Stamboom Kroon en Telleman » Pietertje Jans IJserman (1613-< 1681)

Persoonlijke gegevens Pietertje Jans IJserman 

  • Zij is geboren in het jaar 1613 in Charlois of Rotterdam.Bron 1
  • Vermelding.Bron 2
    Cornelis ging zich tooien met de naam ‘Barendrecht’; dus ontleend aan zijn plaats van herkomst. Zijn vrouw was zonder twijfel één van de vele kinderen van de laatstelijk te Charlois beroepen predikant Johannis Iserman, die uiteindelijk aldaar uit zijn ambt werd gezet en wiens grote, naar Rotterdam uitgeweken gezin in armelijke omstandigheden kwam te verkeren.
    Rond drie uur in de middag van 19-1-1645 maakten Cornelis Crijnensz. en Pietertjen Joannis Isermansdr., echtelieden wonende onder de jurisdictie van het dorp Pernis, ter secretarie van Poortugaal voor schepenen aldaar een testament op de langstlevende. Na overlijden van de eerste der echtelieden diende de langstlevende in de ongedeelde boedel te blijven zitten en zonder daarvan een inventaris te hoeven overleggen. Pas na overlijden van de langstlevende zouden de wederzijdse ‘vrinden’ ab intestato elk voor de helft de nalatenschap verkrijgen. Indien de erfgenamen van de eerstgestorvene alsnog overlegging van inventaris eisten, zouden zij onterfd worden en diende de gehele nalatenschap te komen aan die van de langstlevende. Bij hertrouwen van de langstlevende zouden de rechtmatige erfgenamen van de eerstgestorvene 25 Car. gld. uitgekeerd krijgen. Het is duidelijk dat dit echtpaar kinderloos was.
    Op 1-10-1661 assisteerde Cornelis Crijnen als oom van Neeltge Witte, jonge dochter wonende in Pernis, dochter van Wit Jans, dit nichtje bij het opmaken van haar akte van huwelijkse voorwaarden te Rotterdam met Jacob Willems de Raet, meerderjarige jongman wonende in Poortugaal.
    In een Pernisser schouw in 1665 (vóór 25 juni) werd Cornelis Crijne geordonneerd ‘sijn slencken te verhoogen tegen sijn erf’. Na hem is (zijn zwager) With Jans (Vrijlant) genoteerd.
    Op 24-9-1666 stelden Corn(eli)s Crijnne en Dirck Soeteman zich te Pernis als borgen voor de aankoop door Thonis Cerbijn van een ‘hoopje hout’.
    Cornelis Crijnen en Joost Jansz. Karbijn werden bij akte van 11-8-1668 door de te Pernis wonende Annetje Heermans, weduwe van IJsbrand Jansz., aangesteld tot voogden over haar onmondige erfgenamen.
    Een in april 1669 aangelegde lijst van lidmaten te Pernis maakt melding van Cornelis Crynen en Pietertje Jans. Achter beider naam werd nadien bijgeschreven: ‘obijt’.
    Bij de keur door de schout en schepenen van Pernis van 4-6-1671 werd Cor (eli)s Crijne gesommeerd om voor de eerstkomende schouw ‘sijn boomen wel op te snoeyen en(de) de slencken wel te verhoogen met goede harde aerde een voet boven het oude werck’.
    Op 1-6-1673 testeerde voornoemde Annetje Heermans opnieuw en hierin benoemde zij eveneens Cornelis Crijnen Barendrecht en Joost Jansz. Kerbijn tot voogden over de minderjarigen in haar nalatenschap. Een eventuele familieband tussen testatrice en voogden heb ik nog niet kunnen aantonen. Evenmin is een huwelijk en nageslacht van Cornelis gevonden.
    De in Pernis wonende Pietertie Jans, weduwe van Cornelis Crijnen, transporteerde op 15-5-1681 voor 400 gld. een huis en erf in Pernis aan Arij Bastiaens Hoppel (getrouwd met een nadochter van zwager Wit Jansz. Vrijlant). Dit goed was aan de oostzijde belend aan ‘de gemeenlants wateringe’, zuidelijk en westelijk aan ‘den rijwech’en noordelijk aan Wit Jans. Voldaan werd met 150 gld. kontant en het restant van 250 gld. met een dezelfde dag opgemaakte schepenschuldbrief. In de marge hiervan is aangetekend dat Arijen Bastiaens Hoppel de quitantie van de erfgenamen van Corn(elis) Crijnen en Pietertgen Jans van dd. 26-12-1681 ter secretarie van Pernis vertoonde en dat op 12-6-1683 de schuldbrief geroyeerd werd.
  • Vermelding.
    JOHANNES (DEN) IJSERMAN (ISERMAN) 1592 -1604 (1605 ?).
    (Opm. SH: De data slaan op zijn beroeping te Charlois)
    Geboren te Zottegem in Vlaanderen naar schatting ca. 1535, studeerde aan de universiteit van Leuven, "magister artium", geneesheer te Antwerpen in 1568, te Keulen in 1569, te Frankfurt am Main in 1572, trachtte predikant te worden te Gent in 1579/'80, hetgeen niet lukte. Hij hield voorlezingen uit het huisboek van Bullinger te Groede in 1580/'81, predikant aldaar in 1581, in die tijd ook preekbeurten te Breskens en te Middelburg in Vlaanderen. In 1582 werd hij te Groede ontzet, vervolgens werd hij predikant te St. Kruis in 1582 en in hetzelfde jaar hulppredikant te Cadzand. Ook te St. Kruis werd hij ontzet en vervolgens werd hij predikant te St. Anna ter Muiden in 1583.
    Na 31 mei 1583 vluchtte hij voor de Spanjaarden en op 1 december 1583 hield hij verblijf te Brugge, vluchtte nadien naar de Noordelijke Nederlanden en vestigde zich te Gouda. In 1584 was hij op onwettige wijze in dienst te
    Moordrecht, alwaar hij nog in 1587 werd genoemd als predikant. Tot in 1592 was hij predikant te Polsbroek en werd in dat jaar te Charlois beroepen, waar hij na hevige onrust en beroering in de kerkelijke gemeente veroorzaakt te hebben in 1604 (of in 1605 ?) werd ontzet. Wellicht lag dit aan zijn opvattingen over de kerkelijk leer, maar het schijnt dat er ook geruchten de ronde deden dat hij de minnaar was van ene Catarijn (Cathalijne) Pieters, de verloofde een
    zijner zonen. Na zijn ontzet woonde IJserman enige tijd met zijn familie te Rotterdam, maar kort nadien vestigde hij zich weer te Charlois, waar hij als geneeskundige (chirurgijn) en wellicht ook als schoolmeester werkzaam was. Hij stierf in 1613 en werd te Charlois begraven.
  • Vermelding.Bron 2
    Mr./Ds. Johannes Iserman (IJserman), ‘magister artium’, geneesheer te Antwerpen, Keulen, Frankfurt am Main, predikant te Groede, Sint Kruis, hulp-predikant te Cadzand, predikant te Sint Anna Ter Muiden Moordrecht, Polsbroek en Charlois, schoolmeester, chirurgijn en wellicht ook koster te Charlois,
  • Geloof: vanaf april 1669 Nederduits-gereformeerd.Bron 3
    Cornelis Crijne en Pietertje jans worden in het lidmatenboek van Pernis vermeld, erachter bij beijden; Obijt, datum niet vermeld
  • Zij is overleden voor 26 december 1681 in Pernis.
  • Een kind van Johannes IJserman en Trijntge Cornelis
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 augustus 2022.

