Stamboom Kroon en Telleman » Adriaen Jacobsz van Dussen (1592-1641)

Persoonlijke gegevens Adriaen Jacobsz van Dussen 

  • Hij werd gedoopt op 12 november 1592 in Delft.Bron 1
  • Functie: bewindhebber van de West Indische Compagnie in 1640.Bron 2
  • Vermelding: meer info over voorouders van Adriaen van Dussen in Ons Voorgeslacht nov. 2005.Bron 1
    vertrok in 1607 naar Oost-Indië waar hij in 1609 als eerste commies en later als kapitein wordt aangesteld over een op de Spanjaarden veroverd fort op het eiland Batsjan. Tot 1611 bleef Adriaan op deze post en knoopte onderwijl handelsbetrekkingen aan met de bewoners van de zogenaam de Waigioe-Misoel-Archipel. Om zijn onzedelijk gedrag werd hij door gouvemeur-generaal Both uit zijn ambt gezet, maar werd door diens opvolger Reynst weer in gena de genomen en in augustus 1614 als opperkoopman en gezant naar de koning van Djohor (Maleisië) gezonden. In september 1615 deed hij op last van de gouveneur de Molukken. Adriaan bleef daar als luitenant-gouvemeur over de eilanden van Banda. In april 1616 nam hij deel aan de verovering van Poelo-Arydoor en kreeg samen met commandeur Lam het bevel over het daar gestichte fort Revengie. Enige maanden daarna kwam dit eiland opnieuw in opstand en Van der Dussens optreden en levensgedrag maakten hem zo gehaat, dat de inlandse hoofden zelfs de soevereiniteit over hun landen aan de kroon van Engeland opdroegen. In 1617 zag de gouvemeur-generaal Reaal zich dan ook genoodzaakt deze dienaar te ontslaan, al roemde hij ook zijn ijver en discipline, die hij onder zijn volk wist te handhaven. Deze deugden hebben ten tweede male zijn slechte eigenschappen doen vergeten en van 1620-1623 vinden wij hem terug als koopman en opperhoofd te Djambi (Sumatra), terwijl hij ook in de raad van Indië zitting had. Vanaf 1625-1636 treffen we hem in Rotterdam, bewindhebber W.I.C van de kamer Rotterdam 1632, schepen 1632, 1633, 1635, 1636 van Rotterdam, testeerde Rotterdam 6-11-1636 bij notaris Jan van Aller. Waarschijnlijk is hij na 1636 door de Heeren Negentien afgevaardigd om in de Hoge en Secrete Raad van Brazilië zitting te nemen en zich te plekke op de hoogte te stellen. Op 1-3-1640 brengt hij te Rotterdam rapport uit over de staat van zaken zoals hij die bij zijn vertrek had achtergelaten, overl. 26-9-1642, begr. Rotterdam 4-10-1646 tr. Delft 15-10-1625 Helena Leenders Besemer, dochter van Leendert Leendertz. Besemer. Zij was wed. van Rembrant Harpersz.
  • Vermelding vanaf 28 januari 1623: 212 verkoop 28-jan-1623, koopt huis te Rotterdam.Bron 3
    Cornelis Gerritsz Vogel schipper, bevestigt te hebben verkocht aan Adryaen van der Dussen, een huis aan de Nieuwe Haven, waarin verkoper momenteel wonende is, en belendend Pieter van der Meyden wijncooper, en Catharina Donders weduwe van Crijn van Cleyburch.
    De overeengekomen koopsom bedraagt 6.500 gulden.
  • Vermelding vanaf 26 februari 1632: 79 machtiging 26-feb-1632.Bron 4
    Adriaen van der Dussen, coopman, machtigt Severijn Alemans, seepsieder, om zijn aandeel van 1800 gld in de West Indische Compagnie te Amsterdam over te nemen of te verkopen.
  • Vermelding vanaf 10 januari 1636: 421 bevrachtingsovereenkomst 10-jan-1636.Bron 5
    Adrijaen van der Dussen, schepen alhier, en bewindhebber van de Westindische Compagnie, als bevrachter, en Jan Alewijnsz, schipper van het schip 't Vliegende Hart, groot 100 lasten, komen overeen dat de laatste met een voldoende toegerust schip naar Farnambuco in Brasil zal varen, waar gelost zal worden; na uitlevering van de ingeladen goederen zal de schipper een bedrag van 2.200 gulden ontvangen.
    Hij zal gehouden zijn hier of in Brasil een supercargo op zijn schip te nemen, om ook in andere plaatsten aldaar en in Westindien, maar niet op 't eijlant St. Christoffel goederen in te laden.
  • Vermelding vanaf 6 november 1636: 144 testament 06-nov-1636.Bron 6
    Adreaen van der Dussen schepen en zijn vrouw Helena Lenaertsdr Besemer wonende Leuvehaven, maken de volgende beschikkingen.
    Hij alleen disponerend benoemt tot universele erfgenamen zijn vrouw Helena Lenaertsdr Besemer voor 1/3 deel en zijn dochters Geertruyt van der Dussen en Cornelia van der Dussen, elk eveneens 1/3 deel, het vruchtgebruik daarvan echter aan zijn vrouw latend met de verplichting tot onderhoud van hun beide dochters. Voorts geeft hij nadere aanwijzingen voor het geval van eerder overlijden, resp. hertrouwen.
    Tot voogden benoemt hij zijn broer Bruyn van der Dussen raet en de vroetschap van Delft, en zijn zwager Cornelis Jongenaet raet en de vroetschap van Rotterdam.
    Zij alleen disponerend benoemt tot universele erfgenamen haar man Adreaen van der Dussen, samen met hun beide dochters Geertruyt van der Dussen en Cornelia van der Dussen elk voor 1/4 deel, en de kinderen van haar dochter Marya Mathijssen de Lohirville eveneens voor 1/4 deel, het vruchtgebruik van dit laatste latend aan genoemde Marya Mathijssen de Lohirville.
    Tot voogd benoemt zij haar broer Adreaen Leendertsz Besemer oud burgemeester, raet en de vroetschap van Rotterdam.
  • Vermelding vanaf 15 maart 1638: 9 attestatie of verklaring 15-mrt-1638.Bron 7
    Pieter Barnier, metselaer, verklaart op verzoek van Jan Govertsz, wagemaecker, dat hij een jaar geleden namens Adriaen van de Dussen, nu fugitive, werkzaamheden uitvoerde aan zijn huis dat grenst aan de woning van Jan Govertsz.
