Stamboom Kroon en Telleman » Pleun Dircksz (Appolonius Ploen) Verschoor (????-< 1625)

Persoonlijke gegevens Pleun Dircksz (Appolonius Ploen) Verschoor 

  • Hij is geboren in IJsselmonde.
  • Functie: bouwman, (hoog- en laag-)heemraad, penningmeester, schepen, stadhouder, kerkmeester.Bron 1
    Bouwman in Dirk Smeetsland onder West-IJsselmonde, laagheemraad 1578-1619, penningmeester 1603-1605 van Dirk Smeetsland en Meester Arend van der Woudensland, hoogheemraad 1578-1624, dijkheemraad 1589 van Varkensoord, penningmeester 1584-1586,1599-1601 van Varkensoord en Karnemelksland, penningmeester 1587-1599, hoogheemraad van de vier polders van West-IJsselmonde 1603-1623, heemraad/schepen 1584, 1589, 1598-1619, stadhouder 1602 van het ambacht West-IJsselmonde, kerkmeester van IJsselmonde 1596-1598.
  • Vermelding vanaf 1597: Woonde te Smeetsland.Bron 2
    In het kohier der huizen en getimmerten over West-IJsselmonde van 1597 staat vermeld: ‘Ploen Diericx huij(sing)e is hem eygen mit drie berghen ende twee keetgen, staende op zijn lant, ende is hem inde selve huysinge ghenerende mit bouwerije’.
    In een akte van 15 april 1598 worden de grienden van Ploen Dircxss. genoemd als belending van een hoeve aan ‘des gemeenelantsen ouden noortdijck’ in Smeetsland.

