Arbre généalogique Janneke Ekkelenkamp » Lodewijk I de Vrome (778-840)

Données personnelles Lodewijk I de Vrome 


Famille de Lodewijk I de Vrome

Il est marié avec Judith der Welfen.

Ils se sont mariés en l'an 819, il avait 40 ans.


Enfant(s):



Notes par Lodewijk I de Vrome

Door paus Hadrianus I tot koning gezalfd te Rome met Pasen 15 april 781. . Na de dood van zijn oudere broers Karel en Pippijn is hij door zijn vader tot keizer gekroond en als mederegent aangesteld (Aken, 11 september 813). Hij is op 20 juni 840 overleden op een eiland in de Rijn bij Ingelheim en werd begraven te Saint-Arnould bij Metz. In eerste echt trouwde hij in 794 of 795 met Irmgard die op 3 oktober 818 stierf. Zij was een dochter van Ingram, graaf in de Haspengauw. Lodewijk hertrouwde te Aken in februari 819 met Judith Welf, geboren ca. 800, overleden te Tours op 19 april 843

Lodewijk I (Pius de Vrome)
bijgenaamd: de Vrome (Fr.: Louis le Pieux of Louis le Débonnaire [= lett.: de goedhartige]) (Chasseneuil 778 - Ingelheim 20 juni 840), Frankisch koning en Rooms keizer, regeerde van 814 tot 840. Hij was de derde zoon van Karel de Grote en de enige overlevende bij diens dood. Reeds in 781 was hij koning van Aquitanië en in augustus 813 werd hij door zijn vader tot koning en keizer gekroond. Sindsdien regeerde hij met zijn vader, maar pas na diens dood in januari 814 alleen. In oktober 816 kroonde paus Stefanus IV hem opnieuw te Reims. Lodewijk stond sterk onder de invloed van de geestelijkheid. De handhaving van de eenheid van het Frankische Rijk ging hem zeer ter harte. Hij vaardigde met dit doel in 817 een constitutie uit, de Ordinatio Imperii. Zijn oudste zoon, Lotharius, werd medekeizer en zou hem opvolgen; de andere zoons, Pippijn en Lodewijk (later: de Duitser), zouden slechts onderkoningen zijn en ondergeschikt aan hun broer. Spoedig ontstonden echter moeilijkheden. Na de dood van zijn eerste vrouw, Irmingard, trouwde Lodewijk in 819 met Judith uit het Beierse geslacht Welf. In 823 werd uit dit huwelijk zijn vierde zoon, Karel (Karel de Kale), geboren. De ambitieuze Judith eiste en verkreeg eveneens een onderkoningschap voor haar zoon. In de lente van 830 stonden de andere zoons tegen hun vader op. Judith werd naar een klooster gezonden; men keerde terug naar de regeling van 817; Lotharius werd de feitelijke keizer en Lodewijk (de Vrome) zijn gevangene. In oktober 830 werd Lodewijk in zijn keizerlijke rechten hersteld en Judith vrijgelaten. Nu volgde een zeer bewogen periode met herhaalde opstanden van de zoons tegen hun vader en tegen elkaar. In 833 werd Lodewijk als keizer afgezet, maar kort daarop weer als zodanig hersteld. In 839 verdeelde hij zijn rijk en gaf aan Lotharius en Karel twee ongeveer gelijke delen aan weerszijden van de Maas, de Saône en de Alpen. De latere Lodewijk de Duitser kreeg slechts Beieren. Hij kwam in opstand, maar Lodewijk overleed, terwijl hij zich gereedmaakte om tegen hem op te trekken, op een eiland in de Rijn, bij Ingelheim. Hij werd begraven te Metz. In 843 verdeelden de twistende zoons het rijk voorgoed onder elkaar bij het Verdrag van Verdun.
Verdrag van Verdun, een in augustus 843 gesloten overeenkomst tussen de drie kleinzoons van Karel de Grote, zoons van Lodewijk de Vrome. Hierbij werd het Frankische Rijk verdeeld: het Oost-Frankische Rijk kwam aan Lodewijk de Duitser, Midden-Francië aan Lotharius en West-Francië aan Karel de Kale. Opzet van het verdrag was ieder van de drie een gelijk aantal koninklijke domeinen toe te delen; Oost-Frankenland en West-Frankenland zijn de basis geworden voor resp. het latere Duitsland en Frankrijk. Midden-Francië werd in 870 (Verdrag van Meerssen) en 880 (Verdrag van Ribémont) opnieuw verdeeld.
Verdrag van Meerssen, een op 8 augustus 870 gesloten verdrag ter verdeling van de erfenis van keizer Lotharius II, Lotharingen, tussen Karel II de Kale, koning van West-Francië, en Lodewijk (II) de Duitser, koning van het Oost-Frankische Rijk. De verdeling was aldus: het gebied ten westen van de lijn gevormd door de rivieren Maas, Ourthe, Moezel, Marne, Saône en het Juragebergte kwam aan Karel de Kale, het gebied ten oosten daarvan aan Lodewijk de Duitser.
Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Lodewijk I de Vrome?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Lodewijk I de Vrome

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Lodewijk I de Vrome


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Des liens dans d'autres publications

    On rencontre cette personne aussi dans la publication:

    Sur le nom de famille De Vrome

    • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De Vrome.
    • Afficher des informations sur De Vrome sur le site Archives Ouvertes.
    • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De Vrome.

    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Janneke Ekkelenkamp, "Arbre généalogique Janneke Ekkelenkamp", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janneke-ekkelenkamp/I1539.php : consultée 25 avril 2024), "Lodewijk I de Vrome (778-840)".