genealogieonline

Stamboom I.D.M. de Vries » Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium) (1147-1240)

Persoonlijke gegevens Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium) 


Voorouders (en nakomelingen) van Agnes van Frankrijk (Keizerin van Byzantium)


Gezin van Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium)

(1) Zij is getrouwd met Alexios II van Komnenos (Keizer van Byzantium 1180).

Zij zijn getrouwd op 2 maart 1180, zij was toen 33 jaar oud.


(2) Zij is getrouwd met Andronicus I van Komnenos (Keizer van Byzantium).

Zij zijn getrouwd na 1183.


(3) Zij is getrouwd met Theodor van Brannas (heer van Adrianopel in dienst van de Latijnse keizer).

Zij zijn getrouwd na 1186.


(4) Zij is getrouwd met Reinout van Donmartin (Hertog van Donmartin).

Zij zijn getrouwd na 1190.


Notities over Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium)

Agnes van Frankrijk was dus een jongere zuster van Filips Augustus. Door haar huwelijk(en) werd zij keizerin van het Byzantijnse Rijk.
in 1180 met keizer Alexius II Comnenus (vermoord in september 1183) - naar aanleiding van dit huwelijk moest zij haar naam veranderen in Anna;
in 1183, onder dwang en dus tegen haar zin, met Andronicus I Comnenus, de moordenaar van haar eerste echtgenoot, en gelyncht in een volksopstand op 12 september 1185;
in de zomer van 1204 met Theodorus Branas (heer van Adrianopel in dienst van de Latijnse keizer) wiens minnares ze was, wellicht sinds 1193
Gedurende zijn terugreis vanuit het oosten bracht de Vlaamse graaf Filips van de Elzas in 1178 een bezoek aan Constantinopel, waar hij keizer Manuel I Comnenus ervan kon overtuigen dat een bondgenootschap met Frankrijk wel eens een goede zaak zou zijn voor het Byzantijnse Rijk. Daarom reisde een Byzantijnse delegatie met Filips mee naar het westen, om er een huwelijk te regelen tussen Agnes en Alexius, de enige zoon en erfgenaam van keizer Manuel. Ook paus Alexander III had zich reeds in 1171 een voorstander getoond van een dergelijk huwelijksverbond.
Met Pasen 1179 vertrok Agnes (volgens de kroniekschrijver Willem van Tyrus toen acht jaar oud!) vanuit Montpellier met bestemming Constantinopel, waar zij in de zomer met grootse feestelijkheden werd onthaald. Het huwelijk werd ingezegend op 2 maart 1180 in het keizerlijk paleis. Agnes' naam werd toen officieel vergriekst tot Anna.
Op 24 september 1180 overleed Manuel Comnenus, en Alexius volgde hem op als keizer. Het keizerlijk paar was echter te jong om zelfstandig te regeren en stond onder het regentschap van Alexius' moeder Maria van Antiochië (die door de Byzantijnen beschouwd werd als uitgesproken pro-westers!).
Drie jaar later greep Andronicus Comnenus, een neef van keizer Manuel, naar de macht. Hij ruimde de regentes uit de weg en liet zich eerst kronen tot medekeizer naast Alexius, die hij kort daarop ook liet wurgen. Agnes-Anna was toen 12, en zij werd gedwongen te trouwen met de 65-jarige moordenaar van haar eerste echtgenoot.
In september 1185 kwam Andronicus ten val en werd, toen hij probeerde te vluchten, op gruwelijke wijze afgemaakt door het opstandige volk. Agnes wist aan de volkswoede te ontsnappen en verdween in de anonimiteit.
Een Westerse kroniek maakt opnieuw melding van haar in 1193. Daar wordt verteld dat zij de minnares was van Theodorus Branas, een militaire leider aan de noordgrens van het Byzantijnse Rijk. Aanvankelijk trouwden zij niet, waarschijnlijk omdat Agnes haar bruidsschat was kwijtgespeeld, maar onder druk van de Latijnse keizer Boudewijn kwam het uiteindelijk toch tot een huwelijk, in de zomer van 1204. Zij hadden minstens één dochter, die trouwde met een Franse edelman. Branas bleef in dienst van de Latijnse keizers.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Frankrijk (Keizerin van Byzantium)


    

De publicatie Stamboom I.D.M. de Vries is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I11743.php : benaderd 22 oktober 2021), "Agnes "Anna" van Frankrijk (Keizerin van Byzantium) (1147-1240)".