Family Tree Stamboom Kraster uit de Kalkwijk bij Sappemeer in Groningen

Foto van Hans Middendorp
De publicatie Family Tree Stamboom Kraster uit de Kalkwijk bij Sappemeer in Groningen is samengesteld door (neem contact op) en bestaat uit 7.023 personen. Vanwege privacy zijn 2.205 personen niet zichtbaar gemaakt. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina. Een lijst met gebruikte bronnen is te vinden op de bronnen pagina. Deze publicatie is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 29 januari 2020.


De stamvader van alle naamdragers Kraster en hun afstammelingen in Nederland is Melchior Krätzer ca 1668 uit Aeschi bei Spiez in Zwitserland. Krätzer betekent 'baarsje'. De vernederlandsing van Krätzer verliep via Crasser of Craster naar uiteindelijk Kraster. Eerst verdween die lastige umlaut, daarna trad er een medeklinkerwissel op.

Veruit de meeste 'Krasters', inclusief afstammelingen in de vrouwelijke lijn, stammen af van Joseph Crasser, die in 1702 in Zwiserland is gedoopt en in 1711 met zijn ouders is meegekomen naar Nederland, die zich in de veenkolonie Kalkwijk bij Hoogeveen hadden gevestigd. 

Historie: In 1711 kwamen ca. 340 Zwitserse Doperse bannelingen (mannen, vrouwen en kinderen) op vier schepen naar Amsterdam. Zij waren uit gevangenschap vrijgekocht door de Nederlandse regering. Melchior Krätzer geb. 1668 moest ook in 1711 vertrekken met zijn vrouw Elsbeth Graff, omdat zij doopsgezind was en al in Bern gevangen had gezeten, samen met hun vier zonen en drie dochters in de leeftijd van 6 maanden tot 14 jaar. In Amsterdam kregen de bannelingen geld van hun geloofsgenoten om zich in Nederland staande te kunnen houden. Enkele weken na aankomst vertrok het merendeel naar Groningen, Sappemeer, Kampen en naar Deventer. Melchior Krätzer is vermoedelijk met zijn familie eerst naar Kampen gegaan. In 1711 kwamen ook Peter Lehner en zijn vrouw Elsbet Rogener mee. Zij vestigden zich in Sappemeer. Peter Lehner (Leenderts) was de eerste 'Leraar' (voorganger) van de Zwitsers. De oudste zoon van Melchior was Anthoni Krätzer, die 1719 in Groningen trouwde met Salome Roth, ook een van de opvarenden van de schepen. Vanaf 1740 was hij Leraar van de Nieuwe Zwitsers in Groningen Sappemeer.

Een deel van die bannelingen vestigde zich dus 'aan het einde van de toenmaals bekende wereld' in de veenkolonieën rondom Sappemeer. Rond dezelfde tijd werd een andere groep vrijgekocht door de Engelse regering, en die werd in later Pennsylvania gebruikt als buffer tegen de 'Indianen' (nu bekend als 'Amish').

Bij de groep van Zwitsers sloten zich in de beginjaren ook enkele tientallen Nederlanders aan, die zich aangesproken voelde door de vrome en sobere wijze van leven, o.a. een aantal leden van de familie Van Calker uit Deventer. Omstreeks 1720 voltrok zich een scheuring binnen de Zwitserse gemeenschap. Er ontstonden twee groeperingen: de Oude Zwitsers: die onverkort vasthielden aan de strenge Amische voorschriften, het Duits als kanseltaal gebruikten en ook uit een Duits liedboek zongen; en de Nieuwe Zwitsers, die niet de zulke strenge soberheidseisen hanteerden, en bij wie in het Nederlands werd gepreekt. De toegetreden Nederlanders vinden we terug bij de Nieuwe Zwitsers, maar ook bijv. de families Lehner (Leenders) en Krätzer (Kraster). De familie Van Calkar had zich vanuit Deventer aangesloten bij de Nieuwe Zwitsers. Voor het hele verhaal, zie: "Terwijl in de Kalkwijk veele dier doopsgezinden woonen" - Doopsgezinden in een Groninger veenkolonie in de achtiende eeuw. B.E. Dop (1995). In: Doopsgezinde Bijdragen (21).

De genealogische informatie is gebaseerd op internetstudie, met name 'genlias', 'drenlias' en 'alle groningers' en tegenwoordig 'wiewaswie', en de vele andere stambomen gepubliceerd op internet. Caveat Emptor! Opmerkingen & aanvullingen altijd welkom!

* Hans Middendorp is een achterkleinzoon van Hendrikje Kraster (b. 1861) x Jacobus Middendorp (b.1866); en daarmee een directe afstammeling van Joseph Crasser (b. 1702 in Zwitserland), die in 1711 was meegekomen met zijn ouders Melchior en Elsbeth.
 

Zie ook: "Stamboom Middendorp uit Loppersum en Delfzijl in Groningen"
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-middendorp-groningen

Zie ook: "Stamboom Bakker uit Bierum en Wildervank
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bakker-uit-bierum-en-wildervank
 

Summary: The Dutch Mennonites began a major relief undertaking in 1711, when many Mennonites had to leave Switzerland. Johann Ludwig Runckel, the 'resident' (ambassador) of the Netherlands in Switzerland organized the emigration to the Netherlands... Finally 363 persons, including some non-Mennonites, were more or less voluntarily loaded into four ships and sailed from Basel on 18 July 1711. At Breisach, Germany, thirteen Mennonites left the ships. The others arrived at Amsterdam on 3 August, where they were warmly welcomed by the Dutch Mennonites, who attended to their many wants...They were divided into four groups, and sailed on 20 August from Amsterdam to Harlingen in Friesland (21 persons), to Groningen (126), to Kampen (87), and to Deventer (116). A few remained in Amsterdam. After 1717 a number of Swiss emigrants moved from the Netherlands to America, receiving financial support from the Dutch Mennonites... A number of the Dutch 'Swiss Mennonites' later joined the Dutch Reformed Church in the late 18th and the 19th centuries, particularly members of the Kraster (Krätzer), Rijkens (Rich, Ricken), and Stuckje (Stucky) families.

See: http://www.gameo.org/encyclopedia/contents/swiss_mennonites_in_the_netherlands/

Vorige updates: 

3.425 personen (aug 2015)

5.704 personen (april 2019)

 

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Hans Middendorp

Bekijk de complete lijst van genealogische publicaties van Hans Middendorp

Probeer de service vrijblijvend

meer dan 10 duizend genealogen gingen u voor!