Genealogie Pieter Las van Bennekom

Foto van Willem Las van Bennekom
De publicatie Genealogie Pieter Las van Bennekom is opgesteld door (neem contact op) en bestaat uit 8.650 personen. Vanwege privacy zijn 344 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 23 juni 2012.


Het begint allemaal met Johannes van Bennekom (geboren 1 november 1754) hij is een welgesteld Medicus (Dokter) te Amersfoort. Johannes is getrouwd en heeft 4 kinderen. Hij bezwangert Johanna Boomkamp (geboren in 1764 te Amsterdam). Op 16 maart 1787 wordt een onwettige zoon Pieter geboren. Johannes van Bennekom erkent Pieter als zijn zoon en is wel zo netjes om Pieter te laten dopen en wel op 15 april 1787 opgetekend in het Doopregister van de Hervormde Nieuwe Kerk te Amsterdam. Bij de doop zijn 2 getuigen aanwezig genaamd Pieter Las en Harmijntie Roos. Pieter Las is zijn Peetoom. Uit archief stukken kan ik opmaken dat Pieter Las en Johanna Boomkamp samen ook nog een zoon krijgen genaamd Hendrik geboren op 16 maart 1796 te Amsterdam. Hij ziet Pieter Las dan ook niet als Peetoom maar als (stief)vader. De relatie van Johanna Boomkamp en Pieter Las houdt geen stand en uiteindelijk trouwt Johanna Boomkamp op 1 augustus 1800 met Pieter Pogel.

De als onwettig kind geboren Pieter heeft dus als achternaam "van Bennekom" maar omdat hij vanaf zijn eerste levensjaar wordt opgevoed door zijn (stief)vader, weet hij dan ook niet beter dan dat hij eveneens Pieter Las heet en hij noemt zich zeker tot aan 1817 dan ook Pieter Las Jr.. Het is aan te nemen dat Johannes van Bennekom op een bepaalde wijze in het levensonderhoud heeft voorzien van zijn zoon Pieter.

Dan leest of hij wordt er op geattendeerd dat in de Staatscourant van 23 februari 1823 een Koninklijk Besluit is gepubliceerd waarin een naamswijziging wordt goedgekeurd van "van Bennekom" in "Lochman van Bennekom". Pieter strekt de stoute schoenen aan en schrijft op 5 augustus 1823 aan Koning Willem I een brief waarin hij verzoekt/smeekt of hij zijn naam mag wijzigen en de achternaam van zijn (stief) vader mag toevoegen aan zijn achternaam. Koning Willem I willigt het verzoek van Pieter in en hieruit ontstaat in 1824 dan de geslachtsnaam "Las van Bennekom".

Pieter begint als knecht in een zilversmederij en ontwikkeld zich tot een zeer getalenteerd Zilversmid. In 1814 wordt hij als werkmeester geregistreerd bij het kantoor van Waarborg. Hij krijgt een eigen Meesterteken en vestigt zich in Amsterdam. Hij vervaardigt als Zilversmid over het algemeen tafelzilver, couverts, soeplepels etc.. Hij is uiterst succesvol en bekend want hij levert onder andere aan de bekende Firma Bonebakker. Hierdoor zijn een aantal van zijn stukken in het bezit van de Koninklijke familie (het tafelzilver wordt over het algemeen gebruikt bij staatsbezoeken) en een aantal stukken zijn te bezichtigen in het Rijksmuseum te Amsterdam. Nog steeds worden vrij regelmatig stukken van Pieter bij Sotheby geveild.

De gegevens over de familie Sodenkamp zijn aangeleverd door Willem Johannes Sodenkamp geboren 24 september 1948, waarvoor mijn dank.

De gegevens over de familie Slegt zijn geleverd door Cornelis Slegt geboren 9 november 1933 te Nieuwer Amstel, waarvoor mijn dank.

De gegevens over de familie Bömers zijn veelal aangeleverd door Louise Martina (Lucie) Bömers geboren 27 januari 1951 te Sittard, waarvoor mijn dank.

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!