Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland » Jan van Piggelen (1745-1806)

Persoonlijke gegevens Jan van Piggelen 


Gezin van Jan van Piggelen

(1) Hij is getrouwd met Johanna Havinkmeyer.

Geen kinderen.

Zij zijn getrouwd op 8 april 1765 te Utrecht.

door ds Beveren

(2) Hij is getrouwd met Catharina Mulders.

UA 702-5, inv. nr. 1857-24: "dat de supplianten [de Diaconie] oner hunne alimentatie hebbende twee kinderen van Jan van Piggelen en Catharina Mulders in leven echtelieden met namen Hendrika Cornelia oud 15 jaren en Cornelis van Piggelen oud 12 jaren, dat de moeder overleden zijnde en de vader onmatig is voor zig en zijn gemelde twee kinderen het nodige tot levensonderhoud te dienen, de supplianten den volgende oodmoedige verzoeken dat voornoemde kinderen ten hunnen kosten in 't dezer Stadambachtkinderhuys mag worden ingenomen.
Notulen van de Diaconie, d.d. 28 junij 1791.
"... is geresolveert om 't jongste kind van Jan van Piggelen met name Cornelis van Piggelen oud 12 jaren voor rekening dezer diaconie in 'Stads Kinderhuys te besteden."
Notulen d.d. 28 juli 1791.
Artikel 5: "... het kind van J. van Piggelen had besteed voor een jaar bij Cornelis van den Krift te Houten voor een somma van veertig guldens met het schoolgeld daaronder begrepen."a
Notulen d.d. 4 augustus 1791.
"Broed: Stollenaar gaf ter deliberatie wegens het dogterje van J. van Piggele dat over veertien dage was geresolveert buiten de stad te besteeden volgens notulen van den 24 juli 1.1 art. 5 dog daar het voornoemde kind bij nader onderzoek is gebleken dat 't zelve geheel moet [onleesbaar] worden en daartoe beter gelegenheid alhier toe is en is voorts op zijn Eerw: verzoek om het uit te besteede bij Maria van Voorts, daar het meest al enige tijd is geweest voor drie guldens tien stuivers per maand."
Notulen d.d. 11 augustus 1791.
"Art. 3
Het kind van J. van Piggelen dat naar 't Stadskinderhuys was geconcludeert dog daar 't zelve niet is geaccepteerd door bekome berigt dat het die vallende ziekte heeft, is de quartiermeester geauthoriseert om het op de beste en voordeeligste wijs uit te besteeden."

Zij zijn op 15 juli 1766 te Utrecht in ondertrouw gegaan.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 15 juli 1766 te Utrecht.

door ds H. Schouw

Kind(eren):

  1. Jan van Piggelen  1767-1846 
  2. Carel van Piggelen  1769-1769


(3) Hij is getrouwd met Gijsbarta Winking.

Zij zijn getrouwd op 23 april 1782 te Utrecht.

door ds J. Hinlopen

Kind(eren):

  1. N.N. van Piggelen  1782-1782
  2. N.N. van Piggelen  1782-1782
  3. Simon van Piggelen  1783-1786
  4. Gijsje van Piggelen  1788-1788


(4) Hij is getrouwd met Anna Maria Rubertje.

Geen kinderen.

Zij zijn op 31 oktober 1790 te Utrecht in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 16 november 1790 te Utrecht.Bron 2

