Stamboom Kroon en Telleman » Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf (1598-????)

Persoonlijke gegevens Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf 

  • Hij is geboren op 10 september 1598.Bron 1
    op 8-11 is een kind gedoopt dat mogelijk deze Doen is. ik kan er alleen niet volledig op vertrouwen omdat ik de naam Jan zie als kind, getuige Claes Spruijt, Huijg Jacobs & Pieter? Hendriks op Pernisse (in de parenteel van Doen Beijens wordt ook deze doopdatum genoteerd)
  • Hij werd gedoopt op 8 november 1598 in Poortugaal.Bron 2
  • Beroepen:
    • wijnkoper, heemraad, schepen.Bron 1
      woont te Poortugaal
      vermeld als possesseur van de memorielanden van Doen Beijens
      In de kerk van Poortugaal worden zilveren avondmaalsbekers bewaard, getekend: DIHW 1641
    • vanaf 1644 .Bron 3
      fol. 34v. 25-06-1644:
      comp. Pieter van Goudswaard, burgemeester van Rotterdam en geeft gifte aan Doen Jansz. Hoogwerf, zijn zwager, van een boomgaard, groot 1½ gemet, gelegen aan de dijk naar de korenmolen, belend: N. de voorsz. dijk, O. Ariaantje Bastiaans, weduwe van Dirk Dirksz. van Driel, Z. Jacob Ariensz. Smit en W. de weduwe en weeskinderen van Willem Jansz. de Raadt.
  • Functie.Bron 4
    In het bezit van de kerk van poortugaal twee zilveren bekers, waarop gegraveerd: Kerckebekers 1641 D. J. H.W.
    Deze bekers zijn geschonken door Doen Jansz. Hoogwerf, gedoopt te Poortugaal 8- 11-1598 als zoon van Jan Doensz. en Neeltje Aartsd. van Driel. Hij is begraven op het koor 11-9-1679. (Rekeningen kerkelijk archief). In Gesl. wordt hij genoemd: ‘Doen Jansz. van Driel, alias Hoogwerf, heemraad van Poortugaal (van 1676 tot 1678), possesseur van de memorielanden’. Hij heeft de naam aangenomen van zijn stiefvader, Willem Hendriksz. Hoogwerf.
    Ook zijn afstammelingen, een wijnkopersfamilie te Rotterdam, noemen zich Hoogwerf. (Zie ook J.W. de Regt, het land van Putten over de Maas.)
  • Vermelding.Bron 5
    Doen Jansz. Hoogewerff ( ..) was een zoon van Jan Doensz. (..), die in 1604 overleed, waarna zijn weduwe Neelrje Aertsdr. van Drie1 (..) in 1605 hertrouwde met Willem Hendricksz. Hoogewerff (....), schout en heemraad van Poortugaal. Aan deze stiefvader ontleende Doen Jansz. Hoogewerff (...) zijn geslachtsnaam.
  • Vermelding.Bron 1
    Poortugaal CRA 35/70v (los inliggend vel): staat de navolgende pennevrucht:
    Doen Jansz Hoogwerff
    Godt geeft hem als hij sterff
    het Hemelrijck tot zijn erff.
    9
    1649 --
    8
  • Vermelding: Neemt de naam Hoogewerf aan.Bron 6
    Aart Jansz. van Driel heeft één volle broer, Doen, gedoopt 8 november
    1598. Deze wordt later genoemd Doen Jansz. Hoogwerf.
  • Vermelding: Ontstaan van verschillende achternamen van Driel , Smoor en Hoogwerf.Bron 7
    Doe Jansz. Hoogwerf ontleent
    zijn geslachtsnaam aan die van zijn stiefvader Willem Heyndericksz. Hoogewerf, schout van Poortugaal, overleden 15 mei
    1658). 5) Zijn broer Aert Jansz. van Drie1 noemt zich naar zijn
    grootvader van moederszijde Aert Henricxz. van Driel, dijkgraaf
    en schout van Poortugaal, overleden 12 iuli 1596.
    Over de herkomst van de naam Smoor valt momenteel niets te
    zeggen
  • Vermelding: Was posseseur van de memorielanden van Doen Beijens.Bron 5
    Cornelia Hoogewerff ( ..) was een dochter van DoenJansz. Hoogewerff ( ...), (1598-1679), schepen en heemraad van Poortugaal en possesseur van de door zijn voorvader Doen Beyensz. (...) bij testament gestichte ,,memorie-landen”, en van diens eerste echtgenote Lydia Nicolaesdr. Spruyt (..).
  • Vermelding vanaf 7 september 1643: 51 machtiging 07-sep-1643.Bron 8
    Pieter van Goudtswaert, burgemeester, als gemachtigde van Jan Doenen Hoogewerff, Joannes van der Hutten, gehuwd met Cornelia Doenen en Maertgen Doenen Hoogewerff, allen kinderen en erfgenamen van Leychen Claes Spruyt, machtigen Balthasar Basius, notaris en procureur bij het gerecht, om voor hen een obligatie van 200 gulden te verkopen. De obligatie was verleden door Pieter Pietersen Spruyt ten behoeve van hun oom Sebastiaen Spruyt, gewezen administrateur over hun goederen,, waarbij hun vader Doen Janssen Hoogewerff en hun oom Aert Janssen van Driel zich borg hadden gesteld. Sebastiaen Spruyt had hen de obligatie gegeven.
  • Vermelding vanaf 3 november 1654: 118 machtiging 03-nov-1654.Bron 9
    Doen Jansz Hogerwerff, voogd over de minderjarige kinderen van Henrick
    Willems Hoogerwerff, Aert van Driel, Cornelis de Raet getrouwd met Geertruijt Hogerwerff en Adriaen van Roijen getrouwd met Maria Hogerwerff alhier wonend, zijn allen (kinds)kinderen van wijlen Neeltge Aertsdr van Driel, gehuwd geweest met Willem Henrixsz Hoogerwerff, schout te Portugaal.Doen Jansz Hogerwerff en Aert van Driel wonen ook beiden daar.
    Comparanten machtigen mr. Niclaes van Driel, advocaat bij het Hof van Holland,om Willem Henricxsz Hoogerwerff aldaar 'in rechte te betrekken',
    in proces de nagelaten boedel te doen afhandelen.
  • Vermelding vanaf 1659.Bron 10
    Aktesoort: testament. Datum: 11/10/1659. Archief: ONA Rotterdam. Inventarisnummer: 130. Aktenummer/Blz.: 294/816. Notaris: Arnout Wagensvelt. Inhoud: Jannetgen Willemsdr Hoogerwerff, vrouw van Bastiaen Andriesz van der Wael won. in Poortugael Overmaes, benoemt tot erfgenamen: - Arejaentge Willemsdr Hoogerwerff, haar zus, weduwe van Pieter Aryensz Hoogendijck; - de kinderen van wijlen haar broer Hendrick Willemsz Hoogerwerff. Tot administrateurs van de boedel benoemt zij: - Cornelis Houdijck en - Adriaen Andriesz Meerenburch, broer van haar man, won. in Strien.

