Stamboom Kroon en Telleman » Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt (± 1613-> 1675)

Persoonlijke gegevens Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt 

  • Zij is geboren rond 1613 in Strijen.
  • Vermelding: Emmetje heeft een zus Neeltje.Bron 1
    Leendert Cornelisz. Clootwijck, geb. naar schatting ca. 1605, weduwnaar wonende Puttershoek (1653, 1666), meester timmerman, sedert zijn tweede huwelijk herbergier en tapper in St. Joris aan de Oosthavenzij de te Puttershoek, schepen, heemraad (1649-1666), kerkmeester (1659, 1660), secretaris van Puttershoek, overl. Puttershoek (na 4-9) 1666enbegr. aldaar in de kerk,185 tr. Ie voor 22-1 -1638 Ariaentie Claesdr. (de Roest), overl. voor 17-11-1651, dochter van Claes Andriesz. Decker, woonde aan de West Zeedijck te Oost-IJsselmonde,184 tr. 2e Puttershoek (otr. 19-7) 13-8-1653 Janneken (Anneken) Pietersdr., j.d. van Hendrik Ido Ambacht (1627), weduwe wonende Puttershoek (1653), met haar eerste man lidmaat op attestatie te Puttershoek 23-12-1646,187 overl. tussen 8-11-1663 en medio 1665, wellicht dochter van Pieter Willemsz., heemraad, schout van Hendrik Ido Ambacht, en Janneke Ariensdr., weduwe van (tr. Hendrik Ido Ambacht (otr. aldaar en te Alblasserdam 25-4) 16-5-1627) Anthonis Ghijsbrechtsz. van Asperen (secretaris en schoolmeester te Hendrik Ido Ambacht, nadien kerkmeester, stedehouder, schout en secretaris van Puttershoek, eigenaar van en wellicht zelf herbergier in St. Joris aldaar, zoon van Ghijsbrecht Barentsz. van Asperen, secretaris van Alblasserdam, en Janneken Ariensdr.188). Leendert tr. 3e Puttershoek (otr. 2-1) 17-1-1666 Emmigje Corsse Spruyt, woonde te Strijen (1638), weduwe wonende Puttershoek (1666), lidmaat op belijdenis te Puttershoek 3-7-1649,187 overl. na 14-4-1675, dochter van Corstiaen Pietersz. Spruyt, boer onder Strijen, en Aelken Jacobsdr., weduwe van (tr. Puttershoek, met attestatie van Strijen, 23-5-1638) Anthonis Jansz. Polderman, (collecteur van het gemaal over Maasdam, zoon van Jan Anthonisz. Polderman, schepen van Puttershoek, en Marijcke Andriesdr. Muntei184). Zij hertr. Pieter Doesburgh.
    Bij akte van 9-9 1632 deden de erfgenamen van de in het dorp 's-Gravendeel overleden Gijsbrecht Cornelissen transport van land in Nieuw-Bonaventura. Zijn erfgenamen waren: Hendrick Bastiansen, getrouwd met Geretgen Jochumsdr., Huybrecht Matthijssen, getrouwd met Beatris Jochumsdr., wonende onder Niervaart, Willem Ariensen, wonende te Ammers, en Jochum Claessen, getrouwd met Lijntgen Ariensdr., die allen hiervoor procuratie hadden gegeven aan Pieter van Golen (= de aangetrouwde oom van Rochus Cornelisz. Clootwijck uit Oost IJsselmonde!).
    Voorts Frans Willemsen Vinck, wonende te Rotterdam, die procuratie had gegeven aan zijn schoonzoon Samson Ariensen, en Geridt van Vuytwijck, Pieter Cornelissen en Lenaert Cornelissen Clootwijck, voor hen zelf, Haesgen Pietersdr., die procuratie had gegeven aan haar oudste zoon Adriaen Jan Ariensen, die tevens de te Stavenisse wonende Bastiaen Pioenen verving. Of Pieter Cornelissen nu ook een Clootwijck was is niet duidelijk. Ik heb niet kunnen achterhalen op welke wijze Clootwijck een erfgenaam van deze Gijsbrecht kan zijn geweest. In elk geval moet Clootwijck toen meerderjarig, dus tenminste 18 jaar oud, zijn geweest. Mogelijk was de erflater identiek met de Gijsbrecht Cornelisz. die met zijn zuster Heyltgen Cornelisdr. in de eerste decennia der zeventiende eeuw in diverse 's Gravendeelse transportakten worden genoemd. Zij bezaten landerijen in de polder NieuwBonaventura onder genoemd dorp.
    Leendert kan tussen 1630 en 1636 te Puttershoek zijn getrouwd, van welke periode een hiaat is het trouwboek aanwezig is. Leendert Cornelisse, de man van Ariaentie, werd op 22-12-1638 te Puttershoek op belijdenis als lidmaat aangenomen.
    Op een op 31-5-1648 te Puttershoek gehouden veiling kocht Leendert Cornelis Clootwijck voor 11 gld. 15 st. een 'hooghaers' (een soort schuit). Zijn borg hiervoor was ene Doemijn de Winter."
    Op 15-5-1650 verklaarde Pieter Aertse Bisdom, heemraad van Puttershoek, i.v.m. een lening 300 Car. gld. schuldig te zijn aan mede-heemraad Leendert Clootwijck.
    Op 17-11-1651 is er te Puttershoek sprake van een betaling uit het erfhuis van Clootwijck; ongetwijfeld was dit vanwege het overlijden van zijn eerste vrouw.
    Door zijn huwelijk met de weduwe van Anthonis van Asperen werd Clootwijck eigenaar van vier naast elkaar liggende panden aan de Oosthavenzijde te Puttershoek. Eén daarvan was de herberg St. Joris die pas in 1964 zou worden afgebroken. O.a. in 1653 gebruikten de dijkgraaf en hoogheemraden uit Cromstrijen verteringen te zijnen huize.
