Stamboom Kroon en Telleman » Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk (± 1605-????)

Persoonlijke gegevens Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk 

  • Hij is geboren rond 1605.
  • Vermelding.Bron 1
    Cornelis Leendertsz. Clootwijck, geb. ca. 1605, weduwnaar en landbouwer van en wonende te Dubbeldam (1654), woonde te 's-Gravendeel (1634), landbouwer te Dubbeldam (1654), burger van Dordrecht, tavenier, waard in de herberg 'van t hert (hart)' buiten de Vuilpoort van Dordrecht (zeker in de periode 1658- 1669), burgerkapitein van Dordrecht (1669), woonde in het Oude Manhuys aldaar (1676, 1679), overl. aldaar en begr. Dordrecht (Grote Kerk) 16-4-1679, tr. Ie voor 27-7-1643 Maertgen (Maeycken) Cornelisdr., boerin en koopvrouw in boter te Dubbeldam, overl. tussen 1643 en 1654, tr. 2e Dubbeldam (otr. Dordrecht 9-10 en aldaar bescheid ontvangen om op Dubbeldam te tr. 17-10) 18-10-1654 Jaco(b)mijntge (Jaquemijntgen) Abrahamsdr. de Both, ged. Dordrecht 4-1-1612, van Dordrecht, wonende op de Nieuwe Haven aldaar (1636), weduwe van Dordrecht, wonende op de Varckemarckt aldaar (1654), burgeres van Dordrecht, begr. Dordrecht (Grote kerk) 28-2-1666, dochter van Abraham Fransz. de Both en Sijken Pietersdr., weduwe van (tr. Dordrecht (otr. aldaar 9- 11, tr. op voorschrijven van Zwijndrecht) 25-11-1636 Leendert Lambrechtsen Cuyper (ged. Zwijndrecht 29-8-1610, j.m. / j.g. van en wonende Zwijndrecht, wonende bij de Botjestraat te Dordrecht 1636, schiptimmerman, borger van Dordrecht, zoon van Lambrecht Leendertsz. 'Schuytemaecker', schiptimmerman, diaken, schepen en 'capiteyn' te Zwijndrecht, en Hilleken Pietersdr.).