    Aktesoort: testament. Datum: 25/04/1662. Archief: ONA Rotterdam. Inventarisnummer: 130. Aktenummer/Blz.: 342/968. Notaris: Arnout Wagensvelt. Inhoud: Jannetge Willemsdr, vrouw van Basteaan Andriesz van der Wael, won. te Poortugael bekrachtigt haar testament op 11-10-1659 gepasseerd voor deze notaris en benoemt tot erfgenamen: - Cornelia Braesems, haar petekind, dochter van Cornelia Hoogendijcx, die weer een dochter is van Adriaentgen Willems, haar zus; - de kinderen van haar overleden broer Henrick Willemsz Hoogewerff. Zij benoemt tot executeurs van de boedel: - Adriana Hoogendijck (!), haar zus; - Cornelis Houdijck, Adriana's zwager. In de tekst wordt verwezen naar Jannetge's overleden dochter Cornelia. Jannetge tekent met: Jannetgen Willems Hoogewoorff.

    Aktesoort: testament. Datum: 12/02/1669. Archief: ONA Rotterdam. Inventarisnummer: 920. Aktenummer/Blz.: 210/615. Notaris: Philips Basteels. Inhoud: Bastiaen Andriesen van der Wael en zijn vrouw Jannetgen Willems Hoogwerff, wonende te Portugaal, maken hun testament. Beiden legateren aan elkaar de vrije bewoning en gebruik van hun woonhuis, met schuur en erf, alsmede het gebruik van het huis met boomgaard daar tegenover, beide respectievelijk staande aan de zuidzijde en de noordzijde van de dijk aan het Moleneinde op het dorp van Portugaal. Van der Wael benoemt de kinderen van wijlen zijn overleden broer Adriaen Andriessen Meerenburgh, en zijn zuster Beatrix Andriesdr, weduwe van Hendrick Willemsz Hoogewerff tot erfgenamen. Jannetgen Willems Hoogwerff benoemt haar zuster Adriana Willems Hoogewerff, weduwe van Pieter Adriaensz Hoogendijck, wonende te Rotterdam, alsmede de kinderen van wijlen haar broer Hendrick Willemsz Hoogewerf tot erfgenamen. Tot voogden over hun minderjarige erfgenamen stellen zij Pieter Jansz Komans en Willem Hendricksz Hoogewerff, hun neef en aanbehuwd neef, beiden wonende te Portugael.
  • Vermelding vanaf 1661: Onmin over de erfenis van dochter Liedeweij.Bron 11
    38 boedelscheiding 8-feb-1661 Aktesoort: boedelscheiding Datering:8-feb-1661 Aktenummer:38 Bladzijden:52 t/m 56 Notaris:Bartholomeus Roose Standplaats:Rotterdam
    Inhoud:
    Doen Jansz Hogewerff wonende te Portugaal gehuwd met Aechien Jacobsdr en hun kleinzoon Jan Michielsz Bosboom, zoon van hun overleden dochter Liedeweij Hoogwerff ter enerzijds, en Michiel Jansz Bosboom weduwnaar van genoemde Liedeweij Hoogwerff, anderzijds. Zij hebben een meningsverschil over de nalatenschap en inbreng in het huwelijk van Liedeweij met Jan Michielsz Bosboom. De zaak is zodanig dat er een arbitrage commissie met name Hugo de Rijck en Cornelis Pelt is gekomen. Zij zijn daardoor door de Hove van Holland gegijzeld door de procureurs Willem van Ravensteijn en Cornelis Vinck, gedaan en verleden te Delfshaven voor Ewout van Vliet notaris te Portugaal ter presentie van de getuigen Jan Pietersz de Raet en Claes Pietersz op 10 Juli 1660. Het handelt over een testament gemaakt in 1653 met daarin vermeld de verdeling van goud en zilver en lijfgoederen, maar het grootste geschil is over een lening van 228 gulden. De uitspraak van de arbiters is als volgt: Michiel Jansz Bosboom moet aan Doen Jansz Hoogwerff betalen een som van 850 gulden en de rest met goud en zilver plus de lijfgoederen van Liedeweij. Het goud en zilver plus lijfgoederen moeten getaxeerd worden in het Venduhuis van Rotterdam door Sr. Verschuijr, mocht de opbrengst niet het vereiste bedrag opleveren dan moet Michiel het met contanten aanvullen. Voorts is er een verdeelsleutel voor de onkosten.
