Stamboom Kroon en Telleman » Beatrix Cornelis Sneep (± 1596-< 1652)

Persoonlijke gegevens Beatrix Cornelis Sneep 

  • Zij is geboren rond 1596 in Mijnsheerenland.Bron 1
  • Vermelding.Bron 1
    ADRIAEN PIETERSZ. CRANENDONCK (van IIIc)
    Gedoopt 11.03.1590 te Rijsoord, overleden vóór 17.03.1653 te Mijnsheerenland. Na zijn huwelijk met de dochter van een heemraad van Mijnsheerenland heeft hij zich in die plaats gevestigd. Vermoedelijk kwam hij daarmee in een welvarende boedel terecht, want reeds in 1626 werd hij getaxeerd op een vermogen van 2000 gulden. Hij bezat land in het Zomerland van Heinenoord en werd van 1622 tot zijn overlijden ca.1652 genoemd als gebruiker van 1 morgen weiland aan de Blaakseweg in het Oudeland van Moerkerken, die hij pachtte van de “Heilige Geest Armen” van Mijnsheerenland. In 1644 gebruikte hij in totaal ruim 39 morgen land, waarvan bijna de helft in eigendom. Hoewel hij reeds vanaf 1622 te Mijnsheerenland was gevestigd, kocht hij na het overlijden van zijn moeder in 1639 de ouderlijke boerderij aan de Grasdijk te Ridderkerk van zijn broers en zusters, maar hij verkocht deze reeds binnen een jaar. Op kerstdag 1651 machtigde hij zijn zoon Pieter Ariensz. Cranendoncq, om uit zijn naam te verkopen voor het gerecht van Heinenoord zekere 10 morgen 482 roeden land, gelegen in het nieuwe Oostzomerland aldaar. Tevens machtigde hij zijn zoon om voor het gerecht van Mijnsheerenland een schuldbrief te verkopen voor ƒ4000, vanwege de koop van ca.9 morgen land in het Oudeland van Moerkerken, voor de helft af te lossen augustus 1652, en de resterende helft augustus 1653. Deze laatste verplichting zal hij niet meer hebben kunnen nakomen, want binnen anderhalf jaar na het passeren van deze akte was hij overleden. De bovengenoemde grote schuld zal er mede de oorzaak van zijn geweest, dat zijn weduwe failliet ging en in haar laatste jaren door de Armen ondersteund moest worden. Adriaen Pietersz. Cranendonck vervulde te Mijnsheerenland de functies van Heilige Geest Armmeester (1629/’30) en ouderling (1643).
    Hij huwde le vóór ca.1622:
    BEATRIX CORNELISDR. SNEEP84
    Geboren ca.1596 te Mijnsheerenland en aldaar overleden vóór 20.01.1631. Zij was een dochter van Cornelis Jansz. Sneep alias Nieuwenboer, heemraad van Mijnsheerenland, en Elisabeth Leendertsdr. van der Meulen. Cornelis Jansz. Sneep maakte in 1652 een testament, waarin hij de vijf kinderen van zijn dochter Beatrix tot zijn erfgenamen benoemde: Adriaen, Philips, Pieter, Hendrick en Cornelis Adriaensz. Cranendonck. Opmerkelijk is daarbij, dat dochter Lijsbeth niet genoemd werd, terwijl deze een drietal jaar later in een eigen testament haar broers Pieter, Hendrick en Cornelis tot erfgenamen benoemde, maar niet repte van een Adriaen of Philips! De voornaam Philips kwam overigens ook bij hun verwanten Cranendonck te Ooltgensplaat voor: Arij, Cornelis en Grietje Cornelis Fulpe ( = Philips), alias Cranendonck waren neven en nicht van Maeijke Leendertsdr. Cranendonck.
    Hij huwde 2e:
    MARIGJE CORNELISDR.
    Overleden kort na 14.07.1655 te Mijnsheerenland. In 1658 was sprake van 3 jaar huur van 7 morgen zaailand in het Oudeland van Moerkerken, gebruikt door de weduwe van Adriaen Pietersen Cranendonck in 1652, 1653 en 1654, ieder jaar voor ƒ140, tezamen voor ƒ420. Deze huur kon niet geïnd worden, omdat “den voorsz. weduwe van Cranendonck insolvent ende van den Armen levende” was. Wel moest van deze huur worden afgetrokken de helft van de verponding, die reeds door de weduwe van Cranendonck betaald was
  • Vermelding.Bron 2
