Stamboom Kroon en Telleman » Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom (± 1610-< 1665)

Persoonlijke gegevens Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom 

  • Zij is geboren rond 1610.Bron 1
  • Vermelding.Bron 2
    bouwman in Nieuw Bonaventura op een 'schoone wooninge; Schepen van Strijen 1657-1658, dijkgraaf van de Brouck 1661-1665, 1669, ouderling te Strijen 1657. Testeerde met zijn vrouw Strijen april 1658
  • Vermelding.Bron 3
    Burenruzies of familievetes konden het leven van alledag danig bedrukken. Een zaak waar letterlijk een onverkwikkelijk luchtje aan zat speelde zich af in het dorp Strijen in het jaar 1664. Er was namelijk onenigheid ontstaan tussen Meuwes Dircxen Craenenburgh, getrouwd met Truygie Jacobsdr., en Aryen Jacobs Esseboom, tezamen mede-erfgenamen van wijlen hun (schoon)vader Jacob Cornelis Esseboom, die aan Leendert Schilmans, koper van Esseboom’s nagelaten woning op het dorp Strijen, toestemming hadden gegeven om in het slop tussen het huis en dat van buurman Jan van Driel een ‘secreethuyssie’ buiten aan de oostzijde van de zuidgevel van het huis te maken, zoals dit er ook was in de tijd dat Jacob Cornelis Essenboom er woonde, en ‘op het welcke de inwoondersv an de v(oo)rs(chreven) huysinge mogte gaen en keeren sonder verhinderinge ofte contradictie van eenige buyren’. Jan van Driel, die niet zonder reden zal hebben gevreesd hierdoor voortdurend in de stank te moeten zitten, nam daar echter geen genoegen mee en tekende protest aan. Hij had destijds er wel mee ingestemd dat er een ‘hoender huyssie’ (kippenhok) gestaan had en ook toen dat ten tijde van Esseboom was veranderd in een ‘secreet huys’. Hij opperde echter dat dit secreet alleen van binnenuit het huis was gebruikt en niet met een deur buiten uitkwam, zoals Schilmans nu meende te moeten maken. Van Driel vond het kortom stijlloos dat een buur de andere buur ‘soo nae sijn deur soude incomoderen’ met het plaatsen van een secreet, eiste daarom dat dit verplaatst zou worden en had daarom de bouw laten stilleggen met gevolg dat er ‘meerdere onlusten’ waren ontstaan. Om deze zaak uit de wereld te helpen vroegen de partijen om arbitrage van de schout en schepenen van Strijen. Deze kwamen tot het compromis dat Schilmans buiten aan de oostzijde van de zuidgevel van zijn huis een stenen secreethuisje mocht metselen, bedekt met pannen en even groot zoals dit er destijds ook was geweest en op dat moment ook al met paaltjes was uitgezet. De deur diende echter aan de westzijde van het huisje te worden aangebracht en nergens anders, zodat het secreet alleen van binnenuit het huis toegankelijk was. Aan de oostzijde mocht geen luchtgat of een andersoortige opening gemaakt worden, maar dit moest geheel dicht zijn, waarmee de arbiters de kwestie als afgedaan beschouwden. Hopelijk konden de partijen zich hier in vinden en was de lucht tussen hen figuurlijk en hopelijk zeker ook letterlijk geklaard!
  • Vermelding.Bron 4
    De erfgenamen van Truygie Jacobs Esseboom transporteerden op 17-10-1665 aan Bastiaen Cornelis Boer 3 morgen 246 roeden in de Noordkavel van den Broek; westelijk belend door 'den noortcavelsen dijck' en oostelijk door 'de gemeenelants vliedt'. De morgen betaalde Boer er 875 Car. gld. voor.
  • Vermelding.Bron 5
    Truyggie Jacobs Esseboom is borg voor Claas Lambrechts Beldtrock op een verkoping van 10-4-1660.19 Meeuwes Dirricx Craenenburgh verkoopt, als voogd over hun kinderen, diverse goederen op 28-4-1665. Op deze verkoping wordt ook een os verkocht van Adryaen Jacobsz. Esseboom (IIIa.).20 Op 28 en 29-12-1665 worden de goederen van Truygie Esseboom, overleden echtgenote van Meeuwes Dirricx Cranenburgh, in het openbaar verkocht.21 De erfgenamen van Geertruy Jacobs zal. verzoeken op 3-4-1667 scheiding van de inboedel etc. zoals de weeskinderen aanbestorven zijn bij doode van Jacob Cornelisz. Esseboom, haer vader en moeder zal.22 Op 3-4-1667 machtigt Cornelis Hendricx van der Linde, als broeder en testamentaire voogt van moederszijde van zijn onmondige broeders en zusters, nagelaten bij Geertruy Jacobs, ten echte bij Hendric Huyge van der Linde, als bij Meeus Dircx Cranenburgh, onze secretaris Adriaen Vos, om aan de voorn. erfgenamen en weeskinderen uit te betalen de gelden hen aanbestorven van hun grootvader Jacob Cornelisz. Esseboom, als van hun vader en moeder.23 In het kohier van de 200e penning van 1668, worden de kinderen van Truyggie Jacobs Esseboom en Meeuwes Dircxs, won. in Nieuw Bonaventura, besuyden den Langendam, aangeslagen voor 30 gld. Truyg is doot en de boedel is insolvent.
  • Zij is overleden voor 28 april 1665.Bron 1
  • Een kind van Jacob Cornelisz Esseboom en Ariaentje Ariens Vos
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2023.