    Op 8 juni 1598 verklaarde de in Barendrecht wonende Adriana Adriaensdr., weduwe van Willem Pietersz. Cranendonck, dat haar man eertijds van Ploen Dircxsz. Verschoor, die mede compareerde, 7½ morgen in de 1e Hoeve van het Oost-Ambacht van IJsselmonde gekocht had. Dit land had diens vader Dirck Flo(o)risz. in 1566 belast met een twee losrentebrieven van elk 12 rijnsgulden. Die stonden ten behoeve van Adriaen Goossensz. Deze laatste losrentebrief, gedateerd 20 april 1566, was door Dirck tevens belast met de hypotheek op zijn 3 morgen in Smeetsland, oostelijk belend door land van dezelfde Dirck Florisz. en waar Ploen Dircxsz. nu eigenaar van was. Ploen werd nu door Adriana van deze los-rentebrieven bevrijd die dan op naam staan van Goossen Adriansz. Groenhout.
  • Vermelding vanaf 8 juni 1598: 5 attestatie of verklaring 08-jun-1598, waar Ploen zijn land gelegen was:.Bron 3
    Adriana Adriaensdr, weduwe van Willem Pietersz Cranendonck, wonende in Barendrecht, geassisteerd door haar voogd Cornelis Willemsz Jonckynt, verklaart dat haar man eertijds 7,5 morgen land van Ploen Dircxsz Verschoor heeft gekocht, gelegen in de Eerste Hoeve van het Oostambacht in het Oudelant, groot 15 morgen, ten zuiden begrensd door het Oude Dijkxken, ten noorden door Damis Jansz, Hendrick Pietersz en de weduwe van Dirck Cornelisz, ten oosten door de morgen land, genaamd Zevenbergen, en ten westen door de Hordijck. Dit land komt Aert Eewoutsz, man en voogd van haar dochter Pietertgen Willems nu toe. Haar man heeft het land gekocht met een jaarlijkse losrente van 24 gulden, die ten profijte van Adriaen Goossen was en nu toekomt aan Goossen Adriaensz Groenhout. Als verzekering hiervoor had wijlen Dirck Florisz zijn 3 morgen land hieraan verbonden, gelegen in Smeetslant, ten oosten begrensd door genoemde Florisz, nu Ploen Dircxsz, zoon van genoemde Dirck Florisz, en ten westen door de weduwe en erfgenamen van Heijman Adriaensz van de Kethel, nu Gijsbrecht Adriaensz Schout
  • Vermelding vanaf 15 juli 1598: Ploen is kerkmeester, 6 kwitantie 15-jul-1598.Bron 3
    Ploen Dircxsz Verschoor ontvangt als kerkmeester van Dirck Fijck van Hove 90 gulden over de betaling van 3 vierde delen van 180 roeden land, die aangesloten zijn vanaf de kerckeculcken op zijn land of de Twintigste Hoeve, gelegen aan de culck of bosemcade. Dit houdt verband met het verzwaren van de genoemde kade voor de nieuwe watermolens, die in 1595 gemaakt zijn. In de genoemde hoeve komt Dirck Fijck van Hove 3 vierde delen toe en de heer van Merode samen met de weduwe van Paulis Mathijsse het andere vierde deel, zijnde 1 morgen voor 400 gulden. Deze betaling is in de rekening van de Kerckmeesters in 1596 als ontvangst opgenomen.
  • Vermelding vanaf 15 december 1600: de erfenis van Maria Adriaens wordt verdeeld.Bron 2
    Ploen Diericxz. Verschoor, medebroeder in wette (= heemraad, schepen van West-IJsselmonde), weduwnaar en boedelhouder van Maria (Marichgen) Adriaensdr., ter ene zijde, en anderzijds Adriaen Jacobsz., man en voogd van Stijntgen Ploenendr., Querijn Adriaensz., man en voogd van Leijchgen Ploenendr., elk voor hen zelf, Jacob Bartholomeeusz. Schoudt, als (bestorven) voogd van de vier onmondige weeskinderen van Ploen bij Maria, te weten Dierick Ploenensz., ca. 21 jaar, Adriana Ploenendr., ca. 17 jaar, Elijzabeth Ploenendr., 13 jaar, en Cathalijna Ploenendr., 11 jaar oud, kwamen op 15 december 1600 tot vertichting. Ploen zou in de boedel blijven zitten, bestaande uit de woning: huis, hof, bergen, schuren, boomgaarden en telingen hetzij om het huis als aan de dijk met de gehele 8 morgen eigen land en ‘met oock de worven aenden dijck’. Tevens 18 à 19 morgen huurland in Varkensoord in De 68 Morgen met al het bezaaide daarop. De pachten en ongelden over 1599 bleven tot zijn last. Tevens behield hij de inboedel, huisraad en melk- en bouwgereedschappen etc. Elk van de kinderen zou een tinnen schotel en een koperen beker ontvangen. De kleding van hun moeder zouden de kinderen onderling mogen verdelen en de contante gelden waren tussen Ploen, de kinderen en hun voogd verdeeld. Hooi, hennep, biggen, ganzen, boter en kaas zou Ploen onder zich houden zolang als de kinderen en de voogd zou believen. Ploen behielde tevens 2 morgen 450 roede in De 68 Morgen, hetwelk hij gekocht had van Hendrick Pietersz. Cranendonck, alsmede de volgende percelen: de helft van 8 morgen in een achtste part in het zesde part van de polder Varkensoord, 4 morgen 3 hond in De 68 Morgen, eertijds van Willem Pieterss. gekocht, 5 morgen in Smeetsland met daarbij een morgen huurland. De kinderen kregen gezamenlijk toebedeeld:
    morgen of een gerecht zesde deel in een achtste part in Varkensoord, 2 morgen in Smeetsland, eertijds gekocht van Lenert Adriaensz., 3 morgen 3 hond in Smeetsland onder de ban van Charlois, eertijds gekocht van Cornelis Adriaen Goossensz., en nog ca. 7 morgen in Charlois in het Abtsblok omtrent Smitshoek. Ploen zou zijn vier onmondige kinderen tot 18 jaren onderhouden etc. en alzo Stijntgen en
    Leijchgen ieder 1000 car. gld. uit de gemene boedel hadden gekregen, zou Ploen aan elk van zijn vier andere kinderen een gelijk bedrag uitreiken als moederlijke besterfenis. Die 4000 car. gld. zou hij tot die tijd tegen interest uitzetten. Als zekerheid voor dit alles stelde hij zijn hofstede in Smeetsland met 8 morgen, zuidelijk belend door de gemeenlandsweg en noordelijk door de oude Smeetslandse Noorddijk.
    Vervolgens kavelden de kinderen met de bestorven voogd van de onmondige weeskinderen.
  • Vermelding vanaf 1621: alle erfgenamen van Ploen genoemd, 129 testament 19-feb-1621.Bron 4
    Op 19-2-1621 testeerde Applonis Dircks Verschoor, won. onder IJsselmonde in Smeetsland, voor notaris Jan Lenerts Schouten te Rotterdam. Erfgenamen waren: Dirck Ploenen Verschoor, Pleun Ploenen Verschoor, Lija Ploenen, huisvrouw van Crijn Arijes Huijser, Elijsabeth Ploenen, huisvrouw van Pieter Huijge Cranendonck, de kinderen van Stijntge Ploenen, de kinderen van Ariaentge Ploenen, en nog Corn. Arijens, nagelaten zoon van Arij Arijens Baes, daer moeder van was Lijntge Ploenen, ieder voor een zevende part.

