Stamboom Maat Brabänder » Graaf Johannes van den Bosch (1780-1844)

Persoonlijke gegevens Graaf Johannes van den Bosch 

Bronnen 1, 2, 3

Gezin van Graaf Johannes van den Bosch

(1) Hij is getrouwd met Catharina Lucretia de Sandol Roy.

Zij zijn getrouwd op 2 september 1804 te Batavia, Djawa-Barat, Indonesia, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Rudolphina Wilhelmina Elizabeth de Sturler.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1824 te Frederiksoord, Drenthe, hij was toen 43 jaar oud.Bron 1


Notities over Graaf Johannes van den Bosch

Geboren te Herwijnen 2 Februari 1780 uit het huwelijk van J. Van den Bosch, geneesheer aldaar, en A. Poningh.


Reeds op 17-jarigen leeftijd vertrok hij als luitenant der genie naar http://www.mrvisser.nl/nedindie/eni-plaatsen/batavia-hoofdplaats.html">Batavia, werd daar op 6 febr. 1801 kapitein, aide-de-camp van den Gouv. Gen. Van Overstraten, onderscheidde zich door het ontwerpen van een plan tot verdediging van Batavia, werd daarna Majoor, aide-de-camp van G.G. http://www.mrvisser.nl/nedindie/eni-personen/siberg-joannes.html">Siberg (1804), Luitenant-Kolonel en adjudant-generaal van den Gouv. Gen. Wiese (1807) en werd 18 Mei 1808, bijna onmiddellijk na de optreding van Daendels, op zijn verzoek eervol uit den dienst ontslagen.


Gehuwd met eene dochter van De Sandol Roy, brigadier en hoofd over de geheele Indische militie, deelde hij in de ongenade, waarin deze bij Daendels viel en moest binnen 24 uur Java verlaten; in Nov. 1810 vertrok hij naar Nederland en werd daar spoedig in hooge militaire betrekkingen geplaatst en o.a. 6 Nov. 1814 belast met de directie der Oost-Indische militaire zaken. Bovendien hield hij zich veel bezig met aangelegenheden van armenverzorging en stichtte o.a. de Maatschappij van Weldadigheid.


Ook vestigde hij de aandacht van Koning Willem I op zich door de uitgave van een werk, getiteld: Ned. bezittingen in Azië, Amerika en Afrika, in derzelver toestand en aangelegenheid voor dit Rijk wijsgeerig, staathuishoudkundig en geographisch beschouwd, ’s Grav. 1818, 2 dln met atlas. Toen dan ook, naar het oordeel van den Koning, de toestand der West-Indische koloniën onbevredigend bleek, werd Van den Bosch derwaarts gezonden als http://www.mrvisser.nl/nedindie/eni-overige/commissaris-generaal.html">Commissaris-Generaal, teneinde het bestuur aldaar op vasten voet te brengen (1827), van welke zending hij zich tot groote tevredenheid van den Koning wist te kwijten.


In Nederland teruggekeerd, werd hij aanstonds in eene voor Indië hoogst belangrijke aangelegenheid betrokken. Door den Comm.-Gen. http://www.mrvisser.nl/nedindie/eni-personen/bus-de-gisignies-leonard-pierre-joseph-du.html">Bus de Gisignieswas een rapport ingediend, waarbij een stelsel van beheer voor Java was ontworpen, steunende op vrijen arbeid en uitgifte van woeste gronden aan particulieren (Zie: Bus du Gisnignies), dat met warmte door den Minister van Koloniën Elout werd ondersteund. Deze stukken werden in handen van Van den Bosch gesteld, die in een eerste rapport zijn gevoelen ontwikkelde, dat in het stelsel van Du Bus veel aanbevelenswaardigs was, maar toch reeds op het bezwaar van concurrentie met den, naar zijn oordeel goedkooperen slaven-arbeid wees.


Met medewerking van Elout tot Luitenant-Generaal, Gouverneur-Generaal van Ned. Indië benoemd, bracht Van den Bosch een nader rapport uit, waarin die bezwaren breeder werden uiteengezet en het nemen van een proef werd ontraden, ook met het oog op het verlangen van den Koning, dat Indië in staat zou worden gesteld de voor die kolonie opgenomen gelden met de interessen ten spoedigste af te lossen. Naar het oordeel, toen door Van den Bosch uitgesproken, was het stelsel der Compagnie te verkiezen boven dat, door Du Bus voorgestaan. Ofschoon Van den Bosch uitdrukkelijk aan Elout verklaarde, niet voornemens te zijn dwangarbeid van den inlander in te voeren, begreep deze, dat de plannen van Van den Bosch noodwendig daartoe moesten leiden, en nam zijn ontslag als Minister.


