Stamboom Kroon en Telleman » Ingen Bastiaensz Cranendonck (± 1625-1697)

Persoonlijke gegevens Ingen Bastiaensz Cranendonck 

  • Hij is geboren rond 1625 in IJsselmonde.Bron 1
  • Vermelding: Levensloop.Bron 2
    INGEN BASTIAENSZ. CRANENDONCK (van IVf)
    Geboren naar schatting rond 1625 te IJsselmonde, overleden aangegeven 14.12.1697 aldaar. Ingen Bastiaensz. vervulde gedurende bijna dertig jaar de functie van schepen/laagheemraad te Oost-IJsselmonde (1666-90 en 1694-95). Bovendien volgde hij zijn broer Gerrit op als hoogheemraad van de polder Varkensoord (1681-97), zodat de belangen die de familie in die polder had goed behartigd waren. Vanwege het aandeel in de erfenis van Gerrit Bastiaensz. Cranendonck, die boedelhouder was geweest van hun moeder, was Ingen in 1680 geld schuldig aan de kinderen van zijn overleden zuster Margrieta. Waarschijnlijk heeft Ingen het van zijn moeder afkomstige bezit in IJsselmonde onder zijn hoede genomen en heeft hij de andere erfgenamen moeten uitkopen. Wellicht was dit de reden voor de verkoop van diverse bezittingen: een dijkboomgaardje (1682) en een huisje met toebehoren (1686), beide gelegen naast de Smeetlandseweg aan het westeinde van (Oost-) IJsselmonde, en een perceel land (1690). Vanaf 1690 is hij steeds meer land aan anderen gaan verhuren, vermoedelijk omdat hij vanwege zijn leeftijd (hij was toen ongeveer 65 jaar oud) dit land niet langer zelf kon gebruiken. In eerste instantie verhuurde hij 11 hond weiland in het Oudeland van IJsselmonde, gelegen ten zuiden van zijn “bruikweer”. Een vijftal jaar later verhuurde hij bovendien ruim 4 1/2 morgen land in Varkensoord en nog 3 morgen wei- en zaailand in het Oudeland van Usselmonde aan zijn neef Wouter Pietersz. Cranendonck voor een periode van maar liefst 18 jaar. Na zijn overlijden in 1697 verkavelden zijn erfgenamen de nagelaten boedel, waaruit wel duidelijk wordt, dat Ingen als langstlevende zoon van Bastiaen Pietersz. Cranendonck in het bezit was gekomen van zeer veel land onder Usselmonde.
    Bij de negen kavels land waaruit zijn erfenis bestond, bevonden zich nog diverse van zijn grootvader schout Pieter Pietersz. Cranendonck afkomstige percelen in het Oudeland van Usselmonde.
    Hij huwde 17.03.1665 te Rotterdam (op attestatie van Usselmonde):
    LIJNTJE HENDRICKSDR. IN ’T VELT
    Geboren vermoedelijk te Oost-IJsselmonde, overleden 1675 aldaar. Zij was een dochter van Hendrick Jansz. in ’t Velt, schepen van Oost-IJsselmonde, en Grietje Lenertsdr.
  • Vermelding vanaf 14 mei 1670: 285 verkoop 14-mei-1670.Bron 3
    Leendert Heijndricxs Int Velt, Ingen Bastiaensz Craenendonck, man van Lijntgen Heijndricx Int Velt, en Emont Pauwelsz Craenendonck met Dirck Leendertsz Int Velt, die van Jan Heijndricxsz Int Velt een akte van transport heeft, die d.d. 21 oktober 1669 voor Engelbrecht van der Grijp, notaris te Ridderkerk, is opgemaakt, voorts Japhet Heijndricxsz Int Velt, Pieter van Dijck, man van Fijtgen Heijndricx Int Velt, en Pieter Huijbrechtsz, man van Arijaentgen Heijndricx Int Velt, allen erfgenamen van hun zuster Maijcken Heijndricx Int Velt, verkopen aan Jan Cornelisz Bij der Veer (Bijderveer) 5 morgen land, gelegen aan de dijk van het oosteinde alhier, en de 12 roeden buitendijks, ten oosten begrensd door juffrouw Douw en ten westen door Teunis Jansz Spruijt. De koopsom is 2991 gulden.
  • Vermelding vanaf 31 maart 1682: 100 schuldbekentenis 31-mrt-1682.Bron 4
    Floris Paulus Verschoor, wonende te West-IJsselmonde, verklaart 1000 gulden schuldig te zijn aan Inge Bastiaens Kranendonck, wonende te Oost-IJsselmonde.
    Hij belooft het bedrag te betalen.
    Zijn goederen dienen als borg.
  • Vermelding vanaf 26 mei 1698.Bron 2
    26.05.1698: de nalatenschap van Ingen Bastiaens Cranendoncq wordt verdeeld tussen de erven o.a.“Bastiaen Prs.Cranendoncq woonende onder Dubbeldam, soo voor haer selven en als voogden ende rato caverende voor de nagelaten weeskinderen van Willempje Prs. Cranendoncq, Wouter Prs. Cranendoncq woonende onder IJsselmonde,Arij Willems van der Wael woonende onder Spijkenis als getrouwt sijnde met Maria Prs. Cranendoncq, ende Arijen Lauwen van Dijck woonende onder Claeswael als getrouwt sijnde met Pieternel Prs. Cranendoncq"(zie verder Vo) (ONA Usselm.4991,f.92)
  • Vermelding vanaf 26 mei 1698: de nalatenschap van Ingen Bastiaens Cranendoncq wordt verdeeld.Bron 2
    26.05.1698: de nalatenschap van Ingen Bastiaens Cranendoncq wordt verdeeld: “Willem Cornelisz. de Graeff als rato caverende voor sijn moeder Ariaentje Bastiaens Cranendoncq wed.Corn.de Graeff, Arij en Seger Geerits Fonckert woonende onder Claeswael, en Bastiaen Prs.Cranendoncq woonende onder Dubbeldam, soo voor haer selven en als voogden ende rato caverende voor de nagelaten weeskinderen van Willempje Prs. Cranendoncq, Pieter Fonckert woonende onder Strien, mitsgaders Wouter Pieters Cranendoncq woonende onder IJsselmonde, Arij Willems van der Wael woonende onder Spijkenis als getrouwt sijnde met Maria Prs. Cranendoncq, ende Arijen Lauwen van Dijck woonende onder Claeswael als getrouwt sijnde met Pieternel Prs. Cranendoncq; alle tesame erffgenamen ab intestato van Ingen Bastiaens Cranendoncq in sijn leven woonende onder IJsselmonde"; zij kavelen in drie delend. Ariaentje Bastiaens Cranendoncq wede De Graeff ontvangt kavel A (2 mr weiland in het Oudeland van IJsselmonde), kavel B (2 mr zaailand in het Oudeland van IJsselmonde), kavel C (1 mr 500 roe weiland in het Oudeland van IJsselmonde), kavel D (100 roe zaailand in West-IJsselmonde, genaamd “den Hoogewerff") en kavel E (2 mr weiland in Varkensoord). 2. Wouter Pieters Cranendoncq ontvangt kavel F (3 mr weiland in het Oudeland van IJsselmonde) en kavel G (2 mr zaailand in West-IJsselmonde in Varkensoord). 3. Arij Fonckert, Zeger Fonckert en Bastiaen Pieters Cranendoncq (voor zichzelf en als voogden voor de minderjarige kinderen van za.Willempje Prs Cranendonck), Pieter Fonckert, Arij Willems van der Wael en Arij Lauwen van Dijck ontvangen kavel H (1 mr weiland In het Oudeland van IJsselmonde) en kavel I (4 mr 350 roe zaailand in Varkensoord) (ondertekend: het merk + 111 van Wouter Prs Cranendoncq, “Arij Willems van der Wael, Arij van Dijck, Willem de Graef, Bastiaen Kranendonck, Arij Geerits Foncker,Seger Geerits Fonckert, Pieter Geeritse Fonckert") (ONA IJsselm. 4991 ,f.92 e.v.)
  • Hij is overleden op 14 december 1697 in IJsselmonde.Bron 5
    1675: vermeld in de kerkrekening van Usselmonde:“ontfangen van het graft in de kerck en kleet van Inge Bastiaensz. vrouw/5-10-0" (NHK IJsselm.171)
  • Een kind van Bastiaen Pietersz Cranendonck en Maertge Adriaens Hordijk (Hordijck)
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 augustus 2022.