    West-IJsselmonde 26-3-1625: "Comp. Dirck Ploenen Verschoor, capteijn tot Ridderkerk, voor zichzelf en als voogd v.d. weeskinderen van zal. Crijstina Ploenendr. geprocr. bij Arij Jacobs in Charlois; de kinderen van Leijtgen Ploenen, geprocr. bij Querijn Arens Huijser tot Ridderkerk, de kinderen van Adriana Ploenen, geprocr. bij Cornelis Adriaens Huijser in Charlois, Carnelis Arensz., het kind van zal. Lijntge Ploenen Verschoor, geteelt bij Adriaen Arensz Baes tot Ridderkerk, zijn resp. zusterskinderen; Pieter Huijgen Cranendonck als man en voogd van Elisabeth Ploenen Verschoor voor zichzelf; en Ploen Ploenen Verschoor, de jongste zoon voor zichzelf; allen kinderen en erfgenamen van Ploen Dircxz Verschoor, hun vader, verkavelen land in Dirck Smeetsland; belend in LXVIII morgen is Margrieta Gerritsdr., de wed. v. Huijgo Prs. Cr." Dezelfden compareerden 20-6-1625, waarbij Ploen Ploenen Verschoor het overige 6/7 part kocht van zijn familieleden.
  • Hij is overleden voor 26 februari 1625 in IJsselmonde.Bron 2
    begr. IJssel-monde (in de kerk) tussen 22-6-1624 en 26-2-1625
    Blijkens de IJsselmondese kerkmeestersrekening beginnende 25 mei 1600 betaalde Ploen Diericxz. Verschoor ‘over de sepulture ofte begraeffenisse inde kerck’ in juni 1600 van zijn huisvrouw Marichgen Adriaensdr.
  • Een kind van Dirck Florisz de jonge Verschoor en Neeltje Hendricks van Driel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2023.

Gezin van Pleun Dircksz (Appolonius Ploen) Verschoor

(1) Hij is getrouwd met Maria Adriaens Ronaert.

Ze zijn in de kerk getrouwd voor 18 december 1574.Bron 2

tr. 1e (wrs. voor 18-12-1574) Maria (Marichgen) Adriaensdr., wrs. uit Rhoon,
Waarschijnlijk al vóór 18 december 1574 zal Ploen getrouwd zijn met Maria Adriaensdr. Op die dag althans condemneerden de schepenen van Rhoon ene Tijs Pieters om aan Ploen Dirricks een som van 36 car. gld. 17 st. te voldoen, geld dat Ploen vermoedelijk vanwege zijn vrouws familie toekwam.

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met NN.

Ze zijn in de kerk getrouwd rond 1601.Bron 2

tr. 2e (voor 17-11-1605 (ca. 1601?)) N.N.,

Kind(eren):

  1. Nn Ploenen Verschoor  ????-< 1619
  2. Nn Ploenen Verschoor  ????-< 1619

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pleun Dircksz (Appolonius Ploen) Verschoor?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. http://www.rijerkerk.net/databank/note/5/n_ft_864/bouwman-in-dirk-smeetsland-onder-west-ijsselmonde-laagheemraad
  2. ONS VOORGESLACHT | Jaargang 72 | juli/augustus 2017 | K.J. Slijkerman
  3. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mivast=184&miadt=184&mizig=365&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=unitdate%7Casc&mizk_alle=verschoor&miej=1700
  4. https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/notariele-akten/zoekresultaat-notarieel/?mistart=8&mivast=184&mizig=365&miadt=184&miamount=4&milang=nl&misort=unitdate%7Casc&miview=ldt&mizk_alle=verschoor&miej=1700&miaet=1

Over de familienaam Verschoor


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ineke Kroon, "Stamboom Kroon en Telleman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I12583.php : benaderd 7 mei 2024), "Pleun Dircksz (Appolonius Ploen) Verschoor (????-< 1625)".