburgh (Schotland), 16 november 1093) was een kleindochter van koning Edmund II van Engeland (1016 - 1017) en de zuster van Edgar Ætheling, ongekroond Angelsaksisch koning.

Haar vader was Edward Ætheling, zoon van koning Edmund II, en haar moeder was Agatha, vermoedelijk een edelvrouw uit Hongarije of Kiev. Waarschijnlijk werd zij in Hongarije geboren. Toen haar oom, koning Eduard de Belijder stierf, ging zij naar Engeland, waar haar broer Edgar aanspraak maakte op de Engelse troon. Na de Normandische verovering van Engeland in 1066 besloot Agatha om Engeland met haar kinderen te verlaten en terug te keren naar het vasteland. Een storm dreef hun schip echter terug naar de kust van Schotland, waar zij de bescherming zochten van de Schotse koning Malcolm III.

Margaretha huwde Malcolm, hervormde de kerk en verengelste het Schotse hof. Ook introduceerde zij de rooms-katholieke liturgie in Schotland, herstelde de abdij van Iona en stichtte een priorij in Dunfermline, die haar zoon verhief tot Dunfermline Abbey.

Margaretha overleed door ziekte drie dagen na haar echtgenoot, die omkwam bij een inval in Engeland. In 1250 werd zij heilig verklaard door paus Innocentius IV, niet alleen voor haar invloed op de hervorming van de kerk en de ondersteuning van de kloosterordes, maar ook omdat ze persoonlijk voedsel aan de armen gaf voordat ze zelf at en iedere nacht om middernacht een mis bijwoonde. In 1673 werd ze de beschermheilige van Schotland. Zij werd begraven in Dunfermline Abbey, vanaf 19 juni 1250 in een speciale kapel die bekend werd onder de naam St Margaret's Chapel. In 1597 is ze samen met haar man herbegraven in het Escorial.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Margaretha (de Heilige) van Schotland?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Margaretha (de Heilige) van Schotland

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van SchotlandBron: Wikipedia
    

De publicatie Stamboom Martens IJsselstreek is samengesteld door (neem contact op).