    Er ontstaat een geschil over betaling van deze werkzaamheden; Adriaen van Berckel, coopman, en Evert Jansz Muyser verklaren door tussenkomst van de arbiters Cors Heijndricxsz Terweel, Jan Huijgensz van der Swiep, coopman en Leendert van Dam, brouwer, te zijn overeengekomen dat op de koopprijs van het huis door Van Berckel van Muijser gekocht, 300 gulden zal worden gekort.
  • Vermelding vanaf 7 maart 1640: 171 bevrachtingsovereenkomst 07-mrt-1640.Bron 8
    Sarich Jansz Hairwijck burgemeester en bewinthebber, van de West Indische Compagnie, Adreaen van der Dussen bewinthebber van de West Indische Compagnie, en Jacob Velthuysen bewinthebber van de West Indische Compagnie, sluiten een overeenkomst met Adreaen Aedreaensz Drooch schipper te Schiedam, voor een reis met het schip de Jager, groot 175 lasten en bewapend met 18 gotelingen naar Phernabucq in Brasyl.
    Bij terugkomst zal het schip afmeren aan de Maas of Goedereessegat.
    In de akte worden nog genoemd de taxateurs van het schip Jan Salomonsen scheepstimmerman van de admiraliteyt, Jan Harmensen Kels alias Witte scheeptimmerman, Jan Cornelisz Speelman coopman, en Evert Hendricksen de Lieffde equipagiemeester, en de camer te Amsterdam.
  • Vermelding vanaf 16 maart 1640: 54 insinuatie of aanzegging 16-mrt-1640.Bron 8
    Jacob van Swieten, gemachtigde van Willem Heyndricxz Cop, insinueert de heren Sarach Hairwyck, Jacob Velthuijsen en Adriaen van der Dussen, bewindhebbers van de Westindische Compagnie, of hun boekhouder. Hij heeft, volgens uitspraak van 11-12-1639 door Jacques Lones en Willem van Borsselen, ruim 2600 gulden van hen tegoed, die hij vergeefs via een interpellatie door Heyman Bick en via aanbeveling door de bewindhebbers te Amsterdam heeft proberen te innen.
  • Vermelding vanaf 20 december 1640: 108 machtiging 20-dec-1640.Bron 9
    Adreaen van der Dussen bewindhebber van de West Indische Compagnie, machtigt Abraham Engelsen coopman te Amstelredam, om aan Jacob Velthuysen bewindhebber van de West Indische Compagnie, zijn aandeel over te dragen die hij had in de West Indische Compagnie te Amsterdam, vervolgens compareert Velthuysen om Engelsen te machtigen het aandeel te accepteren.
  • Vermelding vanaf 28 mei 1641: 37 bevrachtingsovereenkomst 28-mei-1641.Bron 9
    Sebastiaen Francken, raet bij de Hove van Hollant, Abraham Janssen Coopmans, bewindhebber van de Westindische Compagnie in de Camer van de Mase te Dordrecht, Willem Schade, Joost van Lodesteyn, bewindhebber van de Camer te Delft, Heyndrick Nobel, burgemeester alhier, Sarach van Harwijck, out-burgemeester, Adriaen van der Dussen, Thomas Verwer en Jacob Velthuysen, bewindhebber alhier sluiten een overeenkomst met de reders van het schip West Woudekercke met schipper Jan Revertsen die in arrest ligt te Hellevooetsluys. De bewindhebbers zullen 10.000 gulden betalen voor de vracht en maandgelden.
    De reders zijn: Pieter Janssen, Claes Gerrebrant en mede als gemachtigden voor Bastiaen Jacobsen Bestevaer, Dirck Pietersen, Jan Bonck, Cornelis Jansz Visbien, Claes Eglessen, Adriaen de Visch, Trijn Pietersen, Jasper Claessen, Pieter Claessen, Wiggert Pietersen, Dirck Volckertsen, Claes Pietersen, Simon Cornelissen, Teunis Pietersen, Claes Danckertsen, Volckert Heecksen, Freeck Volckertsen, Dirck Janssen, Pieter Dircksen, Maerten Wiggerdael en May Jansz
  • Vermelding vanaf 25 april 1642: 171 machtiging 25-apr-1642, namen broers en zussen plus moeder in de akte.Bron 10
    Adriaen van der Dussen bewinthebber van de West Indische Compagnie,
    Severijn Aelmans coopman, man van Machtelt Jacobs van der Dussen,
    Jacobmina Jacobs van der Dussen, weduwe van NN Jongheneel, out burgermeester, allen eigenaar van een gedeelte van een huis en erf, hen toegevallen als erfgenamen van Cornelia Fransz van Santten, hun overleden moeder, gelegen aan de zuidzijde van het Falie Bagijnhoff te Delft, machtigen Bruyn Jacobsz van der Dussen out schepen en raedt te Delff, om hun aandelen in het genoemde huis te verkopen.
  • Vermelding vanaf 20 februari 1645: 77 schuldbekentenis 20-feb-1645.Bron 11
    Helena Besemers, weduwe van Adriaen van der Dussen, bewinthebber van de Westindische Compagnie en out-schepen, verklaart het testament met haar man bij notaris Jan Andriessen van Aller d.d. 6-10-1636 ongeldig.
    Zij regelt haar nalatenschap aan haar voordochter Maria Mattijsz de Lagirvile of diens kinderen en aan haar 2 dochters uit dit huwelijk Geertruijt en Cornelia van der Dussen.
    Zij benoemt haar broer Adriaen Besemer, burgemeester, en haar zwager Bruno van der Dussen, raedt en vroetschap van Delff, tot voogd.
  • Vermelding vanaf 30 september 1647: 85 overeenkomst 30-sep-1647.Bron 12
    Jan Sondach, koopman in Nantis in Brittanien en Sophia en Jacomina Mercijs, jongedochters, hebben een obligatie gepasseerd omdat Severijn Alemans, hun stiefvader en Machtelt van der Dussen, hun moeder 2470 gulden geleend hebben van Pieter Hoogendijck, waarvoor Jacobmina van der Dussen stiefmoeder van Johannes van Kerrebrouck borg stond. Omdat de borg overleden is en de schuldeiser geld wil zien, is er een kans dat de boedel van hun moeder zal worden verkocht. Daarom sluiten de comparanten een betalingsovereenkomst met de schuldeiser

