Stamboom Janneke Ekkelenkamp » Lodewijk I de Vrome (778-840)

Persoonlijke gegevens Lodewijk I de Vrome 


Gezin van Lodewijk I de Vrome

Hij is getrouwd met Judith der Welfen.

Zij zijn getrouwd in het jaar 819, hij was toen 40 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Lodewijk I de Vrome

Door paus Hadrianus I tot koning gezalfd te Rome met Pasen 15 april 781. . Na de dood van zijn oudere broers Karel en Pippijn is hij door zijn vader tot keizer gekroond en als mederegent aangesteld (Aken, 11 september 813). Hij is op 20 juni 840 overleden op een eiland in de Rijn bij Ingelheim en werd begraven te Saint-Arnould bij Metz. In eerste echt trouwde hij in 794 of 795 met Irmgard die op 3 oktober 818 stierf. Zij was een dochter van Ingram, graaf in de Haspengauw. Lodewijk hertrouwde te Aken in februari 819 met Judith Welf, geboren ca. 800, overleden te Tours op 19 april 843

Lodewijk I (Pius de Vrome)
bijgenaamd: de Vrome (Fr.: Louis le Pieux of Louis le Débonnaire [= lett.: de goedhartige]) (Chasseneuil 778 - Ingelheim 20 juni 840), Frankisch koning en Rooms keizer, regeerde van 814 tot 840. Hij was de derde zoon van Karel de Grote en de enige overlevende bij diens dood. Reeds in 781 was hij koning van Aquitanië en in augustus 813 werd hij door zijn vader tot koning en keizer gekroond. Sindsdien regeerde hij met zijn vader, maar pas na diens dood in januari 814 alleen. In oktober 816 kroonde paus Stefanus IV hem opnieuw te Reims. Lodewijk stond sterk onder de invloed van de geestelijkheid. De handhaving van de eenheid van het Frankische Rijk ging hem zeer ter harte. Hij vaardigde met dit doel in 817 een constitutie uit, de Ordinatio Imperii. Zijn oudste zoon, Lotharius, werd medekeizer en zou hem opvolgen; de andere zoons, Pippijn en Lodewijk (later: de Duitser), zouden slechts onderkoningen zijn en ondergeschikt aan hun broer. Spoedig ontstonden echter moeilijkheden. Na de dood van zijn eerste vrouw, Irmingard, trouwde Lodewijk in 819 met Judith uit het Beierse geslacht Welf. In 823 werd uit dit huwelijk zijn vierde zoon, Karel (Karel de Kale), geboren. De ambitieuze Judith eiste en verkreeg eveneens een onderkoningschap voor haar zoon. In de lente van 830 stonden de andere zoons tegen hun vader op. Judith werd naar een klooster gezonden; men keerde terug naar de regeling van 817; Lotharius werd de feitelijke keizer en Lodewijk (de Vrome) zijn gevangene. In oktober 830 werd Lodewijk in zijn keizerlijke rechten hersteld en Judith vrijgelaten. Nu volgde een zeer bewogen periode met herhaalde opstanden van de zoons tegen hun vader en tegen elkaar. In 833 werd Lodewijk als keizer afgezet, maar kort daarop weer als zodanig hersteld. In 839 verdeelde hij zijn rijk en gaf aan Lotharius en Karel twee ongeveer gelijke delen aan weerszijden van de Maas, de Saône en de Alpen. De latere Lodewijk de Duitser kreeg slechts Beieren. Hij kwam in opstand, maar Lodewijk overleed, terwijl hij zich gereedmaakte om tegen hem op te trekken, op een eiland in de Rijn, bij Ingelheim. Hij werd begraven te Metz. In 843 verdeelden de twistende zoons het rijk voorgoed onder elkaar bij het Verdrag van Verdun.
Verdrag van Verdun, een in augustus 843 gesloten overeenkomst tussen de drie kleinzoons van Karel de Grote, zoons van Lodewijk de Vrome. Hierbij werd het Frankische Rijk verdeeld: het Oost-Frankische Rijk kwam aan Lodewijk de Duitser, Midden-Francië aan Lotharius en West-Francië aan Karel de Kale. Opzet van het verdrag was ieder van de drie een gelijk aantal koninklijke domeinen toe te delen; Oost-Frankenland en West-Frankenland zijn de basis geworden voor resp. het latere Duitsland en Frankrijk. Midden-Francië werd in 870 (Verdrag van Meerssen) en 880 (Verdrag van Ribémont) opnieuw verdeeld.
Verdrag van Meerssen, een op 8 augustus 870 gesloten verdrag ter verdeling van de erfenis van keizer Lotharius II, Lotharingen, tussen Karel II de Kale, koning van West-Francië, en Lodewijk (II) de Duitser, koning van het Oost-Frankische Rijk. De verdeling was aldus: het gebied ten westen van de lijn gevormd door de rivieren Maas, Ourthe, Moezel, Marne, Saône en het Juragebergte kwam aan Karel de Kale, het gebied ten oosten daarvan aan Lodewijk de Duitser.
Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lodewijk I de Vrome?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lodewijk I de Vrome

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Lodewijk I de Vrome


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam De Vrome

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Vrome.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Vrome.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Vrome (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Janneke Ekkelenkamp, "Stamboom Janneke Ekkelenkamp", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janneke-ekkelenkamp/I1539.php : benaderd 23 april 2024), "Lodewijk I de Vrome (778-840)".