Stamboom Kroon en Telleman » Jacob Pietersz Hofman (± 1585-????)

Persoonlijke gegevens Jacob Pietersz Hofman 

  • Hij is geboren rond 1585.
  • Vermelding vanaf 1610.Bron 1
    25 september 1610 (215)
    Schout en heemraden van Mijnsheerenland taxeren op verzoek van Adriaen van Moesienbrouck 3 mrg land in het OvM, waar Jacob Pietersz. Hoffman nu huurman van is.

    15 maart 1614 (292ve)
    Jacob Pietersz. Hoffman, echtgenoot van wijlen Marichge Dingman(sdr.) en wonende in het Heilige Geestblok onder de ban van Moerkercken doet samen met Dingman Thonisz. en Huijch Thonisz. uitkoop van de achtergelaten kinderen van de overleden Marichge Dingman.
    Jacob Pietersz. Hoffman blijft in het bezit van het huis, de berg, keet en de beplanting, staande op het land van ’t Heilige-Geest-Ssacramentsgasthuis te Dordrecht. Tevens blijft hij nog in bezit van de ploegen, eggen, inboel en 2 mrg eigenland in 2 partijen
  • Vermelding vanaf 30 september 1623.Bron 2
    30 september 1623 (171ve)
    Simon Huijgensz. Splinter, secretaris in Mijnsheerenland, en Johan van Wesel, schout aldaar, dragen over met procuratie van de eerbare juffrouw Catharina Bouquet, weduwe van Herman Oom, 10 hond weiland in het Oudeland van Moerkercken omtrent de Polderweg aan Jacob Pietersz. Hoffman, wonende in het Heilige Geestblok onder de ban van Moerkercken.
    Genoemd: Adriaen van Moezijenbrouck, testamentair voogd van de nagelaten onmondige en mondige kinderen van Herman Oom
  • Vermelding vanaf 24 mei 1627.Bron 3
    24 mei 1627 (34ve)
    Jacob Pietersz. Hoffman, wonende in het Heilige Geestblok onder de ban van Moerkercken, verkoopt aan Willem Bastiaensz., eveneens wonende aldaar, een geheel huis mitsgaders een berg van 5 roeden, staande op het land van het Sacramentsgasthuis te Dordrecht, alsmede de beterschap van het erf ter grootte van 109 roeden. Oost en zuid het land van het voornoemde gasthuis te Dordrecht, west de sloot van de grens van het Heilige Geestblok en de verbrande hoeve van Maasdam en noord de Groene- of Sarisweg.
    Bedoeld huis en erf is de verkoper aangekomen bij koop van Willem Willemsz. op 11 juni 1601. Voor het erf is een jaarlijkse erfpacht ten bedrage van 5 gulden en 9 stuivers te betalen aan het Sacramentsgasthuis te Dordrecht, blijkende bij de erfpachtbrief de dato 16 maart 1599.
    Genoemd: Lenert Jacobsz., schout op Puttershoek, Cornelis Adriaensz., heemraad aldaar

    24 mei 1627 (36ve)
    Willem Bastiaensz., wonende in het Heilige Geestblok, bekent 525 gulden over de koop van een huis en berg schuldig te zijn aan Jacob Pietersz. Hoffman. Tevens overneemt hij van Jacob Pietersz. Hoffman 156 roeden land zuidwaarts achter dit huis gelegen, toebehorende het Sacramentsgasthuis te Dordrecht.

    4 november 1626 (akte van Puttershoek; 38)
    Schout en heemraden in Puttershoek verklaren dat Willem Willemsz. op 11 juni 1601 een huis en erf verkocht heeft aan Jacob Pietersz. Hoffman, wonende in het Heilige Geestblok onder de ban van Moerkercken, waarvan Willem Willemsz. bekent ten vollen betaald te zijn met de gehele koopsom.

    24 mei 1627 (38ve)
    Schout en heemraden in Mijnsheerenland taxeren zekere 109 roeden land in het Heilige Geestblok, mitsgaders een huis en een berg op dit land staande, gekocht door Willem Bastiaensz. van Jacob Pietersz. Hoffman.
  • Vermelding vanaf 24 juni 1628: kinderen van Willem en meer familie genoemd.Bron 3
    24 juni 1628 (127ve)
    Jacob Pietersz. Hoffman, wonende in het Heilig Geestblok onder de ban van Moerkercken, verkoopt aan de nagelaten weeskinderen van Willem Pietersz. Hoffman, zijn overleden broer, 2 morgen bouwland in het Zomerland voor de Blaak.
    Dit land is de verkoper aangekomen bij koop van Anthonis Jorisz. (Anthonis Joris Cornelisz.; L.H.v.E.) in Nieuw-Bonaventura op 31 juli 1609. Oost de gemenelands vliet, strekkende van de Blaakse dijk noordwaarts, zuid de dijksloot, west de weeskinderen van Adriaen Pietersz. Hoffman en noord de Reeweg.
    Genoemd: Ghijsbrecht Willemsz. Hoffman, Jacob Willemsz. Hoffman en Willem Willemsz. Hoffman alsook Willem Willemsz. Hoffman den oudsten, nagelaten kinderen van Willem Pietersz. Hoffman; Pieter Adriaensz. Hoffman en Gooltge Jacobsdr., ouders van Jacob Pietersz. Hoffman.
    Nota/
    Desen besegelden eijgenbrieff bij mij an Jacob Pietersz. Hoffman als voocht van de kinderen in desen gelevert den 29en september 1628 staende op ten Groenenwech voor zijn deur/s morgens op eenen vrijdach/bij mij sittende met den sone van Sebastiaentge Cors op ons oude grauwe merripaert/rijdende t samen naer Pitter

    NB er zijn meer aktes die betrekking hebben op bovenstaande, niet alles interessant genoeg, zeker omdat dit niet mijns voorouders zijn.
  • Een kind van Pieter Adriaensz (Ariensz) Hofman en Gooltje Jacobs
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 maart 2023.

Gezin van Jacob Pietersz Hofman

Hij is getrouwd met Marijtje Dingmans (Marrigje).

Ze zijn in de kerk getrouwdBron 1

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob Pietersz Hofman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob Pietersz Hofman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob Pietersz Hofman

Jacob Pietersz Hofman
± 1585-????



    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. oud recht. archief Register van Moerkercken 1606-1617 door L. Helms van Eis, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1182&type=source
    2. oud recht. archief Register van Moerkercken 1619-1626 door L. Helms van Eis, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2272&type=source
    3. oud recht. archief Register van Moerkercken 1626-1632 door L. Helms van Eis, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=3155&type=source

    Over de familienaam Hofman

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hofman.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hofman.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hofman (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I26655.php : benaderd 1 juni 2024), "Jacob Pietersz Hofman (± 1585-????)".