Stamboom Kroon en Telleman » Lijsbeth Gerrits (1601-????)

Persoonlijke gegevens Lijsbeth Gerrits 

  • Zij is geboren in Poortugaal.
  • Ze werd gedoopt op 2 december 1601 in Poortugaal.Bron 1
  • Vermelding.Bron 2
    Op 21 mei 1653 daagde Mr. Jan Cornelisz. Backer, chirurgijn te Poortugaal, als eiser de mede aldaar woonachtige Leendert Cornelisz. Coorneeff, als man en voogd van Lijsbeth, Gerritsdr., op de rechtdag te Poortugaal. De chirurgijn eiste betaling van 3 gld. "die hem sijn comende over het cureren, meesteren ende genesen van sijn soons scheen, over eenige jaren". Voorts nog een bedrag van 12gld. "overhet cureren ende genesen van de verwronge handen van Geertjen Maertensdr., mede woonende alhiel; bij de voornoemde Lijsbeth Gerritsdr. verwrongen uit vechten tegens de selve Geertjen Maertens, int voorjaer van 't overleden jaer 1652".
    De chirugijn verklaarde dat hij "met geen gemoede aen sijn betalinge en can geraecken, niet tegenstaende sijne menichvuldige aenspraecken" en dat hij derhalve genoodzaakt was de gedaagde voor de vierschaar te roepen. Coornneef legde dit verzoek echter naast zich neer en bleef van de rechtdag weg, waardoor hij prompt voor de volgende rechtdag werd uitgenodigd. Deze werd op 7 juni 1653 gehouden, maar ook nu liet Coornneef zich niet zien, zodat hij een boete van 2 stuivers kreeg opgelegd. Opnieuw werd de zaak naar de volgende rechtdag van 19juli 1653 verschoven. Ten derde male was Coornneef er niet verschenen en de vierschaar veroordeelde hem vervolgens tot de betaling aan de officier van de 2 stuivers boete, de 3 gld. voor de behandeling van het been van zijn zoon en 7 gld. 10st. voor de door zijn kennelijk niet al te zachtzinnige vrouw Lijsbeth verwrongen handen van Geertjen Maertensdr. Daarbij kwam dan nog de rekening van alle proceskosten.