    83 kwitantie 16-mrt-1648 Pieter Hoogendijk coopman verklaart 2.300 carolus gulden ontvangen te hebben van Joannes van Kerrebroek man van Catharina Jongeneels coopman, als erfgenaam van zijn schoonmoeder Jacobmina van der Dussen, die zich met een obligatie borg gesteld had voor Severijn Alemans en zijn vrouw Magtelt van der Dussen, die 2.000 gulden geleend hadden van Hoogendijk volgens een obligatie, gepasseerd voor
    Niclaas Verhagen notaris.
  • Vermelding vanaf 4 februari 1649: 180 ondervraging 04-feb-1649.Bron 13
    Willem van Aller, 26 jaar, notaris;
    Jan Gerritss Oostvries, 46 jaar, en
    Adreaen Govertss Noorman, 55 jaar,
    allen gedagvaard op verzoek van Adrean Besemer, out-burgemeester en raet en vroetschappe,
    door Dirk Heymanss, gerechtsbode, worden ondervraagd.
    Het betreft een contract , door Van Aller d.d. 22 febr. 1644 gemaakt, waarin Severijn Aelmans, toen zeepsieder in de Vergulde Voet, aan Besemer, oom en voogd van de
    kinderen van wijlen Adrean van der Dussen,
    en aan Helena Besemers, de moeder van de kinderen, goederen, huisraad en inboedel verkocht, volgens een inventaris.
    Zij getuigen verder, dat Aelmans in aanwezigheid van zijn vrouw Machtelt van der Dussen sleutels van de Vergulde Voet aan de kopers overhandigd heeft.
  • Vermelding vanaf 11 november 1649: 101 machtiging 11-nov-1649.Bron 14
    Arnold Hoffland, notaris en Jean Pedij, klerk op de secretarie, zijn curatoren van de boedel en de goederen van Severijn Alemans en Machteld Jacobs van der Dussen. Zij machtigen Nicolaes Vogel, notaris en procureur, namens hen te procederen tegen Adriaen Besemer, Vroetschap en Burgermeester, oom en voogd van Geertruijt van der Dussen (dochter van wijlen Adriaen van der Dussen en Helena Besemer)en Hermanus van Driel, dokter, die getrouwd is met Geertruijts zuster Cornelia.
  • Vermelding vanaf 7 november 1652: 253 attestatie of verklaring 07-nov-1652.Bron 15
    Harmanus van Driel der medicinen doctor, Pieter van Rijsoort en Jacobus Hage verklaren op verzoek van Helena Besemers weduwe van Adriaen van der Dussen dat zij Geertruyt en Catarina Jongeneels goed kennen en Cornelia Merchijs ook en dat zij nu nog leven.
    Verder verklaren zij dat Geertruyt Besemers, weduwe van dominee Duinius predicant in Sevenhuysen, overleden is op 27/07/1652.
    Ze zeggen dat zij familie zijn en dat zij inzage hebben gehad in een brief die Cornelia Merschijs op 30/10/1652 nog geschreven en ondertekend heeft.
  • Vermelding vanaf 11 maart 1658: 290 huwelijksvoorwaarden 11-mrt-1658.Bron 16
    Pieter van Coppenolle, koopman, toekomende bruidegom, geassisteerd door Daniel van Coppenolle, zeepzieder, en Cornelia van der Dussen, weduwe van doctor Harmanus van Driel, toekomende bruid, geassisteerd door Helena Besemer, weduwe van Adriaen van der Dussen, in leven schepen van Rotterdam, sluiten de gemeenschap van goederen uit.
  • Hij is begraven op 26 september 1641 in Rotterdam.Bron 1
  • Een kind van Jacob Bruijnsz van Dussen alias Smaling en Cornelia Frans van Santen Duijst
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 september 2022.

