Stamboom Kroon en Telleman » Jannetje Aerts Spruijt (± 1585-1654)

Persoonlijke gegevens Jannetje Aerts Spruijt 

  • Zij is geboren rond 1585 in Barendrecht (West).
  • Vermelding: Levensloop.Bron 1
    GERRIT HUIJGEN CRANENDONCK (van We)
    Geboren naar schatting rond 1575 in IJsselmonde, overleden (vóór 11 april) 1624 te West-IJsselmonde. De boerderij waarop Gerrit Huijgen Cranendonck woonde, lag aan de oude Smeetlandse zuiddijk onder West-IJsselmonde, direct naast de woning van zijn broer Pieter Huijgen Cranendonck. Deze boerderijen hadden Gerrit en waarschijnlijk ook Pieter van hun ouders verkregen als huwelijksgift. In 1597 stonden deze twee huizen nog leeg en waren ze eigendom van hun vader Huijg Pietersz. Cranendonck: de ene met hooiberg getaxeerd op 80 pond (later eigendom van Huijg), de andere met hooiberg een oude schuur getaxeerd op 130 pond (later eigendom van Gerrit). Gezien deze getaxeerde waarde moet de boerderij van Gerrit een behoorlijke omvang gehad hebben en het is dan ook niet verwonderlijk, dat hij als belangrijke boer in West-IJsselmonde al vrij snel enige functies in dorpsen polderbestuur ging vervullen. Zo was hij schepen van West-IJsselmonde (1601-22), laagheemraad (1602-22) en penningmeester (1613-15) van de polders Dirk Smeetsland & Mr.Arend v.d.Woudensland en bracht hij het zelfs tot hoogheemraad van de vier polders van West-IJsselmonde (1614 24). Ondanks deze vliegende start, ontstonden in de jaren daarna enkele schulden: rentebrieven in 1602 en 1609 en een grotere schuld door de aankoop van land in de polder 68 Morgen. Wellicht lag deze laatste koop boven zijn financiële draagkracht, want in 1620 lijkt Gerrit in serieuze geldnood te zijn gekomen. In dat jaar legateerde zijn moeder Margrieta Gerritsdr. aan de Armen en kerk van IJsselmonde de 100 pond, die Gerrit haar schuldig was over meerdere jaren pacht van 1650 roeden land in Smeetsland. Hij moest deze £100 met daarbij de pacht van £20 per jaar over de nog komende jaren binnen een jaar na de dood van zijn moeder aan de Armen van IJsselmonde uitbetalen. Na het overlijden van Gerrit zou het land weer terugvallen aan haar boedel om gelijkelijk over de erfgenamen te worden verdeeld. Overigens ontstond in 1626, enige jaren na de dood van Gerrit, nog een conflict onder de erfgenamen van Margrieta Gerritsdr. over de vraag of Gerrit een groter aandeel in haar erfenis zou hebben ontvangen dan de andere kinderen en erfgenamen. Ondanks het uitstel van pachtbetaling dat zijn moeder hem verschafte en de verkoop door Gerrit in 1622 van landerijen onder West IJsselmonde en Carnisse kon blijkbaar toch niet voorkomen worden, dat de schuldenlast te zwaar werd. Na zijn overlijden enkele jaren later, werd de boedel failliet verklaard en werden de resterende bezittingen door de curator verkocht. Bij deze verkoop bleek, dat er behalve het huis met land aan de Smeetslandse dijk, nog land was onder Oost-Barendrecht, vermoedelijk afkomstig van zijn tweede echtgenote. De boerderij en het daarbij gelegen land aan de Smeetslandse dijk bleef overigens in de familie: koopster was zijn nicht Pietertje Willemsdr. Cranendonck (IVi), weduwe van Aert Eeuwoutsz. Verschoor.
    Hij huwde le:
    MACHTELT BASTIAENSDR.
    Hij huwde 2e 07.04.1619 te Barendrecht:
    JANNETGE AERTSDR. (SPRUIJT)
    Geboren te West-Barendrecht. Zij was een dochter van Aert Sebastiaensz. Spruijt, landbouwer in Pendrecht, heemraad van West-Barendrecht en Carnisse en schepen van Pendrecht, en Tuentge Sijmonsdr. Na het overlijden van Gerrit Huijgen Cranendonck hertrouwde zij met Jan Pietersz. Schelling.
  • Zij is overleden in het jaar 1654.
  • Een kind van Aert Sebastiaensz Spruijt en Teuntje Sijmons (Simons)
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 mei 2022.

Gezin van Jannetje Aerts Spruijt

(1) Zij is getrouwd met Gerrit Huijgensz (Geeraert Huygen) Cranendonck.

Ze zijn in de kerk getrouwd op 7 april 1619 te Barendrecht.Bron 2

Gerrit Huigen wed en Jannetje JD van West Barendrecht

(2) Zij is getrouwd met Jan Pietersz. Schelling.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1622.Bron 1


Notities over Jannetje Aerts Spruijt

Kind(eren):
Geerit Geertsen Cranendonck
Neeltgen Gerrits Cranendonck 1595-1640
Willem Gerritszn Cranendonck 1605-????
Pieter Gerritsz Cranendonck 1610-????
Maartje Gerrits Cranendonk 1610-1664

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jannetje Aerts Spruijt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jannetje Aerts Spruijt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jannetje Aerts Spruijt

Jannetje Aerts Spruijt
± 1585-1654

(1) 1619
(2) ± 1622

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
    2. https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.04.16.012/invnr/3A/file/NL-HaNA_3.04.16.012_3A_0049

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1619: Bron: Wikipedia
      • 12 maart » Kapitein Van Raay (VOC) doopt fort Jacatra om in fort Batavia.
      • 12 mei » Johan van Oldenbarnevelt wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad.
      • 13 mei » Johan van Oldenbarnevelt wordt in Den Haag onthoofd op last van de Staten-Generaal. Hij was ter dood veroordeeld wegens landverraad en hoogverraad. Zelf vond hij dat hij onschuldig was en hij diende daarom geen gratieverzoek in, omdat dat een impliciete schuldbekentenis zou inhouden.
      • 10 juni » Slag bij Záblati in de Dertigjarige Oorlog.
      • 10 november » De nacht van de drie visioenen van René Descartes.

    Over de familienaam Spruijt

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Spruijt.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Spruijt.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Spruijt (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I13285.php : benaderd 4 mei 2024), "Jannetje Aerts Spruijt (± 1585-1654)".