    Meer info in de geslachten van IJsselmonde deel 6, via Hogenda
  • Vermelding.Bron 2
    possetrice van memorieland te Poortugaal (sedert 1652):
    De in Poortugaal woonachtige Leendert Cornelisz. Coorneeff, man en voogd van Lijsbeth Gerritsdr., wilde in oktober 1647 aldaar in geboden steken een memorieland van 2 gemeten weiland aan de noordzijde van de Verlewech in de polder De Roon in het Oudeland van Poortugaal. Dit memorieland was vacant geworden bij overlijden op 3 okt. 1647 te Poortugaal van Huych Cornelisz. Poel. Coorneeff verklaarde dat zijn vrouw Lijsbeth nu aanspraak kon maken op dit memorieland, omdat zij "den oudsten ende naesten van den bloede ofte geslachte van den fondateur" was.
    Op zondag 13oktober zou het eerste gebod in de kerk te Poortugaal worden afgekondigd, maar de zaterdag ervoor verscheen de in Charlois wonende Claes Cornelisz. anders genaamd Claes Arien Joosten voor schout en schepenen te Poortugaal en verklaarde dat hij de rechthebbende op het memorieland was! Het gerecht besloot dat de partijen na het afkondigen van het laatste gebod op zondag 27 oktober 1647 voor hen zouden verschijnen en daar dienden aan te tonen wie de rechtmatige nieuwe posseseur zou zijn.
    Claes bleek dit uiteindelijk te zijn en op 6 juni 1648 nam hij dit memorieland officieel in bezit. Erg lang heeft hij van dit land niet meer kunnen profiteren, want reeds op 28 sept. 1651 kwam hij te Charlois te overlijden, waarna Coornneef opnieuw namens zijn vrouw in het geweer kwam om het land te claimen. Ditmaal werd Lijsbeth wel alsnieuwe rechtmatige possetrice erkend en kreeg het land in maart 1652 na gedane geboden toegewezen.
    Ik meen dat dit memorieland identiek is met de "Memoria van Lijsbet Huich Foppez. wijff staet op twee gemeeten in de Wart ende op dese 2 meeten staet een dartichste tsjaers mede voor haer daer de pastoir of hebbesael tsjaers 32 stuivers ende die coster 2st. Ende is geleegen in de But daer Loedewijck van Leevendaalslant leyt aen de zuytsijde ende Frans Willemsz.aen de noortzijde;ende op die memorie sul men deelen 7st.aen broot, l pont was de kercke. Ende sul doen Huich Foppez. mijn man, van hem op mijn twee dochteren Neeltgen ende Lijsbet, voort opten oudsten ende naesten die van Lijsbet voorseyt gecoemen is".
    Lijsbeth Gerritsdr., de vrouw van Coorneeff, moet derhalve een afstammeling zijn geweest van voornoemde Lijsbet, dochter van Huich Foppez. en diens vrouw Lijsbet, een echtpaar dat rond 1500 geleefd zal hebben. Helaas heb ik tot op heden de juiste afstammingslijn niet kunnen vaststellen. Deze familiegroep heeft nog meer memories gefondeerd en twee ervan, namelijk "derdhalff' ( = 2 1/2) lijnen weiland aan de oostzijde van de Pernissewech in Poortugaal en drie vierendeel gemeten zaailand aan de Groenewech aldaar kwamen na het overlijden van Huych Cornelisz. Poel vacant en werden toegewezen aan ene Eeuwout ;Ariensz. van Hoogvliet, inwoner van Schiedam. 'O3. Deze memories moeten door respektievelijk Foppe Huigez. en Neeltgin Huich Foppendochter Olert IJsbrantsz. wijff om en nabij 1500 zijn gefondeerd.
  • Een kind van Gerrit Ariensz
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2022.

Gezin van Lijsbeth Gerrits

Zij is getrouwd met Leendert Cornelisz Koorneef.

Toestemming voor het huwelijk is 5 november 1628 verkregen.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 9 november 1628 te Poortugaal.Bron 3

October
Getrout alhier den 5 november (of 6/9 november, lastig leesbaar) (K.J. Slijkerman zegt 9)
Leendert Cornelis Coorneef J.M. van Poortugaal
met
Lijsbeth Gerritse J.D. van Poortugaal

Kind(eren):



Notities over Lijsbeth Gerrits

kopie doop aanwezig

kinderen uit dit huwelijk:

1. Cornelis Leendertsz KOORNEEF (1629-)
2. Lijsbeth Leendertsdr KOORNEEF (1630-)
3. Klaas Leendertsz KOORNEEF (1632-1675)
4. Pieter Leenderts KOORNEEF (1633-)
5. Maartje Leenderts KOORNEEF (1636-1679)
6. Trijntje Leenderts KOORNEEF (1638-)
7. Gerrit Leendertsz KOORNEEF (1643-1681)

http://www.rijerkerk.net/databank/index.php?a=person/4/i_I49129/leendert-cornelisz-koorneef

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lijsbeth Gerrits?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lijsbeth Gerrits

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Lijsbeth Gerrits


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.115/invnr/1.II/file/NL-HaNA_3.04.16.115_1.II_0028
  2. https://www.hofoda.nl/wp-content/uploads/archief/PDF/slijkerman/ijsselmonde/IJSSELMONDE_06.pdf
  3. FS 183/687, https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QJ-YLC1?i=182&cc=2037907

Historische gebeurtenissen



Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I148.php : benaderd 12 mei 2024), "Lijsbeth Gerrits (1601-????)".