    Toegangsnummer:18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)Inventarisnummer:695
  • Vermelding vanaf 1663.Bron 12
    kerkrekening Poortugaal 1663:
    Noch ontfangen van Doen Jansz Hoogwerff over coop van een eijgen gemeselt
    graff op het hooge kour in de kercke alhier de somme van 1c f.
  • Vermelding vanaf 8 januari 1665: 29 testament 08-jan-1665.Bron 13
    Aert van Driel, dijkgraaf van Albrandswaard, wonende te Poortugaal, en Cornelia Spruijt, echtelieden, legateren aan Cornelis, Jacobus, Magdalena, Henricus en Petrus van Driel (of bij voor overlijden aan hun kinderen) twee huizen en erven, gelegen in het dorp Poortugaal, alsmede de helft van het havelijk goed en alles, wat bij de bouwerije behoort. Voorts erven ze elk een deel weilanden, gelegen in de Ban van Hoogvliet, genaamd Het Oude Waterschep. Hun dochter Magdalena van Driel erft de helft van de inboedel. Nicolaes, Johannes en Magdalena van Driel, alsmede de broers Cornelis, Jacobus, Henricus en Petrus erven nog enkele landerijen.
  • Vermelding vanaf 7 april 1671.Bron 14
    Aktesoort: testament. Datum: 07/04/1671. Archief: ONA Rotterdam. Inventarisnummer: 921. Aktenummer/Blz.: 142/421. Notaris: Philips Basteels. Inhoud: Beatrix Andries van der Wael, weduwe van Hendrick Willemsz Hoogwerff, wonend in het dorp Poortugaal, regelt de voogdij voor haar minderjarige erfgenamen. Als voogden benoemt ze Willem Hendricksz Hoogwerff, haar zoon, en Pieter Jansz Koomans, haar zwager. Beiden wonen ook in Poortugaal. Ze krijgen uitgebreide zeggenschap bij de afwikkeling van de erfenis.
  • Vermelding vanaf 26 april 1688: Is Doen een derde keer getrouw? Lijsbeth van Voorst als wed. genoemd.Bron 15
    26. 26 april 1688 (attestatie)
    Comp. Aert Hendricxsz. Bagge, bakker, won. Ouwerschie [Overschie] en Corn(eli)s Poel, won. Poortugaal, en verklaren op verzoek van Lijsbet van Voorst, wed. van Doen Hoogewerff, dat ze op zondagavond 25 april 1688 zijn geweest ten huize van de voors. Lijsbet in Poortugaal en dat daar ook kwam zekere Claes Jansz., zijnde geweest timmermansknecht (in 1688) van Franck Pols, timmerman te Poortugaal, en dat deze van de wed. enige drank eiste en ging vloeken toen hij dat niet kreeg en van buiten op de vensters gooide.
    Hierdoor zijn in het voorhuis enige planken aan stukken gevlogen waardoor potten en pannen kapot vielen.
    27. 26 april 1688 (attestatie)
    Comp. Abram Blom, impostmeester van de gemene middelen, won. Schiedam, en verklaart dat de quetsuren die hij heeft aan de linkerzijde van zijn neus en lip, lang zijnde (volgens Corn(eli)s de backer, chirurgijn te Poortugaal) omtrent een duim en een gemeen stroobreet diep, hem zijn toegebracht door Gijsbert ..., smidsknecht in Poortugaal, toen hij de trappen opliep van het huis van de wed. van Doen Hoogewerff.
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 11 september 1679 in Poortugaal, in de kerk op het koor.Bron 16
    1679 Den 11 dito (sept) is begraven Doen Jansz Hoogewerf op het koer Fl. 9.-.-.
  • Een kind van Jan Doensz van Driel en Neeltje Aerts van Driel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 11 augustus 2022.