door ds P.J. Bachien

Notities over Jan van Piggelen

Jan van Piggelen en zijn familie ontvangen steun van de Nederlands-Hervormde Diaconi. De Diaconi keert na de geboorte van Elizabeth (1773) en Cornelia (1775) kraamgeld uit. De reguliere bedeling is echter niet genoeg om rond te komen en vaak moet er extra geld worden gegeven. "Door een ongemak aan zijn hand" kan Jan niet werken en daarom krijgt hij ƒ5,- extra op 5 augustus 1773. Jan en zijn familie krijgen op 24 oktober 1776 ƒ8,- "wegens groot armoede." Na de geboorte van Hendrica Cornelia keert de Diaconi kraamgeld uit. Omdat Jan "wegens een oog" niet werken kan, krijgt hij op 14 augustus 1777 ƒ2,- extra toegewezen. In 1777 hebben Jan en zijn vrouw (Catharina Mulder) volgens het Grootboek vier kinderen en is Catharina 31 jaar oud. Na de geboorte van Cornelis in 1779 ontvangt de familie in april kraamgeld. Op 15 december van dat jaar wordt er gekort op de bedeling "om redenen op voorstel van den kwartiermr als hij dan zijne kinderen bij zig mogt houden voor zijn eige werk."
Catharina Mulders overlijdt op 31 januari 1782. Ze wordt op 6 februari 1782 begraven. Jan hertrouwt dan al snel, met Gijsbarta Winking. Ook na de geboorte van Simon en Bernerdus wordt er kraamgeld uitgekeerd. Op 24 juni 1784 wordt Jans bedeling echter "afgesneden om brutaliteiten." In juli 1787 bedankt Jan voor de bedeling, maar al de volgende maand krijgt hij een extra uitkering. In het Grootboek van 1787-1797 wordt hij genoteerd als "Johannes van Piggelen, oud 42 jaaren en vrouw. Knoopjesdraaier. 4 kinderen 17, 14, 11 en 9 jaaren." Vanaf 15 oktober 1787 krijgen ze voor 6 maanden ƒ3,- per maand aan steun. Op 21 februari krijgt "de vrouw kraamgeld" (Gijsbarta is dan net bevallen van Gijsje). ƒ4,- "extra in ziekte" wordt er gegeven op 3 maart 1788 en op 3 april krijgt de familie nog eens ƒ8,- "extra in hoogen nood." Gijsbarta Winking wordt op 3 april 1788 op het Nicolaïkerkhof begraven. Het gezin woont dan in de Teelingsteeg. Er wordt in het Grootboek genoteerd: "de vrouw overleden: ƒ3,-", voor haar begrafenis. Dan wordt in augustus van dat jaar vermeld, dat "'t jongste kind overleden" is (Gijsje. Ook haar begrafenis wordt door de Diaconi betaald. Op een gegeven moment is Jan blijkbaar niet meer in staat geweest voor de kinderen te zorgen, ondanks de ondersteuning van de Diaconie die steeds geld in het gezin stak, een maal zelfs ƒ12,- ineens. Op 4 augustus 1791 wordt er een kind uitbesteed. Dan wordt op de 18e van dezelfde maand "het kind per maand beseed, zijnde het jongetje." Er wordt op 12 februari 1792 genoteerd dat "de kinderen na 't kinderhuijs geconcludeerd" zijn. Dit staat in het Grootboek echter zeer waarschijnlijk genoteerd bij de verkeerde persoon, namelijk bij Johannes Hendricus i.p.v. bij Kan van Piggelen. Dit wordt nog eens duidelijk als er in de archieven van het Kinderhuis wordt gezocht naar de inschrijving van de twee kinderen van Piggelen, want op 17 januari 1792 wordt er genoteerd dat de Diaconie een verzoek heeft ingediend om Hendrica Cornelia en Cornelis, kinderen van Jan van Piggelen en Catharina Mulders op te laten nemen in het Kinderhuis. Als er in de Notulen van de Diaconie wordt gezocht, blijkt dat er al in juni 1791 was besloten dat in ieder geval Cornelis naar het Stadsambachtkinderhuis zou moeten. De steun voor Jan en zijn vrouw loopt nog steeds door, totdat Jan in 1806 overlijdt. Hierbij worden telkens bedragen tussen de ƒ3,- en ƒ8,- uitgekeerd. Anna Maria Rubertje wordt op 9 maart 1807 begraven als "Maria Ginkel, laatst Weduwe van Piggelen."

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan van Piggelen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan van Piggelen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan van Piggelen


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. oa dtb, akte 61
    2. oa, akte dtb 170

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 november 1790 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noorden. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1790: Bron: Wikipedia
      • 11 januari » Naar Amerikaans voorbeeld wordt in de Zuidelijke Nederlanden de "Republiek van de Verenigde Nederlandse Staten" of de "République des États belgiques unis" uitgeroepen.
      • 26 januari » Première van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
      • 29 mei » Rhode Island sluit zich als laatste aan bij de groep van Amerikaanse kolonies die de Britse overheersing bestrijden.
      • 5 juni » Het eerste nummer van het Overijsselsch Weekblad verschijnt.
      • 6 oktober » Introductie van het kunstmatige mineraalwater van Jacob Schweppe, later bekend onder de handelsnaam Schweppes.
      • 6 december » Het Amerikaans Congres verhuist van New York naar Philadelphia in Pennsylvania.
    • De temperatuur op 29 september 1806 lag rond de 21,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
      • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
      • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
      • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
      • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
    • De temperatuur op 3 oktober 1806 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
      • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
      • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
      • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
      • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
      • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Piggelen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Sep Hulst , "Genealogie Hulst - de Rijk, Pol - Straatman en Overige Hulst lijnen in Nederland", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hulst-rijk/I7127.php : benaderd 12 mei 2024), "Jan van Piggelen (1745-1806)".