Gezin van Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom

(1) Zij is getrouwd met Hendrick Huijgen Linden.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 27 maart 1629 te Strijen.Bron 6

Hendrick Huijge van der Linden geb. ca 1604 gehuwd te Strijen 27-03-1629 met Truygie Jans Esseboom

Kind(eren):



(2) Zij is getrouwd met Meeuwis Dircksz Cranenburg.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1648.Bron 6

zij trouwt 1e Hendrick Huijge van der Linden

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom

Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom
± 1610-< 1665

(1) 1629
(2) ± 1648

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1151&type=genealogy
  2. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/Duizend_jaar_Voorgeslacht.pdfhttps://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/Duizend_jaar_Voorgeslacht.pdf
  3. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/02/OV_607_januari_2009.pdf
  4. vanaf pag. 104 ONS VOORGESLACHT - 57e JAARGANG (2002) - No. 534
  5. https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1151&tyhttps://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1151&type=genealogype=genealogy
  6. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/02/OV_607_januari_2009.pdf,

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1629: Bron: Wikipedia
    • 29 januari » De broers Willem Lodewijk, Johan, Ernst Casimir en Otto van Nassau en Saarbrücken verdelen hun bezittingen. Willem Lodewijk krijgt het graafschap Saarbrücken, Johan krijgt Idstein, Ernst Casimir krijgt Weilburg, en Otto krijgt Neuweilnau. Het graafschap Saarwerden blijft gemeenschappelijk bezit.
    • 10 maart » Karel I van Engeland ontbindt het parlement en begint de elfjarige periode, bekend als de Personal Rule.
    • 28 maart » Na een blikseminslag wordt de Grote of Sint-Janskerk in Montfoort door brand verwoest.
    • 4 juni » Het VOC-schip De Batavia slaat lek op een rif van de Wallabi-groep voor de Australische westkust.
    • 14 september » 's-Hertogenbosch capituleert na een strijd van 4 en een halve maand.
    • 12 oktober » Oprichting van het rooms-katholieke (Latijnse) Bisdom Ispahan (Isfahan) in Perzië.

Over de familienaam Esseboom

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Esseboom.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Esseboom.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Esseboom (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I20207.php : benaderd 2 mei 2024), "Truijgje Jacobs (Geertruijt Truygie) Esseboom (± 1610-< 1665)".