    Blijkens de hiervoor al behandelde akte van 12-4-1669 was Clootwijck toen 64 jaar oud.
    Op 7-10-1634 stelde de op 's-Gravendeel wonende Cornelis Lenaertsen Clootwijck zich met Stoffel Stoffelsz. als borg voor Pieter Stoffelsen, schipper van 's-Gravendeel, voor een schuld van 275 car. gld. aan een scheepstimmerman.
    Op 3-7-1636 was Clootwijck eiser in een zaak te 's-Gravendeel tegen Jacob Aerts Kuysmuys."
    Maeycken Pietersdr., huisvrouw van Cornelis Janssen van de(r) Grient, burger van Dordrecht, legde op verzoek van de pachter van de boter over de stad Dordrecht op 27-7-1643 voor een notaris aldaar een verklaring af over de op Dubbeldam wonende Maeycken Cornelisdr., huisvrouw van Cornelis Clootwijck. Zij had op de voorgaande zaterdag omtrent 8 uur 's-ochtends boter afgeleverd ten huize van de attestante en was in de keuken aldaar in onenigheid geraakt met de deurwaarder der gemene middelen. Op 18-4-1645 werd er te Puttershoek een veiling gehouden van melkgereedschappen en dieren, waarbij Cornelis Clootwijck inzette voor een koe en een hokkeling.
    Op 30-9-1654 maakte Cornelis Leendertsen Clootwijck, weduwnaar van Maertgen Cornelis, wonende op Dubbeldam, met Jacobmijntgen Abrahams de Both, weduwe van Leendert Lambertsen Cuyper, wonende te Dordrecht, aldaar akte van huwelijkse voorwaarden. Er zou geen gemeenschap van goederen tussen hen bestaan en zij zouden elk hun goederen inbrengen, waarvan een inventaris zou worden opgemaakt. Uit haar inbreng zouden ook haar vier kinderen geallimenteerd moeten worden. Elk kind was 100 gld. met een uitzet naar staat der boedel toegezegd, volgens akte opgemaakt voor (dezelfde) notaris Johan Schoormans op 22-9-1654. Hun eventuele gezamenlijke kind of kinderen zouden na overlijden van de eerste ouder gezamenlijk 500 Car. gld. uitgereikt krijgen. Clootwijck plaatste zijn handmerkje; de toekomende bruid zette haar handtekening. Aangezien deze akte op geen enkele manier rept van voorkinderen van Clootwijck, mag aangenomen worden dat hij toen kinderloos was.
    In 1655 kreeg Cornelis Leendertsen Clootwijck, tegenwoordig wonende 'anner der selve stede' (= Dordrecht), door notaris Arent van Neten namens de Dordtse koopman Dirck Schijvelberch aangezegd, dat laatstgenoemde niet van plan was om hem de huur van 10 morgen 128 roeden land in de Zuidpolder van Dubbeldam, door Clootwijck sedert Kerstmis 1653 voor zeven jaren in pacht genomen, voortijdig te laten beëindigen en dat hij in dat geval de kosten en schaden op hem zou verhalen. Ongetwijfeld was Clootwijck na zijn hertrouwen met een Dordtse burgeres in 1654 bij haar ingetrokken en had zijn boerenbedrijf in Dubbeldam willen beëindigen.
    Op 15-4-1658 werd er ten huize van Cornelis Leendertsen Clootwijck, waard in de herberg 'vant hart' binnen Dordrecht, een notariële akte gepasseerd, waarbij hij ook als getuige optrad en waaronder hij zijn merkje plaatste.
    Op 9-11-1658 werd door het polderbestuur van de polder van St. Anthoniepolder de gemenelandsschouw gehouden. Ten huize van Cornelis Lenertsz. Clootwijck - waar deze stond wordt overigens niet vermeld maar dit moet de herberg 'vant hart' te Dordrecht zijn geweest- hadden zij voor 1 gld. verteerd terwijl zij wachtende waren. Ook werd door hen een paard van Clootwijck gehuurd.169 Hoewel Clootwijck zeker al in 1658 de genoemde herberg dreef blijkt pas uit een akte van 28-1-1661 dat hij het huis en erf, vanouds genaamd 'het hert' buiten de Vuilpoort van Dordrecht, staande tussen genoemde poort, 'van outs genaemt de gevangenis', en het huis van Cornelis Jansen Schram, had aangekocht. Verkoper was de Dordtse burger Jan Hendricksen Westerholt (ook: Van Westerhout), die tevens iedicanten, bedtsteden, tafels, behancksels en anders' overdroeg voor in totaal het gigantische bedrag van 9800 Car. gld. en 2 rozennobels als spillegeld. Dit bedrag -het goed was nog belast met 1100 car. gld.- mocht Clootwijck in diverse termijnen voldoen. Clootwijck plaatste weer het van hem bekende handmerkje. De transportakte van de herberg dateert van 10-5-1661. Toen deed Hendrick van Westerhout uit naam van zijn vader Jan overdracht aan Cornelis Leendertsz. Clootwijck en zijn vrouw Jacobmijntgen de Bodt, burger en burgeresse van Dordrecht. In de akte werden afspraken vastgelegd over de (Jan Hendricxz. van Westerhout toebehorende) gevangenpoort grenzende aan de muur van de herberg, waarin een 'cantoor' was gemaakt en dat pas na overlijden van Van Westerhout en zijn vrouw dichtgemetseld mocht worden. Tevens zouden de kelders van het huis 'de gevangenpoort' niet bij de overdracht inbegrepen zijn. De akte spreekt van een koopsom van 7000 Car. gld. en van een op de herberg rustende schuldbrief van 3100 Car. gld. Vervolgens werd een schuldbrief ter somme van 3000 Car. gld. ten behoeve van de verkoper opgemaakt.' In 1646 was de Vuilpoort overbodig geworden als stadsgevangenis en aan de waard van de ernaast gelegen herberg verkocht. De ongelukkige gevangenen werden sedertdien diep onder het stadhuis gehuisvest; in de in de volksmond bijgenaamde 'diefput' of'Leeuwenkuil'.
    Clootwijck en zijn vrouw leenden bij akte van 6-2-1662 2000 Car. gld. van joffr. Margrieta Dircxdochter, weduwe van de heer Johan Cools, waarbij zij al hun goederen als zekerheid stelden. Clootwijck plaatste zijn handmerkje; zijn vrouw ondertekende de akte.
    Op 16-2-1662 waren Cornelis Leenderts Clootwijck en (zijn stiefzoon) Lambert Leenderts Cuyper, burgers van Dordrecht, getuigen bij het opmaken van een notariële akte. Clootwijck plaatste hierbij zijn handmerkje."
    Op 8-2-1663 attesteerden Cornelis Leenaerts Clootwijck, waard in de herberg 'van t hert' buiten de Vuilpoort, en Cornelis Geltelder, wonende binnen Dordrecht, ten verzoeke van de Dordtse burger Herber van Hogeveen.
    In een akte van 1-8-1663 werd de te Dordrecht wonende Cornelis Clootwijck door jonker Balthasar van der Hasselholt (Hasselhout) geseyt Stockheijm, wonende op het huis te Neerbosch bij Nijmegen, gemachtigd om te Ridderkerk een huis en boomgaard te transporteren.176 Te Ridderkerk werd door mij de betreffende transportakte niet teruggevonden. Overigens was de jonker daar op 5-1-1664 wel in eigen persoon aanwezig om landerijen over te dragen.177
    Ongetwijfeld was de echtgenote van Clootwijck identiek met de op 28-2-1666 in de Grote kerk te Dordrecht begraven vrouw van Dirck Clootwijck; dit getuige de volgende optekening: 'een baer voorde vrou van Dirck Clootwijck waert int hart buyten de vuylpoort - een pont graft twee mael luyens'.
    In een akte gedateerd 10-10-1669 legde 'capiteyn' Cornelis Clootwijck, herbergier ('int hart buyten de vuylpoort' = doorgehaald) en burger van Dordrecht, met stadsgenoten een verklaring af ten behoeve van zijn buurvrouw, de buiten de Vuilpoort wonende Geertruyt Claesdr. Hij plaatste weer het van hem bekende handmerkje.
    Op 2-9-16'/'4 was Clootwijck te Dordrecht getuige bij het opmaken van een -wellicht wel ten zijnen huize opgemaakte- notariële akte, waaronder hij wederom zijn handmerkje plaatste.179 Jacobus de Vlucht, mr. schiptimmerman wonende 'buyten tusschen de Speuy en de Sluys poorten deser stad (= Dordrecht)', verklaarde n.a.v. een lening op 21-8-1676 600 Car. gld. schuldig te zijn aan de in het Oude Manhuys wonende Cornelis Clootwijck.
    Cornelis Clootwijck stierfin het Oude Manhuys te Dordrecht en werd op 16-4-1679 in de Grote kerk aldaar in een huurgraf ter aarde besteld, waarbij twee maal geluid werd. In de administratie van genoemde kerk was, evenals toen zijn vrouw ter aarde werd besteld, onduidelijkheid gerezen over zijn voornaam. In het dodenboek werd hij als Adriaen Clootwijck opgetekend, maar in het begraafboek als Dirck Clootwijck! Voor notaris Johan van der Hoop had Clootwijck op 21-3-1679 zijn laatste testament gemaakt. Het protocol van deze notaris is helaas verloren gegaan, zodat zijn erfgenamen niet zijn.
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 16 april 1679 in Dirdrecht, Grote kerk.Bron 1
  • Een kind van Leendert Huygensz Klootwijk alias 'van (vuyt) Saerloos (Sareloys, Salooys)'
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 juli 2022.