Van den Bosch kon dus ongehinderd zijne plannen in Indië ten uitvoer brengen; hij vertrok naar Indië, voorzien van eene instructie, waarin hem gelast werd de productie van voor de Europeesche markt geschikte gewassen op Java op te voeren tot minstens ƒ 5 per hoofd der bevolking, en tevens met een Reg. reglement, dat nog met medewerking van Elout tot stand was gekomen en waarin van dwangarbeid geen sprake was.


De hoofdvrucht zijner werkzaamheid in Indië was de invoering van het beroemde Cultuurstelsel, waarover Zie aldaar. Geruimen tijd stuitte hij daarbij op tegenstand in den Raad van Indië, waarvan Merkus het hoofd was, en op de min of meer verborgen tegenwerking van de ambtenaren bij het binnenl. bestuur.


Om deze te overwinnen, werd in de eerste plaats uitdrukkelijk geconstateerd, dat het nieuwe stelsel de volkomen goedkeuring van den Koning wegdroeg; bovendien werd hij 17 Jan. 1832 benoemd tot Commissaris-Generaal over Ned. Indië en met een uitgebreide macht bekleed, met het recht om verordeningen uit te vaardigen, zelfs strijdig met het Reg. regl. en alle maatregelen te treffen, die in den regel slechts door den Koning konden genomen worden.


 


Eerst 27 Juni 1833 werd die waardigheid door hem aanvaard; J.C. Baud (Zie aldaar) was hem reeds den 23en Januari te voren als vice-president der Indische Regeering toegevoegd, en trad den 2en Juli d.a.v. als Gouverneur-Generaal ad interim op, terwijl Van den Bosch nu alleen de waardigheid van Commissaris-Generaal bekleedde.


Als zoodanig zorgde hij voor de consequente doorvoering van het door hem ontworpen stelsel; nadat hij de zekerheid verkregen had dat Baud in zijn geest werkzaam zou zijn, legde hij 31 Jan. 1834 ook die betrekking neder en vertrok naar Nederland, waar hij in Mei van dat jaar aankwam.


Ofschoon de invoering van het Cultuurstelsel stellig wel de belangrijkste aangelegenheid was, tijdens het bestuur van Van den Bosch tot stand gekomen, hadden ook andere gewichtige gebeurtenissen onder zijne landvoogdij plaats.


De opstand van Dipa Negara was bij zijne komst zoo goed als bedwongen: Van den Bosch trok daarvan partij om de rijken van Soerakarta en Djokjakarta aanmerkelijk in te krimpen, door een groot deel daarvan bij het Gouvernementsgrondgebied in te lijven (Zie: Vorstenlanden en Java. Geschiedenis van...). Dit alles kon geschieden zonder dat de rust in het uitgeputte Midden-Java werd verstoord; een kleine opstand van Chineezen, als arbeiders bij de cultures ingevoerd, werd gemakkelijk bedwongen, evenals een opstand in Benkoelen, waarbij de assist. res. Knoerle vermoord werd.


Minder gelukkig was Van den Bosch op http://www.mrvisser.nl/nedindie/eni-plaatsen/sumatras-westkust-gouvernement-van.html">Sumatra’s Westkust, waar de oorlog met de Padri’s (Zie: Padri), in 1832 schijnbaar geëindigd, in 1833 weder uitbarstte, en een aanval op Bondjol, door Van den Bosch, die zelf op het tooneel van den strijd verscheen, gelast, geheel mislukte. Op de Oostkust van dat eiland werden betrekkingen met Djambi aangeknoopt en vergunning gegeven, eene sterkte te Moeara Kompeh op te richten.


Van den Bosch was overigens geen voorstander van spoedige uitbreiding van het Ned. gezag op de Buitenbezittingen: hij wilde vooral concentratie onzer krachten op Java en Sumatra. Door Van den Bosch werd eindelijk een defensie-stelsel voor Java ontworpen en met de invoering daarvan een begin gemaakt; de geheele uitvoering daarvan heeft nimmer plaats gehad, daar de kosten te groot en de resultaten weinig bevredigend bleken.


In Nederland werd Van den Bosch zeer spoedig (30 Mei 1834) na zijne aankomst tot Minister van Koloniën benoemd en zorgde hij, later vooral door Baud bijgestaan, voor de consequente ontwikkeling van het door hem ingevoerde stelsel. Ofschoon dat stelsel voor het moederland rijke vruchten afwierp, stegen de eischen, aan de Indische geldmiddelen gedaan, telkens hooger, en zag Van den Bosch zich genoodzaakt tot herhaalde leeningen hij de Handelmaatschappij (Zie aldaar) over te gaan. Ofschoon de Tweede Kamer volle vertrouwen in zijn beleid toonde, wekte echter het beheer van de Nederlandsche financiën, door het kabinet, waarvan hij deel uitmaakte, gevoerd, meer en meer verzet, totdat eindelijk in 1839 een wetsvoorstel tot het leenen van 56 millioen gulden, waarbij de koloniën betrokken waren, door die Kamer werd verworpen.