Gezin van Adriaen Jacobsz van Dussen

Hij is getrouwd met Helena Leenderts Besemer.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 15 oktober 1625 te Delft.Bron 17

jongeman , wonend: Bagijnhof
Weduwe van Rembrant Harperszn , wonend: Enkhuisen

Kind(eren):



Notities over Adriaen Jacobsz van Dussen

Kinderen uit het huwelijk met Adriaen Jacobs van Dussen:

2. Cornelia Adriaendr., begr. Rotterdam 5-11-1681, tr. l e Dr. Harmannus van Driel, medisch doctor, tr. 2e Rotterdam 9-4-1658 Pieter van Koppenol (Coppenolle), otr.
3e Rotterdam 10-2-1675 Ds. Henricus van Ankeren, bedienaar des Goddelijks woords tot Vreeswijk, alias de Vaert.
https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/04/OV_573_november_2005.pdf

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adriaen Jacobsz van Dussen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adriaen Jacobsz van Dussen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Adriaen Jacobsz van Dussen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.hogenda.nl/wp-content/uploads/2021/04/OV_573_november_2005.pdf
  2. zie bijgevoegde aktes
  3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=8&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=40&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  5. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=56&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  6. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=60&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  7. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=64&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  8. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=68&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  9. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=72&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  10. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=80&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  11. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=96&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  12. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=120&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  13. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=128&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  14. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=136&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=dussen&miaet=1
  15. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=600&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
  16. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=764&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=driel&miej=1700&miaet=1
  17. DE FAMILIE BESEMER UIT OUDERKERK AAN DEN IJSSEL door B. de Keijzer (Ons Voorgeslacht 1987)

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1592: Bron: Wikipedia
    • 30 januari » Kardinaal Ippolito Aldobrandini wordt gekozen tot Paus Clemens VIII.
    • 2 februari » Bisschopswijding van Paus Clemens VIII in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad.
    • 9 februari » Kroning van Paus Clemens VIII in Rome.
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1641: Bron: Wikipedia
    • 12 juli » Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluiten een Verdrag van Defensieve en Offensieve Alliantie. Doordat beide partijen het verdrag niet respecteren heeft het geen effect in de Portugese koloniën (Brazilië en Angola) onder Nederlandse heerschappij.

Over de familienaam Van Dussen


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I17625.php : benaderd 7 mei 2024), "Adriaen Jacobsz van Dussen (1592-1641)".