    Door de curator van de boedel van Joost Adriaens de Gouw kreeg schepen Leendert Clootwijck op 12-8-1655 een huis met beterschap van erf op het dorp Puttershoek overgedragen. Oostelijk werd dit belend door 'het landeken' van de heer van Puttershoek en westelijk door 'de straet', hetwelk hij reeds dezelfde dag transporteerde aan Dribbert van Houck.
    In een akte van 29-9-1655 legden Jan Teunis Polderman en schepen Leendert Clootwijck ten verzoeke van de Puttershoekse predikant Isakus de Lointer een verklaring af over 'ontstichtinge' tijdens de predikatie enige tijd voordien door Cornelis de Hoogheyt, waardoor de dienst verhinderd werd. De beide attestanten hadden de man vervolgens aan de arm de kerk uitgeleid. Jaccob Ariens Kleermaecker, 26 jaar oud en wonende te Puttershoek, legde op 6-2-1656 voor schout en schepenen aldaar een verklaring af over aan Leendert Clootwijck gegeven penningen vanwege de koop van een huis. Een boedelinventaris uit 1657 spreekt van 'Janneken de huysvrou van Leendert Clootwijck tot Pietershoeck'.
    In een akte gedateerd 7-6-1657 wordt verhaald van een plaatsgevonden hebbende woordenwisseling ten huize van Leendert Clootwijck, herbergier te Puttershoek.
    Uit naam van jonker Willem van Halemale, heer van Bossesteyn, oud-schepen van Antwerpen, en diens zwager jonker Lancgeloth Maximiliaen van der Rijdt geseyt Seraerts, heer van Cerloo, kreeg schepen Leendert Cornelis Clootwijck op 13 11-1657 1 morgen 570 roeden weiland in Nieuw-Bonaventura getransporteerd. Hij had dit op 19-10-1657 op een openbare verkoping te Dordrecht gekocht.
    Bij akte van 2-12-1657 leenden Franchoys van Breedenhoff en heemraad Leendert Clootwijck 150 Car. gld. van de weeskinderen van Cornelis Lauwen. Op 13-1-1660 hadden zij hiervan 50 gld. afgelost en het restant op 5-6-1664.200
    Op 27-4-1658 transporteerde schepen Leendert Cornelisen Clootwijck aan Claes Bastiaense Gouwman een huis aan 'den buyten cant vande straet' te Puttershoek. Oostelijk was dit huis belend aan Abraham de Raet en westelijk aan Jan Antheunis Polderman. Dit huis was geruild tegen een perceel land onder Maasdam en werd getaxeerd op een waarde van 500 Car. gld.201 Uit naam van juffr. Belia Stockmans, weduwe van Johan de Wit, oud-raad van Dordrecht en ontvanger van de grafelijkheidstol van Geervliet, kreeg Leendert Clootwijck, als getrouwd hebbende de weduwe van Antheunis van Asperen, in leven secretaris van Puttershoek, op 23-10-1659 een huis met erf op het dorp Puttershoek overgedragen. Aan de westzijde werd dit goed belend door 'de havekay' en zuidelijk door 'den dijck'.
    Ten behoeve van de pachter van de (impost van de) wijnen over de Hoeksche waard over het jaar ingaande 1-10-1663 werd op 1-12-1663 voor een Dordtse notaris een verklaring afgelegd waarin verhaald wordt dat op de donderdag ervoor twee deurwaarders van 's Lands Gemeene Middelen ('te Puttershoek' = doorgehaald) ten huize van Leendert Clootwijck ('tapper' = doorgehaald) waren en daar diens huisvrouw hadden verzocht om in haar kelder 'peylinge ende ondersoeck te doen van wijnen', die zij daar opgeslagen had. Vrouw Clootwijck weigerde echter toegang te geven, zeggende 'ick wil u niet laten peylen dewijle ick geaccordeert ben', waarop één van de deurwaarders 'sijn stock getrocken' had en de vrouw met 'boete beslagen heeft'. In de marge van deze akte staat nog een relaas opgetekend waaruit blijkt dat tapper Clootwijck zelf ook weigerachtig was geweest.
    Op 10-3-1665 transporteerden de curators van de boedel van Jan Lambrechtse Paeldinck aan Leendert Cornelis Clootwijck, inwoner van Puttershoek, voor 750 Car. gld. de helft in een huis en erf op het dorp. Dit huis werd oostelijk belend door 'sheerenkaey' en zuidelijk door 'sheerendijck'.204 Dezelfde dag werd ten laste van Clootwijck een schuldbrief van 750 gld. opgemaakt. Kennelijk was hij al in het bezit van de wederhelft in dit huis, want eveneens op 10-3-1665 transporteerde hij dit in zijn geheel aan de te Puttershoek wonende Aryen Ariense, getrouwd met de weduwe van Aryen Dribbertse van Houck. Dit huis, 'daer jegentwoordich is uyt hangende het jerusalems kruys' ging voor 1400 Car. gld. van de hand.