Gezin van Ingen Bastiaensz Cranendonck

Hij is getrouwd met Lijntje Hendricks in 't Velt (Veld).

Ze zijn in de kerk getrouwd op 17 maart 1665 te Rotterdam.Bron 6

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Ingen Bastiaensz Cranendonck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Ingen Bastiaensz Cranendonck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Ingen Bastiaensz Cranendonck


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. https://genealogie.voorouder.nl/getperson.php?personID=I71445&tree=voorouders
    2. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
    3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=64&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=spruijt&miaet=1
    4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=304&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1
    5. wordt als ovl vermeld in bijgevoegde akte, De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
    6. https://gw.geneanet.org/rijerkerk?lang=nl&p=ingen+bastiaans&n=cranendonck

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1665: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » Begin van de Tweede oorlog tussen Nederland en Engeland.
      • 6 maart » Het eerste nummer van de Philosophical Transactions, het tijdschrift van de Royal Society, wordt gepubliceerd.
      • 19 april » Heiligverklaring van Franciscus van Sales (1567-1622), Frans bisschop van Genève, door paus Alexander VII.
      • 12 augustus » In de baai van Bergen begint tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog een zeeslag tussen een Nederlandse retourvloot met een van de rijkste vrachten ooit aan boord en een Engels flottielje van oorlogsschepen.
      • 10 december » Mede op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter komt het Korps Mariniers tot stand.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1697: Bron: Wikipedia
      • 13 maart » Tayasal, het laatste vorstendom van de Itzá - Maya, wordt door de Spanjaarden veroverd.
      • 11 september » Slag bij Senta: Eugenius van Savoye verslaat de Ottomaanse Turken bij Senta.
      • 20 september » De Vrede van Rijswijk wordt getekend.
      • 2 december » St Paul's Cathedral (Londen) geopend.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Cranendonck


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I23656.php : benaderd 6 mei 2024), "Ingen Bastiaensz Cranendonck (± 1625-1697)".