Stamboom I.D.M. de Vries » Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg) (± 1238-1293)

Persoonlijke gegevens Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg) 

  • Hij is geboren rond 1238.
  • Hij is overleden in het jaar 1293.
  • Een kind van Godefridus van Huckelbach
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 september 2021.

Gezin van Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)


Kind(eren):

  1. Yolande van Lontzen  ± 1263-???? 
  2. Hody van Lontzen  ± 1270-????
  3. Coune van Lontzen  ± 1275-???? 


Notities over Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)

Uit het geslacht Fouron.
Hofmaarschalk, Limburgse Successieoorlog 1288.
Uit het verslag van de slag bij Worringen.
Wy zagen hiervoren dat ook langs beide zyden eene afdeeling Limburgers in het gevecht waren.
Blakend was hun wederstaende haet, en byzonderlyk Koenraed van Lonsies, bygenaemd Snabbe, snorkte van nimmer te verzadene wraek.
Hy voerde de bende der Schafdriesschen aen, bestaende uit honderd en zes uitgekipte stryders.
Met hen hield hy nog het slagveld, wanneer alle zyne andere vrienden hetzelve reeds geruimd hadden.
Onder onstuimig vloeken daegde hy Herman van Witthem en Reinier van Mulrepas, met derzelver aenhangers, uit. Zy traden op.
Het grootste deel des zegepralenden legers verzamelde zich, om dit afschuwelyk schouwspel aen te zien.
Het waren geene menschen meer, het waren tygers die elkander verscheurden.
In 1289 werd het oude kasteel door de Brabanders verwoest en de resten werden verkocht aan Graaf Guy de Flandre maar zijn zoon Henry koopt het in 1293 weer terug.
Na ca 1315 valt het bezit ten beurt aan Jolanda (Julienne) van Lontzen die met Willem van Holsit (Reymersdael) gehuwd was.(corr.2021)
In 1396 verkrijgt Catharina de Holsit (Reymersdael) het kasteen en gaat het over naar de familie Welkenhuysen.
Uit hun huwelijk worden twee zonen geboren, Thierry en Ponce II de Welkenhuysen. Het kasteel gaat eerst naar Thierry, echtgenoot van Agnès de Serezé die het in 1418 erft. Door zijn dood in 1427 kwam het bezit in handen van zijn broer, Ponce II die het tot aan zijn dood in 1477 in bezit hield.Deze had vier kinderen;
Allereerst Thierry, aan wie het kasteel in eerste instantie toekwam. Vervolgens Ponce III echtgenoot van Catherine de Corswaren die na de dood van Thierry in 1487 het kasteel overerfde. En ten slotte Catherine en Marguerite; beide zussen waren ingetreden in het klooster van Borcette. Na de dood van hun broer Ponce III benoemden zij Alexandre de Xhènemont in 1495 als eigenaar van kasteel Lontzen. Deze eigendomsoverdracht gaf echter aanleiding tot jarenlange twist.
Eerst (in 1495) met Gérard de Gronsveld (omdat het kasteel 50 jaar eerder zou zijn toegewezen aan zijn vader Werner de Gronsveld). vervolgens met Werner Scheiffart de Mérode omdat Cathérine (zijn echtgenote) de dochter van Henri was, en ten slotte met Simon de Belven, die beweerde dat hij de laatste mannelijke afstammeling van de familie Welkenhuysen was. De beide zusters, Catherine en Marguerite verkochten uiteindelijk hun deel (respectievelijk in 1500 en 1512) aan hun neef Jean de Neufchateau, heer van Wodémont. Deze stierf in 1513, zijn bezit nalatend aan zijn zus Catherine de Neufchateau die in eerste instantie met Alard de Gulpen en in tweede instantie met Jean de Celles trouwt.
Door haar overlijden in 1518 komt het bezit in Lontzen in handen van haar kinderen uit het eerste huwelijk; Framback en Catherine de Gulpen. Vervolgens gaat het bezit in 1519 over op Fréderic de Sombreffe, echtgenoot van Jeanne de Celles, haar dochter uit het tweede huwelijk. Daarna krijgt diens zoon in 1567 het kasteel in bezit en laat deze na aan de echtgenoot van zijn zus Catherine; Guillaume de Golstein, heer van Müggenhausen. In 1578 (het jaar waarin Limburg door Alexandre Farnèse werd ingenomen) belegert het Spaanse leger kasteel Lontzen. Na drie dagen verzet geeft het kasteel zich over.