Gezin van Pietertje Jans IJserman

Zij is getrouwd met Cornelis Crijnen Barendregt (Barendrecht).

Ze zijn in de kerk getrouwd te Pernis.Bron 1


Notities over Pietertje Jans IJserman

Pietertge wordt niet door K.J. Slijkerman genoemd als dochter van de predikant Iserman en Trijntje Cornelis in zijn beschrijving van het gezin in 1983, (https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/boeken/IJserman_Geslacht.pdf). In 2008 is door dezelfde auteur nog een publicatie verschenen waarin ze wel tot dit gezin behoort: HET (GESLACHT VAN CRIJN WILLEMSZ. UIT WEST-BARENDRECHT door K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 63 (2008), een uitgave van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pietertje Jans IJserman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pietertje Jans IJserman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pietertje Jans IJserman

Pietertje Jans IJserman
1613-< 1681



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/03/OV_598_maart_2008.pdf
  2. HET GESLACHT VAN CRIJN WILLEMSZ. UIT WEST-BARENDRECHT door K.J. Slijkerman Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 63 (2008), een uitgave van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie
  3. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QX-VLB?i=7&cc=2037907

Over de familienaam IJserman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam IJserman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over IJserman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam IJserman (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I18381.php : benaderd 4 mei 2024), "Pietertje Jans IJserman (1613-< 1681)".