Stamboom Kroon en Telleman » Jan Ariens Maasdam (Maesdam) (± 1605-> 1672)

Persoonlijke gegevens Jan Ariens Maasdam (Maesdam) 

  • Hij is geboren rond 1605 in Maasdam.
  • Vermelding.Bron 1
    kerkmeester te Maasdam in 1652, stedehouder 1652 en 1653, heemraad 1653, schout van Maasdam 1654-1667
  • Vermelding.Bron 1
    r.a. Maasdam nr 2. 19 maart 1642:
    Jan Aryens, wed. van Adryaantge Jans, geassisteerd met ziin broeder Jacob Aryens te Mijnsherenland wonende, doet vertichting. Als familieleden van zijn vrouw worden genoemd Heyn Cornelisse. en Jan Corneliss. gebroeders, Aert Bastyaens Koninck geh. met Grietje Aryens en Jacob Pieters geh. met Grietje Cornelis.
    nots Maeskant te Mijnsherenland, 5575, 16 juni 1670 : Testament. Noemt kinderen en zijn broeders Pieter en Isaack.
    Idem, 5876, 14 december 1672: Verkoopt een boerderij met 11 morgen land.
    Weeskamer Strijen nr 2, 5 april 1656: Jan Aryens Maesdam, vader van mary jans, arij jans, neeltie jans, leentgie jans uit Magtelt Willems.
  • Vermelding vanaf 12 januari 1653: onrust in de kerk, Jan Ariens als ouderling.Bron 2
    Fol. 15 vs. e.v., d.d. 12 januari 1653.

    ‘Aende predicanten ende leeraeren des H. Goddelijcke Woorts jegenwoordich inde Classy
    vergadert binnen der stede Dordrecht’.

    - Vas Corn(elis) en Jan Aryenss. Maesdam, ouderlingen, met Jan Dirckxss. van der Wier enJacob Aryenss., diakenen, allen kerkenraad tot Maasdam. Zij verklaren ‘hoe dat onderde gemeente als mede den schout metten predicant alhyer voor cersmis lest leden is ontstaen ende geresen een groote onruste, questye ende andere quereelen’. Daarom hebben zij aan de predikant verzocht om het Avondmaal 8 dagen ‘opt stellen’ om de onenigheid uit de weg te ruimen. De predikant heeft het avondmaal met enige lidmaten gehouden, echter zonder dat de voornoemde personen daar bij aanwezig waren. Men wil niets met de predikant van doen hebben ‘omme sijnne groote foute die hij dagelijckx is doende’. Zij verzoeken om ontslag van hun predikant en een andere predikant te kunnen krijgen.
    Zij ondertekenen de akte, terwijl Van der Wier zijn handmerkje zet.
    De kerkeraad verzoekt aan de ambachtsvrouwe tot Maasdam en haar zoon Jacob Manryque, heer tot Maasdam, hulp voor het bovenstaande.
    Dezelfde personen ondertekenen en plaatsen handmerk
  • Vermelding vanaf 13 mei 1667: gezin Barendregt wordt duidelijk, Machtelke is overleden.Bron 3
    13 mei 1667:
    Cornelis Jacobsen, stedehouder, Jan Dircxe van der Wier, en vervangende Thonis Cornelissen d’Rucht, heemraden van Maasdam.
    -Dirck Willemsen van Barendrecht, wonende in Numanspolder, voor hem zelf en als oom en voogd van over de minderjarige nagelaten kinderen van Machelgen Willems van Barendrecht, aan haar verwekt bij Jan Ariensen Maasdam, en nog van de nagelaten weeskinderen van Annichjen Willems van Barendrecht, aan haar verwekt bij Gerit Cornelisen Spint (Sprut ?), mede zaliger zijn zusters, waren erfgenamen van wijlen Willem Maertensen van Barendrecht, in zijn leven schout op Maasdam, in hun leven gewoond hebbende op het dorp van Maasdam, en verklaart hij verkocht en getransporteert te hebben aan Cornelis van Heijsen, onze secretaris, die mede erfgenaam is voor een vierde part, een ‘geheel huijs, schuijr,berch, keet metten eijgendom van de werff ende Boomgaert alle plantatie daer op ende omme’ staande en gelegen in het dorp Maasdam, belend O: d’Brugh ende gemeenlnats boosem’’,W: Bastiaen Cornelisen Bestebreur, Z: ‘den heeren wech’. Bij deze koop is tevens inbegrepen de huur van 6 mergen 33 roeden zo weide- als zaailand gelegen ‘aen (den) maescant’, misgaders enige inboel. Voldaan met 1427 Car. gld. 5 stuivers, die de gemene erfgenamen aan Cornelis van Heijsen, de koper, schuldig gebleven zijn bij het sluiten der gedane rekening voor schout en gerechten alhier op 9 februari 1667 en nog in volle betaling de somme van 572 gld. 15 stuivers, bedragende daarmee in het geheel de somme van 2000 Car. gld. Als zekerheid voor de overdracht stelt hij zijn persoon en goederen.
    De schout zet handtekening en heemraad zijn handmerkje.
  • Vermelding vanaf 19 april 1668: Jan Ariens is schout af, transporteert woning.Bron 3
    Ongefolieerd en fol 6.