Er werd tot 1584 een Spaans garnizoen geïnstalleerd. in dat zelfde jaar werd het kasteel aan zijn oorspronkelijke eigenaar Guillaume Goltstein teruggegeven. Na lens dood gaat het kasteel over in handen van Jean Schellart d'Obbendorf, echtgenoot van zijn dochter Catherine. Deze hadden twee zonen; Fréderic (Heer van Lontzen) echtgenoot van Sybille van Nesselrode, die in 1614 als eigenaar opvolgt, en Adam Guillaume I, die in 1615 met Anne Sophie de Boedberg trouwt. Na Fréderic's dood komt het kasteel Lontzen in handen van zijn broer Adam Guillaume II, hertog van Schellart. Diens eerste echtgenote, Marie Elisabeth Raitz de Frentz, schonk hem onder andere twee zonen: Joseph Arnold die de Heerlijkheid erfde, en Jean Arnold. Het was de zoon van Jean Arnold, graaf Jean Guillaume Joseph de Scheilart d'Obbendorf (geboren uit het tweede huwelijk van zijn vader met Gravin Marie Sophie d'Auersperg) die zijn oom Joseph Arnold, als Heer van Lontzen opvolgde.
Hij trouwde gravin Marie Isabelle Antoinette de Hartzfeld, en zijn tweede vrouw was Bonne Marguerite Barbe Schall de Bell. Hel kasteel waarvan de Schellerts de bijgebouwen gedeeltelijk hadden laten herbouwen. had in 1696 zwaar te lijden onder de bezetting door Brandenburgse troepen. In 1702 liet graaf de Regnac (Frans commandant in Limbourg) de hoofdtoren opblazen, hetgeen veel afbreuk heeft gedaan een de rest van het kasteelgebouw. Het geheel bleef vervallen en in 1732 verkoopt graaf Jean Guillaume Jos. de Scheilart d'Obbendorf het kasteel aan graaf Jacques Louis d'Harscamp (echtgenoot van baronnes Marie Elisabeth de Rolshausen). Deze laatste liet de hoofdingang aan de zuidgevel bouwen, waar het wapen van zijn familie en die van zijn vrouw te zien zijn.
Dit bouwwerk dateert uit 1738, het jaar waarin graaf J. L. d'Harscamp bosloot een groot deel van do oude burcht af te breken en er het huidige kasteel op te laten bouwen. Zijn dochter Marie Louise Ph. d'Harscamp liet hert kasteel door haar huwelijk met haar bloedverwant, graaf Ferdinand Ch.L. do Hochsteden, overgaan op do familie van haar man. Vervolgens viel het kasteel te beurt aan hun dochter Amélie Th. Fr. die met graaf Charles Emm. d'Auxy trouwt (1752-1819). Ten slotte verkoopt diens zoon (graaf Charles Eugene Ford. d'Auxy) het bezit in 1845 aan André J.F. de Grand'Ry, echtgenoot van Marie Thérèse Dd. Godin, die het door erfopvolging nalaat aan zijn zoon A.J. Jutes de Grand'Ry, echtgenoot van Euphrosine, Dumon.
In 1863, wanneer het kameel zich weer h slechte toestand bevindt. worden belangrijke herstelwerkzaamheden ondernomen. De erfgenamen van A.J. Jutes de Grand'Ry verkopen het in 1882 aan Léon Nellessen, broer van Théodore die kasteel Eyneburg al had gekocht. Bij zijn overlijden krijgt zijn dochter (Rose), echtgenote van baron Philippe Ostman von der Leye (1864-1937) het bezit in handen. Vervolgens behoort het kasteel toe aan zijn weduwe en zijn twee dochters, Marie Anne (echtgenote van Zimmerman) en Conchita (echtgenote van Lindgens).
Uit "LES DELICES DU DUCHE DE LIMBOURG van Guy POSWICK" - (1951).
Bron; Kasteel Lontze trois-frontieres.be

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)

Voorouders (en nakomelingen) van Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)

Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)
± 1238-1293



Onbekend

Hody van Lontzen
± 1270-????
Coune van Lontzen
± 1275-????

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg)



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Lontzen (Senechall van Limburg)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I21247.php : benaderd 14 mei 2024), "Kono Snabbe Godefridus van Lontzen (Senechall van Limburg) (± 1238-1293)".