Stamboom Lobé en verwanten. » Michael (Michiel) Simons (1722-1772)

Persoonlijke gegevens Michael (Michiel) Simons 

Bron 1

Gezin van Michael (Michiel) Simons

Hij is getrouwd met Joanna (Jannetje) Alberts van Bussel.

Zij zijn getrouwd op 23 januari 1738 te Vaassen, hij was toen 16 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Hendrina Maria Simons  1738-1790 
  2. Joannes Simons  1740-????
  3. Elisabeth Simons  1742-1809
  4. Albertus Simons  1745-1802 
  5. Maria Simons  1747-????
  6. Joannes Simons  1752-1805 


Notities over Michael (Michiel) Simons

De Teuten van Hamont-Achel zijn in het midden van de 17de eeuw naar Nederland beginnen te trekken. Bekende Teuten waren: Simons, Rijcken, Claes, Ballings, Feyen, Driesen, Lenders, Vandaal, Daniëls, Murkens, Van Winkel, Theunissen, Spaas, Joosten, Cambeen. Eén van de meest belangrijke Teutenfamilies was die van Simons, en dit vooral voor Achel. Ze zijn nog altijd vereeuwigd in de namen: het Simonsplein, het Simonshuis, de Simonsschool. Michiel Simons was Geërfde op Veluwe.


 


“Jonge man van Hammont”, “Geërfde op Veluwe” en “Gildemeester van het Sint Ursula Gilde” weten we geen geboortedatum, wel dat hij geboren is in Hammont,(Belgisch Limburg).
Michiel Simons is aan de verdrinkingsdood gestorven Op 18-12-1745 kocht hij een boerderij met grond ten zuiden van het dorp Vaassen, in de Wan Enk.. Het betrof een “Erve en goed genaemt de Oneegde” en “een halve morgen hooijland in den carspel agter de strijpe”. Michiel kocht dit van Derk Holland, een meester bakker te Amsterdam en zijn vouw Trientje van Bussel voor fl. 750,--. Vermoedelijk was dit zijn zwager en waren Trientje en Michiels vrouw (Joanna) zusters van elkaar.

In een artikel in het Vaassens Weekblad van 13-05-1998 vertelt de familie Hagen (bewoners van Poelweg 44) dat de oude boerderij schuin achter hun huidige woning had gestaan. De waterputten van deze grote oude boerderij, zijn nog te vinden op de akker. En bij het ploegen, aldus de heer Hagen, komen nog regelmatig stenen van deze boerderij naar boven. De boerderij ±1920 afgebroken en de stenen zijn gebruikt voor de bouw van twee nieuwe boerderijen. In Juni 2003 heb ik (Jan Klunder ) een bezoek gebracht aan Mevrouw Hagen-Jansen van de Sligte, o.a. bewoonster van Poelweg 44 (De Onegge).plm. 80 jaar oud. In grote lijnen klopt haar verhaal met dat wat gepubliceerd is in het Vaassens Weekblad. Inderdaad werd de oude boerderij ± 1920 afgebroken. Mevr. Hagen weet zich nog te herinneren dat de overgebleven fruitbomen er nog stonden; ook weet zij te vertellen dat van de oude (grote) boerderij twee nieuwe boerderijen gebouwd zijn, die van de fam. Hagen aan de Poelweg 44,
afgebrand 8 maart 1967, (zie foto hieronder) en een boerderij wat verder van de weg, Poelweg 46, bewoond door de fam. Van Amersfoort. Volgens Mevr. Hagen was de Oneegde zó groot dat je op de deel gemakkelijk met paard en wagen kon keren. In het boekje “Veldnamen en boerderijnamen” worden de volgende verklaringen gegeven: Oneegde: De vroegste vermeldingen zijn uit de 16e eeuw, bijv. “Henrick ter Onhegen” (1552) en“Lambert ter Onhege” (1568). Een hege, heegde was een met struikgewas begroeid gebied, een onhege was door dichte begroeiing of zompige grond onbruikbaar; men gebruikte ook het begrip “onlans”. In de 17e eeuw ging de veldnaam Oneegde over op een boerderij. De boerderij de Oneegde aan de Poelweg (nr.44) is genoemd naar het gebied dat oorspronkelijk de Onhege heette. Omdat de oude betekenis niet meer bekend was, werd later ook de naam Onegge gebruikt. De gebiedsnaam Onhege ging in de 17e eeuw over op een boerderij; het verpondingscahier van 1663 noemt “het erve d’onhege”. Bij de invoering van het kadaster kreeg de boerderij het nummer D65..

"De Oneegde" en een perceel woeste grond. Dit laatste perceel "De Strijpe" genaamd (sectie B nr. 416) werd verkocht op 22 maart 1829 door enkele kinderen van Albertus Simons.

Een ander perceel dat ook werd verkocht heette de "Moskamp" (sectie B nr. 415), zowel De Strijpe als de Moskamp lagen in het Vaassense Broek..

Woonplaats: Poelweg, Vaassen

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Michael (Michiel) Simons?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Michael (Michiel) Simons

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Michael (Michiel) Simons


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Tuinte Web Site, Jan Tuinte, Michael (Michiel) Simons, 24 oktober 2013
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Tuinte Web Site
    Stamboom: Tuinte Family Tree

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 april 1772 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten zuiden. Typering van het weer: betrokken helder donker. Bijzondere weersverschijnselen: rijp. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1772: Bron: Wikipedia
    • 14 januari » De Groot Meester Nationaal van d'aloude en Zeer Eerwaarde Maatschappij der Vrije en Aengenomen Metzelaers, in de Republieq der Verenigde Nederlanden, ressort van de Generaliteit en onderhorige Volksplantingen verleent de loge L'Union Provinciale, gevestigd in Groningen (stad) haar constitutiebrief. De vrijmetselaars worden in Noord-Nederland actief.
    • 8 juni » Zaligverklaring van Paolo Burali d'Arezzo, Italiaans kardinaal-aartsbisschop van Napels.
    • 1 november » Antoine Lavoisier publiceert zijn ontdekking dat fosfor en zwavel bij verwarming "in massa toenemen".


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Simons

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Simons.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Simons.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Simons (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gé Lobé, "Stamboom Lobé en verwanten.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lobe/I17151.php : benaderd 6 mei 2024), "Michael (Michiel) Simons (1722-1772)".