    Dordrecht, 29 maart 1652: Cornelis Jansz. Sneep, wonende aan de Blaeck onder Mijnsheerenland. Zijn voordochter wijlen Beatrix Cornelis heeft
    bij Adriaen Pietersz. Cranendonck vijf kinderen: Adriaen, Philips, Pieter, Hendrik en Cornelis, die tezamen 1000gulden erven. De tweede vrouw van Cornelis Jansz. Sneep is wijlen Ercsken Isebrants. Hun kinderen zijn: Isebrant, Lauwerens, Cornelis, Jan; Lauwerens en Jan zijn ongehuwd. Voogden over de kinderen van Beatrix Cornelisdr: zijn zoon Isebrandt Cornelis en Leendert van der Meulen.
  • Vermelding.Bron 3
    Isbrant Cornelisz Sneep te Puttershoek en Jan Cornelisz. Sneep te Moerkercken scheiden de boedel van hun vader wijlen Cornelis Jansz. Sneep op 16 dec. 1657. Isbrant ontvangt 2 morgen 107 roe, Jan ontvangt 2 morgen 350 roe en 2 morgen 450 roe. Er is ook nog sprake van de geërfde goederen van wijlen Louweris Cornelisz. Sneep.
  • Vermelding.Bron 4
    Na het overlijden van zijn vrouw Erckgen Isbrants, overleden op 17 april 1651 op 70-jarige leeftijd aan de Blaak onder Mijnsheerenland, gaat de omstreeks 77-jarige landbouwer en veehouder Cornelis Jansz. Sneep op 9 juni 1652 over tot uitkoop van zijn 4 zonen Laurens, Isbrant, Cornelis en Jan. De zonen Laurens en Jan erven als eerste de roerende goederen uit de nalatenschap van hun moeder, zoals linnen, wol, koper, tin, hout en aardewerk en ander huisraad dat tot de boerderij behoort. Verder komen zij in het bezit van de wagens, ploegen,
    eggen en mollen, de paarden, koeien, kalveren, schapen en varkens. Daarnaast erven zij ook nog het huis met het erf aan de Blaakse dijk, alsmede de huurlanden, die tot de hofstede behoren. De zonen Isbrant en Cornelis zullen van hun broers Laurens en Jan als compensatie 2000 Karolusgulden ontvangen, die terstond na de boedelverdeling moeten worden uitbetaald.
    Daarenboven verwerven zij nog een stuk kostbaar lijnwaad ter lengte van 64 el, dat is ongeveer 44 meter. Zeker geschikt voor het maken van elegante kleding. Cornelis krijgt daarenboven nog een fraai geschrijnwerkt kastje toebedeeld, achtergelaten door zijn moeder Erckgen. Dit alles geschiedt onder de conditie, dat hun vader Cornelis Jansz. Sneep zijn leven lang in het bezit zal mogen blijven van in totaal 7 morgen 300 roeden land, bestaande uit 2 morgen 240 roeden zaailand in Mijnsheerenland ten zuiden van de Heerenstraat en van 2 morgen 250 roeden land, die hij gemeen heeft met de kerk en de Heilige-Geest-Armen van Mijnsheerenland, een instantie die zich bezig hield met de armenzorg. Tevens zal hij in het bezit mogen blijven van 2 morgen 107 roeden zaai- resp. akkerland in het Oost-Zomerland vóór Heinenoord, op de grond van Mijnsheerenland. Welke landerijen hij gezamenlijk beboert met zijn zonen Isbrant en Laurens. Na zijn overlijden zal de helft van de 7 morgen en 300 roeden zaailand overgaan in de handen van zijn zonen Isbrant en Cornelis, of na diens vooroverlijden aan hun kinderen of kleinkinderen.
    Op 29 januari 1655 verklaart Cornelis Jansz. Sneep dit accoord echter voor ‘nul, krachteloos en van geender waarde’ en worden voornoemde landerijen verdeeld onder de 3 zonen Ysbrant, Cornelis en Jan. Zijn zoon Laurens wordt dan niet meer genoemd. Deze verlaat het groots wereldtoneel ongehuwd in 1654 op de leeftijd van slechts 42 jaar.
    Op 8 april 1657 verwisselt dan ook Cornelis Jansz. Sneep het zijn met het nietzijn en wordt begraven in de kerk van Mijnsheerenland, alwaar hij zijn laatste rustplaats heeft gevonden onder een grafzerk met tekst (zie overlijden)
    Zijn tweede echtgenote Erckgen Isbrants ligt eveneens begraven in de kerk te Mijnsheerenland onder een eigen grafsteen met opschrift.