Gezin van Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf

(1) Hij is getrouwd met Leijgje (Lydia) Nicolaes (Claes) Spruijt.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1618 te Poortugaal.Bron 1


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Aegje Jacobs Rooijen.

Toestemming voor het huwelijk is 6 mei 1629 verkregen te Poortugaal.Bron 17

Ze zijn in de kerk getrouwd mei 1629 te Nieuw Beijerland, hij was toen 30 jaar oud.Bron 1

6 mei (otr., tr. Nieuw-Beijerland) Doen Jansz., wedr. van Leychie Claasdr. x Agatha Jacobsdr., j.d. van Nieuw-Beijerland

Kind(eren):



Notities over Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf

volgt 136.11 in de parenteel van Doen Beijens

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. de parenteel van Doen Beijensz. door J.J. Vervloet in samenwerking met de werkgroep Doen Beijensz
    2. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QJ-YG9B?i=33&wc=SMMG-DPX%3A1292923701%2C346816401%2C346821601&cc=2037907
    3. Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 1 door J.J. Vervloet via Hogenda
    4. GENEALOGISCHE EN ANDERE MERKWAARDIGHEDEN IN DE HERVORMDE KERK TE POORTUGAAL door G.J. Vermaat
    5. Nederlandsche Leeuw 1965, vanaf 75/228
    6. Ons Voorgeslacht, 1963 pagina 118
    7. Ons Voorgeslacht 1963 pagina 116
    8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=324&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
    9. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=684&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
    10. https://www.rijerkerk.net/databank/note/13/n_ft_113494/aktesoort-testament-datum-11-10-1659-archief-ona-rotterdam
    11. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=20&mivast=184&mizig=365&miadt=184&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=pelt&mip3=Rotterdam
    12. KERKREKENING VAN POORTUGAAL 1652-1695 door G.J. Vermaat
    13. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=48&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=spruijt&miaet=1
    14. https://www.rijerkerk.net/databank/note/13/n_ft_783839/aktesoort-testament-datum-07-04-1671-archief-ona-rotterdam
    15. Hoogvliet, ORA inv.nr. 18 J.H. van der Boom via Hogenda
    16. GENEALOGISCHE EN ANDERE MERKWAARDIGHEDEN IN DE HERVORMDE KERK TE POORTUGAAL door G.J. Vermaat, KERKREKENING VAN POORTUGAAL 1652-1695 door G.J. Vermaat
    17. trouwlijst Poortugaal https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=12120&type=source

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1598: Bron: Wikipedia
      • 13 april » Koning Hendrik IV van Frankrijk geeft het Edict van Nantes uit. Hierdoor krijgen de hugenoten vrijheid van religie.
      • 1 september » Boris Godoenov wordt tot Tsaar van Rusland gekroond.
      • 26 november » Drie schepen onder leiding van Jacob van Neck bereiken Bantam op West-Java.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1598: Bron: Wikipedia
      • 13 april » Koning Hendrik IV van Frankrijk geeft het Edict van Nantes uit. Hierdoor krijgen de hugenoten vrijheid van religie.
      • 1 september » Boris Godoenov wordt tot Tsaar van Rusland gekroond.
      • 26 november » Drie schepen onder leiding van Jacob van Neck bereiken Bantam op West-Java.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Driel alias Hoogewerf


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I4863.php : benaderd 26 april 2024), "Doen Jansz van Driel alias Hoogewerf (1598-????)".