Stamboom I.D.M. de Vries » Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich) (± 1012-< 1101)

Persoonlijke gegevens Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich) 


Gezin van Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich)

Zij is getrouwd met Bruno I van Hengebach (Graaf in de Zulpichgau 1050-1066, Graaf van Heimbach 1063, Vlatten, Straelen, Epen, Wylre en Moxhe).

Zij zijn getrouwd na 1040.


Notities over Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich)

Mathilde kreeg van Hendrik I van Limburg een erfdeel. Bron; Cristiaan Quix De grafen van Hengebach.
Zeer waarschijnlijk was zij een dochter van Ezzo van Lotharingen. Zijn vader was aanvankelijk degene die resideerde als Herembertus (Hereman?) van Ehrenbreitstein (Graaf te Mulema (Muhlengau) 1019). Mathilda had ook een oudere zus Heilwich die was ook Abtissin van Neuss, Dietkirchen en Villich) die vrij jong 1021 overleed.
Haar moeder prinses Mathilda van Saksen was de dochter van Koning en Keizer Otto II van Saksen van het Duits Roomse rijk.
Na een kinderloos tijdperk wordt het huwelijk met Mathilde voor ca.1056 ontbonden waarna zij intrekt in het klooster te Diekirch en Villich waar ook haar zus Heilwich was en huwt Bruno met de weduwe Ermintrudis van Aspel waar hij nog 1 dochter Judith (Guda) mee krijgt.
Door Mathildes hoge afkomst als dochter van Ezzo III Ehrenfried van Lotharingen wordt zij snel tot Abtissin van de kloosters te Diekirchen en Villich gekozen.
De oude Burg Ehrenbreitstein lag boven op de Rots te Koblenz waar de Rijn en de Mosel bij elkaar komt. Herembertus was graaf van Muhlengau en deze gau was namelijk ook voorheen in hun familiebezit zo bezat Mathilda goederen Praedium in Gulse te Koblenz en Prumisveld. Keizer Heinrich IV hersteld " Predium ... Prümizfelt Quidam Comt Bruno de Hengebach ... tradidit ... cum uxore sua Mathilde ", genomen door " komt Henricus de Lintburc ", aan de abdij van Prüm door charter dd 3 augustus 1101. Volgens deze charter blijkt dat Prumiveld van Bruno afkomstig was.
Ehernbreitstein is een vestiging van 3000 jaar oud en telkens vernieuwd en uitgebouwd.
Bald nach der Ubereignung des Konigshofes zu Koblenz im Jahr 1018 erwarb der Trierer Erzbischof auf der anderen Rheinseite um 1120 auch die Burg Ehrenbreitstein, die der (Konradinische? fout vermoeden!?) Graff Erembert (Ehrenbert) um das Jahr 1000 errichtet hatte. Erzbischof Hillin (1152-1169) baute die Burg ab 1160 weiter aus und errichtete zusatzlich auf dem sudlich vorgelagerten Felsen die Burg Helfenstein.
http://www.regionalgeschichte.net/mittelrhein/ehrenbreitstein/kulturdenkmaeler/ehrenbreitsteinhelfenstein.html
Volgens een akte van Lacomblet (jaar 966 corr.) waarbij graaf Immo een schenking doet aan het Maria klooster te Aken, lezen we over Furon en Curcella (Cartils bij Wittem).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Ger de Vries, "Stamboom I.D.M. de Vries", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I10271.php : benaderd 14 mei 2024), "Mathilde van Ehrenbreitstein (Gravin van Zulpichgau, Abtissin van Dietkirchen en Villich) (± 1012-< 1101)".