    Op 16 december 1657 scheiden Isbrant en Jan de boedel van hun vader. Isbrant ontvangt dan 2 morgen en 107 roeden land in het Oost-Zomerland en Jan de twee andere partijen akkerland ter grootte van samen 5 morgen en 200 roeden, gelegen in het Oudeland van Mijnsheerenland [van Moerkercken].
    Andries, een zoon van voornoemde Isbrant Cornelisz. Sneep, koopt op 6 juni 1682 op een openbare veiling van de Heilig-Geest-Armen van Mijnsheerenland de Heijssen- ofwel Pentionarishoeve aan de Blaakse dijk, bestaande uit een woonhuijs, een berg, schuur en keet en 2 bijbehorende avelingen. Hij betaalt daarvoor 500 gulden contant geld onder de voorwaarde dat hij de betaling van de gehele schuldenlast, die op de hofstede rust, op zich neemt.
    Deze hoeve was ooit in het bezit der voorouders van het huidig geslacht Van Eis in Nederland en werd beschreven in het kadaster van 1900-1910 als behorende onder wijk B, huis nr. 10, later 9a. Op 20 november 1690 verkoopt Andries Ysbrants Sneep dezelfde hoeve op een openbare veiling aan de Dordtse apotheker Cornelis de Jongh voor 1627 gulden en 10 stuivers.
    In juli 1695 vertrekt hij dan met attestatie vanuit Mijnsheerenland naar Willemstad en sticht aldaar de West-Brabantse tak der familie Sneep.

    De authentieke tekst der akte van uitkoop en boedelscheiding, opgemaakt te
    Dordrecht op 9 juni 1552 is te lezen in het bron document.
  • Zij is overleden voor 29 maart 1652 in Mijnsheerenland.Bron 5
  • Een kind van Cornelis Jansz Sneep alias Nieuwenboer en Elisabeth Leenderts Vermeulen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022.

Gezin van Beatrix Cornelis Sneep

Zij is getrouwd met Adriaen Pietersz Cranendonck.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1620.Bron 6


Kind(eren):



Notities over Beatrix Cornelis Sneep

Op pagina 194 in ONS VOORGESLACHT - 57e JAARGANG (2002) - No. 537, staat Beatrix Pieters, huisvrouw van Arijen Pietersz Cranendonck, met de achternaam Boertje? Mogelijk gaat dit over een ander echtpaar want over zoon Cornelis wordt eveneens niets gemeld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Beatrix Cornelis Sneep?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Beatrix Cornelis Sneep

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Beatrix Cornelis Sneep

Jan Ariensz Sneep
± 1550-????
Beatrix Pieters
± 1543-< 1593

Beatrix Cornelis Sneep
± 1596-< 1652

± 1620

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman
    2. http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/sneep_jan_ariens_1043490104.htm
    3. 16 dec. 1657
    4. De uitkoop (een Hoekschewaardse familie Sneep) door Leo Helms van Eis
    5. De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman, zij is echter al eerder ovl dat dit docuemtn aangeeft; in een bijgesloten akte van die datum is ze al overleden
    6. De uitkoop (een Hoekschewaardse familie Sneep) door Leo Helms van Eis, De Geslachten Cranendonck in Holland ca.1400-1700 door Ir.C. Sigmond en K.J. Slijkerman

    Over de familienaam Sneep

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Sneep.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Sneep.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Sneep (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I13100.php : benaderd 1 mei 2024), "Beatrix Cornelis Sneep (± 1596-< 1652)".