genealogieonline

Stamboom familie Makker-Goris

Foto van Nico Makker

De publicatie Stamboom familie Makker-Goris is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 1.874 personen, vanwege privacy zijn de gegevens van 144 personen niet gepubliceerd. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina.


De oudste verwijzing naar mensen met de naam Makker in de digitale archieven stamt uit 1683, in IJsselstein. De naam Macker wordt al eerder, in 1644, voor het eerst genoemd (in Arnhem). Met deze en andere Mac/kkers in Nederland lijken wij, Eemnessser Makkers, geen familierelatie te hebben gezien de geografische spreiding, en de Hilversumse oorsprong van de Eemnesser Makkers (Elbert uit 1620).

In mijn familie (van vaderskant) komt de naam Makker voor het eerst in 1739 in akten voor bij het huwelijk van Frans Elberse Makker met Maria Segers Schouten. Hun eerste twee kinderen worden niet Makker genoemd, maar voorzien van Frans’ patroniem Elber(t)s(/z), en ook Frans heet weer Elbers en Maria S(Z)egers. Pas vanaf 1744 wordt consequent Makker resp Schoute(n) genoemd in de akten. Voor 1739 vinden we alleen de voornamen met patroniem.

Familie- of geslachtsnamen hebben vaak een relatie met een plaats, naam vader, dier, beroep, lichaamskenmerk of karaktertrek. Van deze mogelijke verklaringen voor het ontstaan van de naam Makker lijken alleen beroep en karaktertrek in aanmerking te komen.Makker als maker van iets of koopman behoort tot de mogelijkheden, maar ook makker als maatje, vriend, gezel, (echt)genoot, “samenwerker” is mogelijk (zo is bv Janmaat als achternaam ontstaan).

Wat de verklaring is voor het ontstaan van onze achternaam Makker blijft voor mij vooralsnog een raadsel.

Wel is duidelijk dat Eemnes het Makkercentrum is (geworden). In 1947 waren er 51 mensen met de naam Makker in Nederland, 28 in de provincie Noord-Holland (15 in Amsterdam) en 23 in de provincie Utrecht (allemaal in Eemnes denk ik). In 2017 waren er 106 personen die de naam Makker droegen, waarvan 39 in Eemnes, 8 in Amsterdam en de rest verspreid door het land.

Voor het vinden van de gegevens in mijn stamboom heb ik (niet in volgorde van belang) dankbaar gebruik gemaakt van werk van onder anderen:

Wanneer u nog fouten en/of onduidelijkheden vindt in deze stamboom, stel ik het zeer op prijs als u mij daarvan op de hoogte wilt stellen.

Nico Makker


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7.500 genealogen gingen u voor!