Gezin van Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk

(1) Hij is getrouwd met Maertge (Maertje) Cornelis.

Ze zijn in de kerk getrouwd voor 27 juli 1643.Bron 1


(2) Hij is getrouwd met Jacomijntje (Jacobmijntje Jaquemijntje) de Both.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 18 oktober 1654 te Dubbeldam.Bron 1

Cornelis 2e Dubbeldam (otr. Dordrecht 9-10 en aldaar bescheid ontvangen om op Dubbeldam te tr. 17-10) 18-
10-1654 Jaco(b)mijntge (Jaquemijntgen) Abrahamsdr. de Both, , van Dordrecht, wonende op de Nieuwe Haven aldaar (1636), weduwe van Dordrech

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. DE FAMILIEGROEPEN CLOOTWIJCK OP DE ZUIDHOLLANDSE EILANDEN CA. 1500-1700 met naamdragers (de) Pachter, (de) Leenheer, Visser, Groenendijck, Barendrecht en Cappiteyn DEELI door K.J. Slijkerman

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1654: Bron: Wikipedia
      • 2 februari » Première van Vondels treurspel Lucifer.
      • 5 februari » Tweede en laatste opvoering van Vondels treurspel Lucifer. De autoriteiten verbieden verdere voorstellingen en het stuk blijft bijna twee eeuwen weg van het toneelpodium.
      • 8 mei » Vrede van Westminster wordt ondertekend, einde van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
      • 7 juni » Lodewijk XIV wordt tot koning van Frankrijk gekroond.
      • 12 oktober » De Delftse donderslag, ontploffing van een opslagplaats voor buskruit in de binnenstad van Delft leidt tot vele doden en grote schade.
      • 23 november » Blaise Pascal heeft bijzondere metafysische ervaring.

    Over de familienaam Klootwijk


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I24872.php : benaderd 22 mei 2024), "Cornelis Leendertsz de jonge Klootwijk (± 1605-????)".