Stamboom Kroon en Telleman » Maria Starrenburg (1380-????)

Persoonlijke gegevens Maria Starrenburg 

  • Zij is geboren in het jaar 1380.
  • Vermelding.Bron 1
    Govert van Beaumont, alias Govert Roost, lid van het Sint Pontiaensgilde (gilde van de lakenkopers en wantsnijders), eigenaar van een erf aan de haven (poortzijde) in Dordrecht, overl. vóór 1449; trouwt: Fije NN, overl. na 19 april 1463.
  • Vermelding.Bron 2
    Govert van Beaumont, stamvader van het geslacht genoemd, gehuwd met Maria van Starrenburg. Volgens Tideman is hij vermeld in de Tresorierrekening van Dordrecht van het jaar 1421
  • Vermelding: DE OUDSTE GENERATIES VAN HET GESLACHT (VAN) BEAUMONT IN DORDRECHT door Ir. C. Sigmond (3).Bron 3
    I. Govaert (Godevaert) van Beaumont, alias Govert Roost, vermeld als eigenaar van een erf aan de haven poortzijde (1419), lid van het Sint Pontiaensgilde (gilde van de lakenkopers en wantsnijders), overl. vóór 1449; tr. Fije (Sophia) NN, overl. na 19-4-1463.
    De oudst bekende vermelding van de stamvader van het geslacht Beaumont dateert van 1419, toen onder de eigenaren van erven aan de Dordtse haven werd genoemd: ‘Godevaer van Beemont (erf) dat Jacob de Neve Michielsz. plach te wesen na den ouden boeck / is te voor overghetymmert an d’een 2 zide twee voet ende een vierendeel voets / Ende an d’ander zide IJ voet / T’erve is breet op die hant XV voet’.12 Uit de volgorde van de erven in dit Roetrekkersregister blijkt, dat het latere huis Beaumont precies lag op de plek van dit (bebouwde) erf van Godevaer van Beemont. Omdat het erf voorheen (in het ‘ouden boeck’) op naam stond van een zekere Jacob de Neve kan worden verondersteld dat de familie nog niet zo lang op deze plek gevestigd was. Enkele decennia later werd op deze plek het huis Beaumont met name genoemd in een ‘effeninge ende scheydinge’ op 8-2-1435 (= 1436) voor gerecht, gezworen roetrekkers, etc. ‘van dat steegxkijn’ gelegen tussen het huis genaamd Paradijs, aan de ene zijde, en het huis genaamd Bemont, aan de andere zijde. Het steegje moest onbetimmerd (onbebouwd) blijven en de bestaande timmeringe (aanbouw) aan het huis Paradijs mocht blijven, waarvoor Paradijs op haar kosten de ‘watersloep’ (slop voor waterafvoer) zou doen maken tussen Paradijs en Bemont.
    Behalve met een vermelding in de stadsrekening van 1421,14 komt Govert van Beaumont in de bronnen niet voor. Govert was lakenkoopman, blijkens een aantekening in een boek waarin de eigenaren van de wantstallen van het Sint Pontiaansgilde werden bijgehouden, beginnend in 1441: ‘Fij op Bemont heeft Govert Roost hoers mans stall’.15 Opmerkelijk is de naam Roost die werd gebruikt: wellicht was dit een herkomstnaam, refererend aan het stadje Roost (Rosoux) in het land van Luik. In 1449 betaalde Fije op Beemont de contributie die weduwen van gildebroeders schuldig waren: weduwen bleven lid van het gilde en betaalden daarvoor jaarlijks 3 stuivers.16 In dezelfde rekening komt Fije op Beemont voor in een lijst van gildebroeders en -zusters met een bijdrage ‘totten wulfzel’, d.i. het ‘welfsel’ of gewelf van de kapel die voor het gilde werd ingericht in de Grote Kerk en met een bijdrage om missen te houden in ‘ons cappel’.17 De lakenhandel werd na het overlijden van Govert blijkbaar door zijn weduwe en drie zoons voortgezet, blijkens een