Dientengevolge trad Van den Bosch op 31 Dec. 1839 als Minister van Koloniën af en werd, ter belooning voor de gewichtige diensten, door hem bewezen, tot graaf verheven, nadat hij reeds in 1835 tot baron geadeld was.


Nog eenigen tijd genoot hij de hem verleende rust, tot hij den 28 Jan. 1844 op den huize Bosch lust bij 's-Gravenhage overleed.


Behalve het bovengenoemde boekwerk verscheen nog van zijne hand: Iets over de financieële aangelegenheden van het Rijk. ’s Grav. 1840. - Onderzoek naar de beginselen, waaraan de bezuinigingen en hoogere belastingen behooren getoetst te worden. Met 2 vervolgen, ’s Grav. 1843-1844, en na zijn dood: Mijne verrichtingen in Indië: Verslag van Z. Exc. den Comm.-Gen. over de jaren 183o-1833 enz. Amst. 1864.


 



Officier, die functies bekleedde in Nederlands-Indië en een belangrijke rol speelde bij het verdrijven van de Fransen in 1813. Nadien bestuurder in West-Indië en Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië. Was dé initiatiefnemer tot invoering van het stelsel van gedwongen verbouw van landbouwproducten voor koloniale bestuur (het cultuurstelsel). Nam na zijn terugkeer in Nederland het initiatief tot de oprichting van opvoedingsgestichten in Drenthe. Minister van Koloniën onder Willem I, maar in 1839 door de Tweede Kamer ten val gebracht. Daarna nog Tweede Kamerlid.

regeringsgezind ten tijde van Willem II, regeringsgezind ten tijde van Willem I en Willem II
in de periode 1830-1844: lid Tweede Kamer, minister, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, minister van staat 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Graaf Johannes van den Bosch?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Graaf Johannes van den Bosch

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Graaf Johannes van den Bosch

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes van den Bosch


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. GEDCOM file submitted by shira. Imported on 16 March 2018., GEDCOM file imported on 16 March 2018
    2. Margaret, Bull Underhay Web Site, Bull Underhay Web Site, Johannes graaf van den Bosch
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stambomen op MyHeritage
      Familiesite: Bull Underhay Web Site
      Familiestamboom: 157554191-1
    3. Parlements info, via http://www.parlement.com/id/vg09llsmwiwb...
      http://www.parlement.com/id/vg09llsmwiwb/j_graaf_van_den_bosch

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 2 september 1804 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten noorden. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1804: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » Einde van de Franse overheersing in Haïti. Haïti wordt de eerste zwarte republiek en het tweede onafhankelijke land in Noord-Amerika na de Verenigde Staten.
      • 14 maart » Johann Strauss sr., Oostenrijks componist († 1849)
      • 18 mei » Napoleon Bonaparte wordt bij senaatsbesluit uitgeroepen tot keizer.
      • 11 juli » In een duel doodt de Amerikaanse vicepresident Aaron Burr de minister van Financiën, Alexander Hamilton.
      • 1 september » De planetoïde Juno wordt ontdekt door de Duitse astronoom Karl Ludwig Harding.
      • 23 november » Tijdens het verblijf van paus Pius VII in Lyon, onderweg naar de kroning van Napoleon in Parijs, sterft zijn reisgenoot kardinaal Stefano Borgia.
    • De temperatuur op 28 januari 1844 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1844: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 14 maart » Umberto I, koning van Italië († 1900)
      • 15 juni » Aan Charles Goodyear wordt een octrooi verleend voor het vulkaniseren van rubber.
      • 27 juni » Joseph Smith, leider van de Mormonen, en zijn broer Hyrum worden in de gevangenis te Carthage, Illinois, door tegenstanders van de Mormoonse Kerk gelyncht.
      • 25 augustus » Oprichting van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid (Fraters van Tilburg) door Joannes Zwijsen, coadjutor-apostolisch vicaris van Bisdom 's-Hertogenbosch.
      • 28 september » Kroonprins Oscar wordt tot koning Oscar I van Zweden gekroond.
      • 22 oktober » William Miller voorspelt dat de Wederkomst van Jezus op deze dag zou plaatsvinden. Toen de voorspelling niet uitkwam, leidde dit tot de "Great Disappointment" ("Grote Teleurstelling").
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van den Bosch


    De publicatie Stamboom Maat Brabänder is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Shira Maat, "Stamboom Maat Brabänder", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-maat-brabander/I435.php : benaderd 4 mei 2024), "Graaf Johannes van den Bosch (1780-1844)".