    Leendert Clootwijck, weduwnaar laatst van Jannitgen Pieters, wonende op Puttershoek, geassisteerd met Francois Bouquet, mr. chirurgijn te Dordrecht, zijn 'behout' zoon (= schoonzoon), en Emmitgen ....(akte slecht leesbaar; moet zijn: Corssen Spruyt), weduwe van Tonis Janssen Polderman, wonende op Puttershoek, geassisteerd met Christiaen Maescant uit Mijnsheerenland van Moerkerken, maakten op 2-1-1666 te Dordrecht akte van huwelijkse voorwaarden. Volgens deze zeer slordig geschreven akte zou er tussen hen geen gemeenschap van goederen bestaan. Er werden nog diverse voorwaarden gestipuleerd. De toekomende echtelieden plaatsten hun handtekening.
    Op 3-7-1666 werd Clootwijck voor het laatst in een akte als schepen van Puttershoek vermeld,208 terwijl hij nog in een akte van 4-9-1666 als belender is genoemd van het huis van Pieter Pieterse op het dorp aldaar.209 Kort nadien moet hij te Puttershoek zijn gestorven, waarna de herberg St. Joris werd overgenomen door de Dordtse predikantszoon Petrus Clementus Hartgoet.
    Op 1-5-1667 transporteerde Hartgoet te Goudswaard aan Fransois Boucquet, meester chirurgijn en borger van Dordrecht, getrouwd hebbende Engetje Leenderts Clootwijck, en aan Cornells Claes de Roest te IJsselmonde, testamentaire voogd van Cornelis Leenders Clootwijck, beide erfgenamen van de op Puttershoek overleden Leendert Clootwijck, voor 3337 gld. 10 st. 13 gemeten 250 roeden land in verschillende percelen in De korendijk. Een dag later verschenen Boucquet en de Roest voor de schout en schepenen te Puttershoek en deden transport aan Hartgoet van het huis St. Joris met de stallinge (voor 20 paarden) daar aan behorende etc. aan de oostkant van de Haven aldaar. Zij verklaarden van de koop voldaan te zijn met het transport van de genoemde landerijen onder De Korendijk en met nog een custingbrief, waarmee de totale koopsom 4500 gld. Bedroeg. In diverse akten m.b.t. tot deze overdrachten is vader Clootwijck abusievelijk als 'Cornelis Clootwijck' opgetekend. Overigens was voor de voornoemde overdracht van landerijen wel een duwtje in de rug nodig geweest, want op 26-4-1667 was de Dordtse notaris Gijsbert de Jager naar herbergier Hartgoet in de herberg St. Joris te Puttershoek getogen om namens Mr. Franchoys Bouquet, chirurgijn binnen Dordrecht, als getrouwd hebbende Ingentien Leenders Clootwijck, en namens de te IJsselmonde wonende Cornelis Claasen de Roest, als voogd over Cornelis Clootwijck, Boucquet's huisvrouwen broeder, aan te dringen om binnen acht dagen overdracht te doen van de landerijen onder de Korendijk en het passeren van de schuldbrief, gevest en gehypothequeerd op St. Joris te Puttershoek.Clootwijck werd nog in tal van minder relevante akten vermeld gevonden.
    Op 20-11-1667 compareerde Cornelis Claasen de Roest, als voogd van Cornelis Clootwijck, zoon van Leendert Clootwijck, volgens testament ....(notaris, plaats en datum helaas niet ingevuld) en machtigde Mr. Franchoys Bouquet, chirurgijn en burger van Dordrecht, getrouwd met Ingentien Leenders Clootwijck, mede erfgenaam van Leendert Clootwijck, om in zijn naam geld te innen en schulden te voldoen in de boedel van zaliger Clootwijck.
    Emmeken Corssen Spruyt, weduwe van Leendert Clootwijck, wonende te Puttershoek, stelde zich op 17-2-1668 borg voor haar zuster juffr. Neelken Corssen Spruyt, weduwe van Cornelis Vos, wonende in Klein-Cromstrijen, vanwege gepacht weiland. De vier percelen land, tezamen 13 gemeten 100 roeden, onder De Korendijk werden op 11-12-1671 tussen Mr. Franchoys Bouquet en s(injeu)r Cornelis Clootwijck, drossaard en schout tot Baardwijk, gekaveld.
  • Vermelding vanaf 24 april 1604: Akte te Mijnsheerenland.Bron 2
    24 april 1604 (4ve)
    Pieter Pietersz. Dousburg verkoopt aan Lenert Oolofsz. in Strijen een jaarlijkse losrente van 8 Cgld en 7 stuivers voor 40 groten Vlaams ’t stuk. Hij verzekert deze som op 2 morgen en 300 roeden land in het Oudeland van Moerkercken (OvM). Oost: een vicarie van die van Barendrecht. Zuid: de gemeenlandse wetering. West: de erfgenamen van Johan Pauly. Noord: Pieter Cornelis Meeldijck. Voorts nog op 1 morgen (mrg) en 200 roeden (roe) land in het Oudeland van Moerkerken.
    Oost: Elisabeth van Beaumont te Dordrecht, weduwe wijlen Heijnrick van der Stegen. West: de weg. Noord: de Oostmolenweg; welke landerijen hem aangekomen zijn bij overlijden van zijn vader en moeder. Hij verklaart dat de landerijen bezwaard zijn met een hoofdsom van 500 Cgld ten behoeve van Johan en Boudewijn van Bekesteijn Corneliszonen.
  • Zij is overleden na 14 april 1675.Bron 1
  • Een kind van Corstiaen Pietersz Spruijt en Aelken Jacobs Hoogewerf
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2023.

