Stamboom Kroon en Telleman » Marijken Staes Sneuckelaer (± 1643-????)

Persoonlijke gegevens Marijken Staes Sneuckelaer 

  • Zij is geboren rond 1643 in Maasdam.Bron 1
  • Vermelding vanaf 1 maart 1644.Bron 2
    Fol. 90 vs. e.v.
    - 1 maart 1644: Heyman Jacobss., schout, Jacob Corn(elis) Snokelaer, Jacob Leendertss., heemraden.
    Aryen Aertss. Spruyt, wonende onder de jurisdictie van ‘s-Gravendeel, bekent schuldig te zijn aan Maryken Staesen, weeskind van Nelletge Dirckxdochter zaliger, alhier residerend.d.de, 227 Car. gld. vanwege opgenomen penningen aangeteld en ontvangen uit handen van Heiman Jacobss., schout voornoemd, als oppervoogd van alle wezen onder zijn bedrijve, en Dirck Corn(elis) Quartel, mede wonende op ‘s-Gravendeel, als bestevader en gerechte bloedvoogd van het voornoemde weeskind. Hij belooft dit geld over een jaar met interest jegens de penning 20 terug te betalen onder verband van zijn persoon en roerende en onroerende goederen. Aryen P(iete)r(s) verdonck en Corn(ed.d.lis) Bastyaenss. Spruyt, mede wonende ten dorpe van ‘s-Gravend.d.deel, stellen zich als borgen.
    Deze akte ondertekend door schout Heyman en secretaris J.W. Hoffman. heemraden Snokelaer en Jacob Leendertss. zetten handmerkje.
    In de marge van de akte vermeld dat de obligatie is verhoogd met drie jaren interest, lopnende tot maart 1647. Verder nogmaals de interest met drie jaren verhoogd; lopende tot 1 maart 1650. In de marge als voogd van het weeskind vermeld: Aryen Dirckxss. Quartel
  • Vermelding vanaf 1 mei 1651: Marijken krijgt nog geld van haar oom Dirck Dircks Quartel (broer moeder).Bron 2
    ol. 187vs. e.v.
    - 1 mei 1651: Willem Meertenss., schout, Jan Aryenss. Maesdam, Harmen Lodewijckxss. Montaen, heemraden.
    Dirck Dirckxss. Quartel, wonende onder de jurisdictie van Strijen, bekent schuldig te zijn aan Marijken Staesen, weeskind van Nelletge Dirckxs zaliger, 312 Car. gld. 18 stuivers vanwege geleende en aangetelde penningen ontvangen uit handen van Jacob Cornelis Snokelaer, als voogd van het voorzegde weeskind, aangeteld met consent van de schout van Maasdam.
    Hij neemt dit geld met interest jegens de penning 20 in het jaar en dat onder verband van zijn persoon en al zijn goederen. Compareren mede voornoemde Jacob Corneliss. Snueckelaer en Pluen Dirckxss. Quartel, wonende op ‘s-Gravendeel, en stellen zich borgen. Akte getekend door de schout en de heemraden en secretaris J.W. Hoffman.

    In de marge opgetekend: ‘dese obligatie is voldaen mitsgaders het geene hier onder is verhooght en sijn de pen(ningen) wederom tot gestelt ae(n) Domine Bastingius volgens de obligatie daer van gemaeckt ten oorkonde geteyck(ent) op den 30 mey XVJc seven en vijfftigh’. Getetekend door secretaris J. van Breedenhoff. Daaronder genoteerd dat op 1 mei 1656 deze 312 gld. 18 st. is verhoogd 5 jaren met interest de penning 5 en dat de interest bedraagt 78 gld. 5 st.. Gaat af van de inted.d.rest voor de schout en heemraden en verteringen 5 gld. 14 st., zodat de hoofdsom met de intrest is 385 gld. 9 st. die Dirck Dircxss. mede tot zijn last neemt tegen de penning 5. ‘Alsoo dese Oblygatie wert vermist en soo de selve int openbaer werde comt sal voor niet geacht worden maer sal den comparant met de 385 gld. mogen voldoen metten verloopen interest tot datum deses toe’. Akte gedaan 1 mei 1656 voor schout en heemraden, getekend: ‘Vas Cornelysz.’, ‘Jan Aryensen Maesdam Schout’ en handmerkje van Aryen Janss. Wesenhagen.
  • Vermelding vanaf 30 mei 1657.Bron 3
    Fol. 66vs. e.v., akte d.d. 30 mei 1657.
    Jan Ariensen Maesdam, schout, Hermen Lodewijcke Montaen, Ary Jansen Wesenhage, schepenen.
    - Compareert Domine Abrahamus Bastingius, predikant alhier, bekent schuldig te zijn aan Maeyke Staessedr., nagelaten weeskind van zaliger Neeltge Dircken, 400 Car. gld. vanwege opgenomen en aangeteldepenningen door Dirck Dirckss. Quartel als bloedvoogd van het weeskind en met goedvinden van de schout als oppervoogd van de wezen. Hijbelooft ditgeld over een jaar met interest van de de penning 25 of 4 gld. de 100 terug te betalen. Hij verbindt hiervoor 2 mergen 12 hont lands in het Oudeland van Mmaasdam ‘aende maes kant’, belend O Joost Dirckse, Z de maes, W de groote gemeene lants wegh van Maesdam, gelijk hetzelve hem comparanten op heden is getransporteerd.
    Akte getekend door de predikant, de schout, de secretaris J. van Breedenhoff. De schepenen plaatsen hun handmerkje.
    Eronder is opgetekend dat op 13 december 1664 voldaan is.
    getekend door schout Jan A. Maesdam en handmerkje door (o.a. ?) schepen Wesenhagen [dit gedeelte van de akte deels slecht leesbaar door verbleking]
  • Een kind van Staes Jacobsz Sneuckelaer en Neeltje Dircks Quartel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 18 oktober 2021.

Gezin van Marijken Staes Sneuckelaer

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marijken Staes Sneuckelaer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marijken Staes Sneuckelaer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marijken Staes Sneuckelaer

Bastiaentje Staes
± 1584-< 1654

Marijken Staes Sneuckelaer
± 1643-????


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Haar moeder oveleed in 1643, 15 weken na haar geboorte. Data niet bekend, zou ook in 1642 geboren kunnen zijn.
    2. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 2; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman
    3. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 7; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman

    Over de familienaam Sneuckelaer


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I22429.php : benaderd 26 mei 2024), "Marijken Staes Sneuckelaer (± 1643-????)".