Stamboom Kerssemeijer, Kruithof » Hugo Capet (941-996)

Persoonlijke gegevens Hugo Capet 

Bron 1

Gezin van Hugo Capet

Hij is getrouwd met Adelheid van Poitiers.

Zij zijn getrouwd rond 968.


Kind(eren):

  1. Gisela van Frankrijk  ± 969-± 1000


Notities over Hugo Capet

Hugo Capet (Frans: Hugues Capet) (Dourdan, 941 – Les Juifs bij Chartres, 24 oktober 996) was koning van Frankrijk van 987 tot 996. Zijn bijnaam Capet betekent "mantel dragend" (cappa) en werd hem waarschijnlijk gegeven ter onderscheid van zijn vader Hugo de Grote of omdat zijn familie als lekenabt van de Abdij van Saint-Denis een mantel of cappa droeg.

Hugo Capet, was ook bekend als Hugo de Vrome of Hugo de Wijze. Hij behoorde tot het Huis Capet, dat een belangrijke dynastie vormde in de Franse geschiedenis.

Hugo Capet werd als het tweede kind en oudste zoon van Hugo de Grote en Hedwig van Saksen geboren. Zijn grootvader, Robert van Bourgondië, was eerder koning van West-Francië geweest. Via zijn grootmoeder, Beatrix van Vermandois, was Hugo ook een nazaat van Karel de Grote.

Hugo erfde een indrukwekkende reeks titels en bezittingen van zijn vader, waaronder het hertogdom van de Franken, het graafschap van Parijs, Orléans, Poitou en Tours. Zijn broer, Otto, werd hertog van Bourgondië. Als minderjarige werd Hugo onder voogdij geplaatst van zijn zus Emma, die getrouwd was met Richard I van Normandië, en later door zijn moeder en oom, Bruno, aartsbisschop van Keulen.

Als hertog voerde Hugo een voorzichtig beleid. Hij streefde naar het behoud van zijn dominante positie binnen Frankrijk en de onafhankelijkheid van het land ten opzichte van Duitsland. Hij was een bondgenoot van aartsbisschop Adalbero van Reims, die vreesde dat Frankrijk een vazalstaat van Duitsland zou worden.

Na de dood van koning Lodewijk V in 987 werd Hugo op 3 juli 987 tot koning gekozen in Noyon. Hij liet ook zijn zoon, Robert II, tot medekoning kronen om zijn opvolging te verzekeren.

Hugo’s bewind werd gekenmerkt door politieke uitdagingen en conflicten met machtige edelen. Hij gebruikte kerkelijke hervormingen om zijn gezag te vestigen en was bevriend met de abt van Cluny. Zijn zoon Robert II zou later een belangrijke rol spelen in de Franse geschiedenis.

Zijn invloed en erfenis blijven tot op de dag van vandaag voelbaar in de geschiedenis van Frankrijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hugo Capet?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hugo Capet

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Capet?oldformat=true
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Capet?oldformat=true

Over de familienaam Capet

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Capet.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Capet.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Capet (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Andre Kerssemeijer, "Stamboom Kerssemeijer, Kruithof", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kerssemeijer/I18910.php : benaderd 21 juni 2024), "Hugo Capet (941-996)".