Gezin van Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt

(1) Zij is getrouwd met Anthonis Jansz (Thonis Theunis) Polderman.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 23 mei 1638 te Strijen.Bron 1


(2) Zij is getrouwd met Pieter Pietersz jonge Doesburg (Dousburg).

Ze zijn in de kerk getrouwd op 27 mei 1646 te Dordrecht.Bron 1


(3) Zij is getrouwd met Leendert Cornelisz (Quirijnsz Crijnen) Klootwijk.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 17 januari 1666 te Puttershoek.Bron 1

Leendert tr. 3e Puttershoek (otr. 2-1) 17-1-1666 Emmigje Corsse Spruyt, woonde te Strijen (1638), weduwe wonende Puttershoek (1666)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt

Jorisje Wouters
± 1547-< 1608

Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt
± 1613-> 1675

(1) 1638
(2) 1646
(3) 1666

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEELI door K.J. Slijkerman
    2. oud recht. archief Register van Moerkercken 1606-1617 door L. Helms van Eis, https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1182&type=source

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1666: Bron: Wikipedia
      • 19 augustus » Schout-Bij-Nacht Robert Holmes vaart het Vlie op en verbrandt 150-170 schepen. Holmes verwoest de volgende dag door brand 240-250 van de bijna 300 huizen van West-Terschelling. Op deze dagen vallen minimaal 2.000 doden. De Amsterdamse beurs sluit een paar dagen.
        1rightarrow blue.svg Zie Holmes's Bonfire voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
      • 2 september » Grote brand van Londen waarbij een groot gedeelte van Londen afbrandt.
      • 14 november » De eerste bloedtransfusie wordt uitgevoerd door Richard Lower.

    Over de familienaam Spruijt

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Spruijt.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Spruijt.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Spruijt (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I24881.php : benaderd 3 mei 2024), "Emmetje Cors (Emmigje Emmerantia Corstiaens) Spruijt (± 1613-> 1675)".