    19 april 1668:
    Corstiaen van Hattum, schout, Jan Dircx van der Wier, Arien Janss. Wesenhage, Isack Ariensen Maasdam, Jacob Vassen en Aert Janssen van Es, heermaden van Maasdam.
    -Jan Arienss. Maasdam, gewezen schout op maasdam, wonende in Mijnsheerenland van Moerkerken,transporteert aan jouffrouw Betje van de Werff, weduwe van Doenatus Verdoen, wonende tot Dordrecht, zekere ‘wooning, schuijr’etc.met 7 mergen (84of 24?) [= verbleekt] roeden. zo weide- als zaailand int Laegje van Maasdam in Nieuw-Bonaventura onder de jurisdicie van Maasdam, belend O: de vliet, Z: de weduwe van Toonis Cornelis d’Rucht, W: den dijck en N: de wech. Voor 5000 Car. gld.
    Akte getekend door de schout, heemraad Maesdam en secretaris C.J. van Heijsen. Heemraad Wesenhage zet handmerkje.
  • Vermelding vanaf 17 september 1682: erfgenamen van Neeljen Dircken, weduwe van Willem Maertensen (oma aen opa van Arijs Jans Maasdam en broers/zussen).Bron 3
    17 september 1682:

    Arien Isackse Maesdam, schout, Reijnier Gillissen Krol, Commer Ariensen Block en vervangende Aert Cornelisen Kest, Jan Barendrecht en Pieter Thonisen, schepenen van Maasdam.
    -Willem Geeritsen Spruijt, Pieter Lenertsen Smaer, als getrouwd hebbende Grietjen Geerits Spruijt, zijnde in Strijen geboren, voor de ene helft, en Arien Janssen Maesdam, Marichjen Maesdam, weduwe van Leenert Jacobsen Hoogewerff, Jan Geeritsen Boer, als getrouwd hebbende Neeljen Jans Maesdam, wonende in Moerkerken. en Willem Michielsen Vervooren, als getrouwd hebbende Lena Jans Maesdam, wonende op Klaaswaal, voor de andere helft, tezamen erfgenamen van Neeljen Dircken, weduwe van Willem Maertensen Barendrecht, in zijn leven schout op Maasdam. Zij transporteren aan Cornelis van Heijsen, secretaris op Maasdam, 4 mergen weiland, hen comparanten aangekomen bij overlijden van gemelde Neeljen Dircken zaliger, hun grootmoeder maternel, volgens haar testamentaire dispositie van 17 december 1660, gepasseerd voor notaris Daniel Eelbo te Dordrecht, gelegen in het Oudeland van Maasdam onder de jurisdictie van maasdam, belend O: de boosemcade, Z: de erfgenamen van Schoormans, W: de weduwe van Isack Ariensen Maesdam en N: de gemelde erfgenamen van Schoormans met Claes van Claveren. Voldaan met 800 gld.
    De schout en schepenen Block en Krol plaatsen hun handtekening.
  • Hij is overleden na 14 december 1672 in Maasdam.Bron 4
  • Een kind van Arien Leendertsz (Adriaen Lenaertsz) Maasdam (Maesdam) en Machtelt Pieters Cooman
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 december 2021.

Gezin van Jan Ariens Maasdam (Maesdam)

(1) Hij is getrouwd met Mayken Gillis (Marijke) Vinck.

Toestemming voor het huwelijk is 31 oktober 1636 verkregen te Maasdam.Bron 1

tr. 1 , als j,m. van Maasdam, ondertr. ald. 31
oktober 1636, getr. te Linde, Mayken Vincke j.d. van de
Linde, dochter van Giellis Adriaens Vink

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Ariaentje Jans.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 5 mei 1641 te Ridderkerk.Bron 5

14-04-1641 Jan Ariensse, wd van Marijcke Gielis, van Maasdam
Ariaentje Jans jd, van Ridderkerk
1e afk 14-04, getr Maasdam 05-05

(3) Hij is getrouwd met Machtelt Willems (Machtelke) van Barendregt (Barendrecht).

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1643.Bron 1


Kind(eren):



Notities over Jan Ariens Maasdam (Maesdam)

de naam Maasdam komt alleen met deze familie in Mijnsheerenland voor. Arijs Jans en Neeltje Jans krijgen na Marij Jans hun kinderen (en zijn ws jonger dan Marij).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Ariens Maasdam (Maesdam)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Ariens Maasdam (Maesdam)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Nederlandsche Leeuw 1963, vanaf 184/253
  2. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 7; BEWERKT VOOR HET STREEKMUSEUM DE HOEKSCHE WAARD TE HEINENOORD door Kees-Jan Slijkerman
  3. OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF MAASDAM INVENTARISNUMMER 9 door K.J. Slijkerman Transporten, hypotheken, taxaties, aangiften collecterale successie e.d. 1667-1713. (tot regesten bewerkt door Kees-Jan Slijkerman te Waarde, april/mei 2007)
  4. https://www.rijerkerk.net/databank/person/14/i_I31221/jan-aryens-maasdam
  5. doop en trouwdiskette Ridderkerk

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1641: Bron: Wikipedia
    • 12 juli » Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sluiten een Verdrag van Defensieve en Offensieve Alliantie. Doordat beide partijen het verdrag niet respecteren heeft het geen effect in de Portugese koloniën (Brazilië en Angola) onder Nederlandse heerschappij.

Over de familienaam Maasdam (Maesdam)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I16039.php : benaderd 8 mei 2024), "Jan Ariens Maasdam (Maesdam) (± 1605-> 1672)".