verklaring van 22-6-1458 door een zekere Dirck Pieters, die beloofde geen aanspraken te zullen doen op Adriaen, Jan en Dirck, gebroeders, Goverts kinderen van Beaumont, noch op hun erfgenamen, vanwege handelszaken, ‘comansscappen’, cedulen noch rekeningen die hij in enigerwijze met hen uitstaande heeft, uitgezonderd alleen van de ‘Engelsche reijse’.18 Fije betaalde in 1462 nog haar contributie van het Sint Pontiaensgilde: ‘Ith. ontf. van Beemont wedu(we) fac(it) IIJ st(uiver)s’.19, maar in februari van het volgende jaar droeg zij de wantstal over aan haar zoon: ‘Ith. dit stall is over ghesedt op Jan Beeumont haer soen int jaer LXIJ op Sinte Pietersavont in sille’.20 Enkele maanden later verkocht Fije van Beaumont Govertsweduwe het huis Beaumont ‘mitten tuijn’ aan Dirc, haar zoon; zij verklaarde dat zij dit niet deed om iemand te onterven, maar slechts om haar schulden te betalen
  • Vermelding: Over Maria Starrenburg, was zij gehuwd met Govert?.Bron 3
    Door onderzoek in de Dordtse archivalia is het overzicht van Dek inmiddels aan te vullen en hier en daar te corrigeren. De correctie die het meest in het oog springt, betreft de echtgenote van de stamvader Govert van Beaumont. Balen vermeldt dat Govert van Beaumont overleed in 1420 en dat hij was getrouwd met Maria van Starrenburg. Dek refereert aan Maris van Sandelingenambacht, die Maria van Starrenburch noemt als vrouw van Godefroy de Beaumont en vermeldt dat zij in 1420 een wapen voerde: twee dwarsbalken vergezeld van een ster. Een ouder handschrift uit de jaren twintig van de 17e eeuw door Gerard Schaep Pietersz., noemt echter geen echtgenote van Govert van Beaumont. Noch de voornaam Godefroy, noch Maria van Starrenburg zijn aangetroffen in de contemporaine bronnen. Integendeel, blijkens diverse vermeldingen had de weduwe van Govert van Beaumont de voornaam Fije (Sophia). Zij was in ieder geval de moeder van twee van de drie broers Beaumont: in 1463 verkocht zij haar lakenstal aan haar zoon Jan van Beaumont en het huis Beaumont ‘mitten tuijn’ aan haar zoon Dirck van Beaumont. Dit huis Beaumont (Beemont), waaraan de familie zijn naam ontleende, lag aan de oostzijde van de Wijnstraat, tussen Nieuwbrug en Wijnbrug, met de achterzijde aan de haven.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2022.

Gezin van Maria Starrenburg

Zij is getrouwd met Govert van Beaumont alias Roost.

Ze zijn in de kerk getrouwdBron 4

Maria Starrenburg komt niet voor in C.Sigmonds stamboom van Beaumont, in elk geval is onduidelijk wie de moeder is van zijn kinderen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria Starrenburg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. https://csigmond.home.xs4all.nl/beaumont01.htm
  2. HET GESLACHT VAN BEAUMONT UIT DORDRECHT door Dr. A.W. E. Dek
  3. DE OUDSTE GENERATIES VAN HET GESLACHT (VAN) BEAUMONT IN DORDRECHT door Ir. C. Sigmond
  4. https://books.google.nl/books?id=XRJjAAAAcAAJ&pg=PA929&lpg=PA929&dq=theodora+van+egmond&source=bl&ots=Zhc6vT1NWM&sig=oCY93Iewpbe27i_9Cz2FC6Ba9J4&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwi2yY7lodHRAhUHvRoKHY6gBxo4ChDoAQgkMAQ#v=onepage&q=theodora%20van%20egmond&f=false

Over de familienaam Starrenburg


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I13436.php : benaderd 24 mei 2024), "Maria Starrenburg (1380-????)".