Stamboom Linders, Noord-Limburg » Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg (± 1345-1371)

Persoonlijke gegevens Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg 

  • Hij is geboren rond 1345 in Eijnatten Belgie.
  • Beroep: Ridder.
  • Hij is overleden op 22 augustus 1371 in Baesweiler (D).Bron 1
    Hij is overleden op 22 augustus 1371 in Slag bij Baesweiler, Nordrhein-Westfalen, hij was toen 26 jaar oud.

    Notitie bij overlijden van Johan: Aanleiding tot de slag bij Baesweiler
    In de zomer van 1371 zwerven er in het gebied tussen Rijn en Maas groepen huurlingen rond, die dienen of hebben gediend in de Frans-Engelse oorlog. Zij maken het land onveilig en beroven kooplieden.
    Hertog Willem II van Gulik weigert in 1371 om een schadevergoeding aan hertog Wenceslaus van Brabant te betalen, nadat afgedankte (Franse) huursoldaten enkele Brabantse kooplieden op Guliks grondgebied hebben beroofd. De hertog van Gulik beschermt de huursoldaten en neemt een dreigende houding tegenover Brabant aan. Hij neemt enkele groepen huursoldaten in dienst.
    Daarop besluit hertog Wenceslaus als hoofd van een in 1369 gesloten landvrede de orde te gaan herstellen. De hertog van Brabant komt, gesteund door de graven van Namen en Luxemburg, zijn recht in Gulik ophalen. De hertog van Gulik stuurt een ijlbodenaar zijn zwager Eduard van Gelre om hem bij te staan.
    Nieuwe troepen
    Eduard van Gelre verschijnt op 22 augustus 1371 net op tijd met een grote legermacht op het slagveld bij Baesweiler, ten noorden van Aken. Op zijn moment van verschijning slaan de Gulikers op de vlucht voor de troepen van Brabant.
    De hertog van Gulik en zijn bondgenoot de hertog van Berg zijn tijdens deze vlucht gevangen genomen. De troepen van Gelre vallen onder hun bij de Brabanders inmiddels beruchte kreet: "Gelre! Gelre!" meteen aan. Dit geeft de Gulikse troepen weer nieuwe moed en zij keren terug. Dit wordt de inmiddels vermoeide Brabanders te veel. Zij kunnen geen stand houden en worden teruggedreven. Hertog Wenceslaus van Brabant en de graaf van Namen worden gevangen genomen.
    Verraad
    De bloedige slag is afgelopen. De snelle interventie van Gelre is beslissend geweest. Chirurgijnen lopen over het slagveld om de gewonden bij te staan. Men komt bij van de krachtinspanning en de opwinding en maakt zich op om de doden zo spoedig mogelijk te begraven.
    Hertog Eduard van Gelre zit met opgeslagen vizier uit te rusten, verrukt van de nieuwe zege die hij heeft behaald op zijn machtige vijand in Brabant. Zijn vijanden zullen hem vrezen en zijn eigen edelen zullen hem onvoorwaardelijk steunen nu hij eengeducht veldheer is gebleken. Bovendien heeft hij een sterk politiek huwelijk gesloten met Holland. Eduard zit stevig op de troon in Gelre.
    Op dat moment wordt hij door een verraderlijk pijlschot in het voorhoofd getroffen. De pijl wordt door iemand uit zijn eigen gevolg afgeschoten. Herman Leers van Hees heeft mogelijk deze sluipmoord gepleegd. Herman is lid van de partij der Heekerens. Daarnaast verdenkt Herman Eduard ervan dat deze zijn toekomstige vrouw, naar men zegt een beeldschoon meisje, heeft laten verdwijnen. Of dit waar is, zal nooit meer achterhaald worden. Eduard sterft op 24 augustus 1371 en tijdens zijn verpleegbed verbiedt hij Herman te laten vervolgen. Misschien had Herman dit liever gehad, want nu is hij veroordeeld rond te zwerven, door iedereen gemeden en geplaagd door berouw. Zijn aanstaande vrouw wordt nooit teruggevonden en Herman sterft eenzaam en verarmd.
    Gulik en Gelre hebben misschien gewonnen, maar de prijs is hoog.
    Bron: http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/oorlogvoering/slagbaesweiler.html
    Oorzaak: gesneuveld in de Slag bij Baesweiler
  • Een kind van Theobald (Diebold) van van Eynatten Crummel en N.n. (OF Arent) Vrouwe van Eynatten
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2020.

Gezin van Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg

Hij is getrouwd met Maria van den Bongart-Pomerio.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1370.


Kind(eren):

  1. Catharina van Eynatten  ± 1370-????
  2. Mathieu van Eynatten  ± 1370-1440


Notities over Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg

itel: Heer van Amstenraedt en Flamersheim

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. http://www.graafschap-middeleeuwen.nl/oorlogvoering/slagbaesweiler.html

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Eynatten zu Lichtenberg


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jac Linders, "Stamboom Linders, Noord-Limburg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-linders/I5587.php : benaderd 24 september 2024), "Johan I Crummel van Eynatten zu Lichtenberg (± 1345-1371)".